Birçoğumuzu çocukluğunda ekran başına kitleyen, hafta sonları sabahın yedisinde uyandıran, o zamanlar çizgi film sandığımız Yu-Gi-Oh! aslında bir anime. Efsanevi karakterleri, canavarları ve hikâyesiyle birçoğumuzu etkileyen ve bir neslin kart koleksiyonu yapmasına yol açan Yu-Gi-Oh! benzeri animeler bulmak pek de kolay değil.
Yu-Gi-Oh! dizisinin orijinal serisi çoktan sonlanmış olsa da farklı versiyonları günümüzde hâlâ yayınlanmaya devam ediyor. Dünya çapında da Yu-Gi-Oh! kart koleksiyoncuları hâlâ Yu-Gi-Oh! kartlarını topluyor. Ülkemizde de kart gezegeni adlı bir web sitesi kart satışları yapmaya devam ediyor. Eğer Yu-Gi-Oh! sonrası izleyecek bir şey bulamıyorsanız, Yu-Gi-Oh! benzeri animeler nelermiş? Yakından bakıyoruz.
Yu-Gi-Oh! benzeri en iyi animeler:
- Cardfight!! Vanguard
- Phi Brain: Puzzle of God
- Selector Infected WIXOSS
- Digimon: Digital Monsters
- Hikaru no go
- Bakugan Battle Brawlers
- Persona 4: The Animation
- Magi: The Labyrinth of Magic
Cardfight!! Vanguard
- Yıl: 2011 - ...
- Sezon sayısı: 12
- IMDb puanı: 7,3
Direkt olarak Yu-Gi-Oh! ile kart oyunu temasında benzerliği olan Cardfight!! Vanguard, 9 yıldır bölüm yayınlamaya devam eden oldukça uzun bir anime serisi. Tıpkı Yu-Gi-Oh!’da olduğu gibi kart oyunlarının dünyanın vazgeçilmez bir parçası olduğu bu animede Aichi isimli çaylak bir kart oyuncusunun hikâyesini izliyoruz.
Aslında kart oyununda pek de iyi olmayan Aichi, genel olarak sahip olduğu nadir kartlara güveniyor. Bu nadir kartların çalınmasının ardından Aichi kartlarını geri kazanmak için hırsızlara meydan okuyor. Yu-Gi-Oh! ile benzerliği sadece kart oyunu olmayan Cardfight!!, aynı zamanda çaylak bir karakter ile seriye başlayarak tıpkı Yu-Gi-Oh! dizisinde olduğu gibi bizlere aslında bir karakterin gelişimini de izletiyor.
Phi Brain: Puzzle of God
- Yıl: 2011 - ...
- Sezon sayısı: 3
- IMDb puanı: 6,9
Yu-Gi-Oh! serisinde en sevilen olaylardan biri de Yugi’nin içinden çıkılmaz durumlardan zekası sayesinde kurtulması ve rakiplerini alt etmesi. Phi Brain dizisinde de karakterimiz Kaito Daimon, üstün bulmaca çözme yeteneklerinin yanı sıra sıradan bir lise öğrencisi olarak karşımıza çıkıyor. Kaito bir gün yetenekleri için özel bir test sunulduğunda, kendisini Philosopher’s Puzzle isimli bir bulmaca labirentinin içerisinde buluyor.
Yugi ve arkadaşlarının defalarca kart oyununun içine kısılı kalmalarına benzer olan bu durumda Kaito, ölmeden bulmacadan kurtulmaya çalışıyor. Yu-Gi-Oh!’dan aşina olduğumuz Milenyum eşyalarının bulunduğu Phi Brain, oldukça heyecanlı bir Yu-Gi-Oh! alternatifi olarak değerlendiriliyor.
Selector Infected WIXOSS
- Yıl: 2014 - ...
- Sezon sayısı: 2
- IMDb puanı: 6,3
Yine kart oyunu teması üzerinden giden bir başka anime olan Selector Infected WIXOSS, Yu-Gi-Oh! ile epey benzerlik taşıyor. Okulda yeni çocuk olan Ruuko, arkadaş edinmekte zorlanırken abisinin kendisine WIXOSS isimli kart oyunu destesi vermesiyle olaylar gelişmeye başlıyor.
Yu-Gi-Oh!’da Gölge Diyarı’nda geçen ölümcül oyunları hepimiz hatırlıyoruz. Selector Infected dizisinde de buna benzer farklı bir boyut bulunuyor ve WIXOSS oyuncuları bu boyutta kart düelloları yapıyorlar. Aslında bir “Selector” olduğunu keşfeden Ruuko’nun dilekleri WIXOSS oyunu sırasında gerçekleşebiliyor. Fakat Ruuko çok fazla oyun kaybederse, sonsuza kadar lanetlenebilir.
Digimon: Digital Monsters
- Yıl: 1999 - 2003
- Sezon sayısı: 4
- IMDb puanı: 7,3
Digimon: Digital Monsters, Yu-Gi-Oh! ve Pokemon gibi animelerin yanına yabancı olduğumuz bir isim değil. Yaratıcı dost canavarlar oluşturma konusunda Pokemon ve Yu-Gi-Oh! ile yarışabilecek bir anime olan Digimon, Yu-Gi-Oh!’daki nadir kartların heyecanını daha güçlü nadir canavarlar ile yaratıyor.
