Yapay Fotosentez Çalışmalarıyla Güneş Enerjisini Yakıta Dönüştürmek Mümkün

Bitkilerin Güneş ışığı altında karbondioksit alıp oksijen vererek enerji üretmelerini sağlayan fotosentez uzun zamandır yapay olarak gerçekleştirilmeye çalışılıyordu. Bu alanda önemli bir atılım gerçekleştirildi.

Fotosentez yapan canlılar, doğrudan Güneş’in enerjisini alıp biyolojik enerjiye dönüştürebiliyor. Bilim insanları bu süreci uzun süredir yapay olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyorduysa da gerçek anlamda bir ilerleme kaydettiklerini söylemek pek kolay değildi.

Yeni bir araştırma ise güneş enerjisini doğrudan fotosentez benzeri bir yöntemle kullanabilmeyi mümkün kılıyor. Fotokağıtlara dayalı yeni yaklaşım sayesinde başarılı olmaya daha önce hiç olmadığı kadar yakınlaşabiliyoruz.

Yapay fotosenteze daha yakınız

Yeni cihaz karbondioksit, su ve güneş ışığını bileşen olarak topluyor. Sonrasında da oksijen ve yakıt olarak depolanabilecek formik asit üretiyor. Asit doğrudan kullanılabileceği gibi hidrojene de dönüştürülebiliyor. Hidrojen de bir alternatif temiz enerji kaynağı olarak gösteriliyor.

Bu buluşun temelinde ise fotokağıt olarak adlandırılan yapı yer alıyor. Bu yapı aslında özel yarı iletken tozları barındırıyor ve böylece, kağıt sudayken güneş ışığıyla temas ettiğinde oksidasyon gerçekleşiyor. Bu sürecin daha kolay gerçekleşmesi için de kobalt bazlı katalizörlerden destek alınıyor. 

Etkileşimin gerçekleşmesi için başka bir etkene gerek duyulmuyor. Ayrıca sürecin işlemesi için dışarıdan enerji takviyesi de gerekmiyor. Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi’nden Qian Wang, sürecin ne kadar iyi işlediğini görünce şaşırdıklarını söylüyor.

Kolayca ölçeklendirilebilir teknoloji

Araştırmada kullanılan fotokağıt örneği yalnızca 20 santimetrekare büyüklüğünde idi. Araştırmacılar ise istenilmesi halinde bu ürünün, maliyeti çok da yükselmeden daha büyük ölçekli hale getirilebileceğini ifade etti. 

Tabii bu tertemiz bir enerji kaynağı bulduğumuz anlamına gelmiyor. Zira sürecin sonunda ortaya çıkan artıkların temizlenmesi gerekiyor. Araştırmacı ekibinin 2019 yılında da yapay yaprak ürettiği ifade ediliyor. 

Dünya temiz enerjiye ve çevreci girişimlere hiç olmadığı kadar çok ihtiyaç duyuyor. Gezegenin dört bir yanındaki araştırmacıların adanmışlığı bu konuda bir nebze de olsa umut veriyor.