ByteDance'in Güvenlik Başkanı, Çin Hükümetinin İstese de Verilere Ulaşamayacağını Açıkladı

ByteDance güvenlik Başkanı, ağır iddialarla karşı karşıya kalan ve ABD'de yasaklanan TikTok'taki veriler hakkında bir açıklama yaptı. Başkan, Çin hükümetinin verilere ulaşamayacağını söyledi. Sebep olaraksa sunucuların ABD'de yer alması verildi.

Geçtiğimiz haftalarda Çin merkezli şirket ByteDance'in popüler sosyal medya uygulaması TikTok hakkında çarpıcı bir iddia ortaya atılmıştı. Bu iddiaya göre TikTok uygulamasından toplanan tüm kullanıcı verileri ardından Çin hükümetine aktarılıyordu. Yani TikTok uygulaması büyük çaplı bir veri satışı yapıyordu.

TikTok tarafından toplanan veriler yalnızca ad soyad, iletişim ve ödeme bilgileri gibi bilgiler değildi. Bu yazımızda da görebileceğiniz listede TikTok, bir telefonda bulunması akla gelebilecek her türlü veriyi topluyordu. Ancak bu verilerin Çin'e satımı konusunda önemli bir kişiden açıklama geldi.

Sunucular ABD'de bulunuyor:

ByteDance'in Güvenlik Başkanı Roland Cloutier, yaptığı açıklamada Çin'in TikTok'taki kullanıcı verilerine ulaşmasının imkansız olduğunu söyledi. Roland, bunun sebebi olarak tüm kullanıcı verilerinin bulunduğu sunucuların Amerika Birleşik Devletleri'nde yer almasını gösterdi.

Roland Cloutier'in bu açıklaması 20 Ağustos tarihinde yapılmış olsa da perşembe günü yayınlandı. Açıklamayı yapan Roland Cloutier, TikTok uygulamasının Çin'de bulunmadığını bile belirtti. Roland'ın iddiasına göre bu durum, Çin hükümetinin TikTok uygulaması üstünde bir yetkisi olmadığına işaret ediyordu.

Açıklamasına devam eden Roland, bir hükümetin veya bir emniyet teşkilatının şirketten veri istemesi durumunda şirketin belli bazı prosedürlere sahip olduğunu söyledi. Roland, TikTok'un topladığı verileri Çin hükümeti dahil hiçbir hükümetle paylaşmadığını da açıklamasına ekledi.

Roland Cloutier'in yaptığı açıklama şu an için nasıl bir etkiye sahip olacak bilemiyoruz. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, TikTok'u bir ABD'li şirket alıncaya kadar ülkede yasaklayacak karara imza atmıştı. TikTok, ABD tarafından ulusal bir tehdit olarak görülmeye başlanmıştı.