ARM, İlk 64 Bit Gerçek Zamanlı İşlemcisi Cortex-R82'yi Duyurdu

Mobil cihazlar için işlemci geliştiren Birleşik Krallık merkezli ARM, yeni işlemcisi Cortex-R82'yi duyurdu. Şirketin geliştirdiği yeni Cortex-R82, ARM'ın elinden çıkan ilk 64 bit gerçek zamanlı işlemci olma unvanına da sahip oldu.

Mobil cihazlar için ürettiği Cortex işlemcileriyle bilinen ARM'ın Cortex-A serisi CPU'ları birçok cihazda işleme birimi olarak kullanılsa da şirketin geliştirdiği tek CPU bundan ibaret değil. Şirket, ayrıca yüksek performanslı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanılan Cortex-R "gerçek zamanlı" işlemciler de sunuyor.

Şirket, son olarak 2016 yılında Cortex-R serisinden Cortex-R8'i piyasaya sürmüştü. Şirket, Cortex-R8'i modern alt sistemler içerisinde 5G bağlantı çözümlerinde kullanılması için geliştirmişti. Ayrıca Cortex-R serisinin kullanıldığı bir diğer alan da depolama çözümleriydi. Cortex-R işlemciler, HDD ve SDD kontrolcülerinde ana işleme elementi olarak kullanılmıştı.

ARM, Cortex-R serisini genişletiyor

ARM, bugün Cortex-R82 adını verdiği işlemcisinin duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni işlemci, şirketin ilk 64 bit ARMv8-R mimarisine sahip işlemcisi, yani şirketin ilk 64 bit gerçek zamanlı işlemcisi. Eski nesil R işlemcileri, ARMv7-R ya da ARMV8-R 32 bit mimarisine sahipti. Bunlar, yıllarca oldukça verimli bir şekilde çalışsa da modern ürünlerde yetersiz kalmaya başlamıştı.

Yeni Cortex-R82, Cortex-R8'in üstüne 2 kat performans geliştirmesi yapabilmek için çekirdeği yükseltiyor. Şirket, henüz R82'nin mikromimarisi ve R8'den nasıl farklılaştığı konusunda çok fazla detay vermese de bazı önemli değişikliklerin gerçekleştirildiğini söylemek mümkün.

Mimari ve mikromimari tarafındaki önemli bir değişiklik, SIMD işlemleri için opsiyonel NEON birimleri oluyor. Bu sayede işlemcideki paralel işleme hesaplama kapasitesinde daha yüksek bir performans sunuluyor. Buna ek olarak mikromimarideki bir diğer önemli değişiklik de MMU'nun dâhil olması. Bu sayede Cortex-R82, Linux gibi zengin işletim sistemi için çok amaçlı CPU olarak kullanılabiliyor.

ARM, şu anki depolama çözümlerinin %85'inde Cortex-R işlemcilerinin kullanıldığını ve yeni R82'nin performans anlamında büyük bir sıçrama yaratacağını söylüyor. Şirket, yeni işlemcisinin, tedarikçilerin gelecekteki tasarımlarında farklılaşabilmeleri için yeni olasılıklar açacağını da dile getiriyor.