Nintendo, bundan yıllar önce "Game Boy" olarak isimlendirilen bir oyun konsolu geliştirmişti. Bu oyun konsolu, yıllar boyunca oyunseverlerin favorilerinden bir tanesi olarak ikonikleşti. Bilim insanlarıysa bugün pek çoğumuzun yakından tanıdığı Game Boy'un bir kopyasını oluşturdu. Yeni nesil Game Boy'un orijinalinden farkı, çalışmak için bir pil ya da bataryaya ihtiyaç duymuyor olması.
ABD Northwestern Üniversitesi ile Hollanda Delft Teknoloji Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından geliştirilen yeni nesil Game Boy, "ENGAGE" olarak isimlendiriliyor. Açılımı, "enerjiye duyarlı oyun platformu" olarak karşımıza çıkan bu mini oyun konsolu, tasarım olarak Game Boy ile aynı. Geliştirici ekip, ekran panelinin kenarlarına eklediği güneş panelleriyle bu oyun konsolunun sınırsız enerjiye sahip olmasını sağlamış.
Yeni nesil Game Boy işte böyle görünüyor
Bilim insanları, geliştirdikleri bu Game Boy'un sonsuz oyun deneyimi sunacağını ifade ediyorlar. Projenin geliştiricilerinden Josiah Hester, bu Game Boy ile tuşlara dokundukça enerjinin toplandığını dile getirirken Przemyslaw Pawelczak ise pillerden kurtulunmasının sürdürülebilir oyun deneyimi sunacağını ifade ediyor. Ayrıca bir tuşa basmanız da bu oyun konsolu için enerji sağlamanıza yardımcı oluyor.
Geliştirici ekip, ekran panelinin etrafına ekledikleri güneş panelleriyle enerjiyi doğrudan kullanıyorlar. Gücün panellerden sisteme iletilmesi durumunda yaşanacak kaybı önlemek isteyen bilim insanları, enerjiye duyarlı olan verimli donanım ve yazılım sistemleri oluşturmuşlar. Geliştirdikleri yeni bir depolama tekniğiyle de enerji kesildiği anda hızlı bir geri dönüş imkanı sağlayan bilim insanları, bu oyun konsolunu yeniden çalıştırdığınızda kaldığınız yerden devam etmenizi sağlıyor. Yani oynadığınız retro oyunu kaydetmek zorunda kalmamış oluyorsunuz.
Pil yokken güneş giderse ne olacak?
Bilim insanları, geliştirdikleri Game Boy'da ufak bir pil bile kullanmıyorlar. Haliyle bulutlar çok olduğunda ya da fırtınalı havalarda bu konsolu kullanmak pek kolay değil. Geliştirici ekip, tasarlanan konsolun tuşlarının sağlayacağı enerjinin, hareketli oyunlar için yetersiz olacağını ancak tetris ve satranç gibi oyunların bu koşullarda oynanabileceğini söylüyor. Oyuncular sadece, yaklaşık olarak her 10 saniyede 1 kez, 1 saniyeye yakın bir sürelerde ekran kesintisi yaşayacaklarmış.
Geliştiriciler, oluşturdukları pilsiz Game Boy'u 15 Eylül'de düzenlenecek UbiComp 2020 etkinliğinde ilk kez gösterecekler. Ekip, bu alanda hala uzun bir yollarının olduğunu kabul ediyor olsa da bu tür bir gelişmenin büyük bir sıçramaya neden olduğunu açıkça ifade etmek gerekiyor. Çünkü bu tür teknolojilerin geliştirilmesi, video oyun sektörünün geleceğini bambaşka bir yere götürebilir.