Dizi devam ettikçe daha güçlü ve nadir canavarları bizlerle tanıştıran Digimon’un heyecanı ve temposu bir an olsun düşmüyor. Yu-Gi-Oh! gibi bir tür cihaz sayesinde oynanan oyunda gördüğümüz bu canavarların ise tıpkı Yu-Gi-Oh!’da olduğu gibi karakterlerimiz ile derin bağları bulunuyor. Bu bakımdan Digimon, bizlere Yu-Gi-Oh! ile benzer duyguları yaşatıyor. Eğer Digimon’un yayın tarihi sizler için eski geliyorsa, Digimon Adventure adında 2020 yılında çıkan bir anime de yayınlanmaya devam ediyor.
Hikaru no go
- Yıl: 2001 - 2003
- Sezon sayısı: 1
- IMDb puanı: 8,3
Yine oyun temalı bir anime olan Hikaru no go, bu sefer fantastik kart oyunlarına odaklanmak yerine geleneksel Japon masa oyunu olan “Go” oyununu konu alıyor. Shindou Hikaru isimli karakterimizin bir gün büyükbabasının tavan arasında eski bir “Go” tahtası bulmasıyla başlayan olaylar, Yu-Gi-Oh!’a oldukça benzer bir duruma evriliyor.
Yu-Gi-Oh!’da olduğu gibi bir çocuğun bir oyunda gittikçe iyi olmasını ve kendini keşfetmesini anlatan bu animede yine Yu-Gi-Oh!’da olduğu gibi Hikaru karakterine eski Go tahtası vasıtasıyla antik bir ruh hakim oluyor. Go ustası olan bu ruh sayesinde Hikaru, Milenyum kolyesinde yaşayan ve Yugi Moto’nun zihnine giren Yami Yugi gibi iki farklı kişiliğe bürünüyor.
Persona 4: The Animation
- Yıl: 2011 - 2012
- Sezon sayısı: 1
- IMDb puanı: 7,6
Orijinal olarak bir video oyun serisi olan Persona’nın, Persona 4 oyunuyla beraber bir sezonluk anime dizisi de yayınlandı. Oyunla aynı hikâyeyes sahip olan bu animede, Yu-Gi-Oh!’da Yugi’nin büyükbabasının televizyonun içerisine hapsolmasına benzer bir şekilde televizyon içerisinde farklı bir evren bulunuyor.
Persona 4’ün ana konusunu oluşturan varlıklar ise Persona’lar. Animede karakterlerimize güç veren ve televizyonun içerisindeki gölgeler ile savaşmalarını sağlayan bu Persona’lar, Yu-Gi-Oh!’da da oyuncuların kendilerini özleştirdikleri kartlar olarak karşımıza çıkıyor. Yu-Gi-Oh!’da Yugi’nin kendini özleştirdiği kart Karanlık Büyücü olurken, Persona 4’te de bu mantık aynı şekilde işliyor.
Magi: The Labyrinth of Magic
- Yıl: 2012 - 2014
- Sezon sayısı: 3
- IMDb puanı: 7,8
Magi: The Labyrinth of Magic, ilk başta Yu-Gi-Oh! ile pek benzer bir anime gibi durmasa da hikâyesinin işleyişi, karakter oluşumu ve sihirli nesneler bakımından Yu-Gi-Oh!’a bir hâyli benziyor. Magi’de genç bir “Magi” olan karakterimiz Aladdin, Alibaba Saluja ile arkadaş olduktan sonra çeşitli maceralara atılmaya başlıyor. Yu-Gi-Oh! çoğunlukla modern zamanlarda geçse de Orta Doğu kökenleri ve antik zamanlara geri dönüşler oldukça fazla yer alıyordu. Magi’de Orta Doğu motifleri oldukça fazla bulunuyor.
Karakter bakımından da Aladdin boynundaki sihirli nesnesiyle, boynunda Milenyum kolyesi taşıyan Yugi’ye oldukça fazla benziyor. Aladdin’in sihirli nesnesinin içerisinde ise Ugo isimli bir ruh yaşıyor. Bu ise şüphesiz Milenyum kolyesinde yaşayan Yami Yugi’nin mantık olarak aynısı. Magi’de bulunan Alibaba Yu-Gi-Oh!’daki Joey karakteriyle oldukça fazla benzerlik taşırken; Judar karakteri ise Yami Bakura’ya oldukça benzer bir şekilde karşımıza çıkıyor. Arkadaşlık bağlarına epey bir önem veren anime olan Magi, Yu-Gi-Oh!’un yaşattığı benzer duyguları bizlere yaşatabiliyor.
Bonus: Yu-Gi-Oh! Vrains
- Yıl: 2017 - ...
- Sezon sayısı: 3
- IMDb puanı: 6,1
Eğer Yu-Gi-Oh!’u çok seviyorsanız ama artık orijinal Yu-Gi-Oh! serisi çok eski geliyorsa, 2017 yılında yayınlanmaya başlayan ve hâlâ yeni bölümleri gelen Yu-Gi-Oh! Vrains aradığınız anime olabilir. Farklı bir olay örgüsüne, farklı karakterlere ve oyun yöntemlerine sahip olan bu anime ile Yu-Gi-Oh! serisine farklı bir atmosferde yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.
Yu-Gi-Oh! karakterleri, eşsiz kart oyunu, canavarları ve genel olarak evreni ve hikâyesiyle gerçekten de eşi benzeri zor bulunan bir anime. Kart oyunu temasının kendisinden sonra birçok animeye uygulanmasına sebep olan ve bir nesli Yu-Gi-Oh! kart koleksiyoncusu hâline getiren Yu-Gi-Oh! unutulması zor bir yapım. Sizler Yu-Gi-Oh! hakkında neler düşünüyorsunuz? Listede bulunan animelerden hangilerini izlediniz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.