Düşünün ki dart oynarken her zaman için hedefi tam isabetle tutturuyorsunuz ancak bunu yapmak için gözlük takmanız gerekiyor. Yeni bir araştırmaya göre uzaya giden kişiler, bu teklifi ister istemez kabul etmek zorunda kalıyor.
Cuma günü yayımlanan bir makalede, yaklaşık 7 ay boyunca uzayda zaman geçirdikten sonra gezegenimize geri dönen sekiz kozmonotun beyinlerinde yaşanan değişimler incelendi. Araştırmacıların bulguları oldukça ilginç sonuçlar verdi.
Daha maharetli eller
Araştırmaya katılan bütün denekler erkek olduğu için kadınlarda da erkeklerde de aynı değişikliklerin görüldüğünü söylemek şimdilik pek mümkün değil. Kozmonotlarla yapılan çalışmada elde edilen ilk bulgu, erkek kozmonotların daha çevik ve maharetli hale geldiği yönünde oldu.
Araştırmanın başyazarı Steven Jillings’e göre kozmonotlar, tıpkı bisiklete binerken olduğu gibi yeni motor yetenekler kazanmayı başardı. Öte yandan bu kişilerin görüş yeteneği çok az miktarda da olsa azaldı.
Araştırmacılar, kozmonotların beyin yapılarını gözlemlemek için MRI teknolojisini kullandı. Böylelikle kozmonotların beyinlerine ait 3 boyutlu modeller üretmeyi başardılar. Taramalara göre beynin denge, koordinasyon ve duruştan sorumlu beyincik bölgesinde gelişme gözlemlendi. Öte yandan yakın görüş yetenekleri ise azaldı. Bu etkilerin uzun süreli olabileceği ifade ediliyor.
Beyin uzayda değişim geçiriyor
İnsanların çevrelerine adapte olabilme yeteneği, araştırmacılara göre insan beyninin uzayda yaşadığı değişimin en temel nedenlerinden biri. Tıpkı bir basketbolcunun sürekli antrenman yaparak şut yeteneğini geliştirmesi gibi uzayda zaman geçirmek de beynimizi sürekli olarak bu ortama uygun beceriler geliştirmeye itiyor.
Öte yandan uzayda görüşün Dünya’dakine kıyasla daha bulanık olabildiği belirtiliyor. Bu da kozmonotların görüş becerilerindeki gerilemeyi, daha doğrusu değişimi açıklayabilecek ana neden olarak gösteriliyor.
Ortalamada kozmonotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 6 ay kadar bir zaman geçiriyor. Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarına göre bu kozmonotların yaşadığı değişim genelde oldukça kalıcı oluyor. Beynimiz bir şeyleri öğrendikten sonra eski haline dönmeyi pek de tercih etmiyor.