Arkeolojik çalışmalar sayesinde bizden önce yaşamış olan toplumlar hakkındaki bilgilerimizi geliştirebiliyor ve geçmiş dönemleri daha iyi anlayabiliyoruz. Zaman zaman elde edilen bulgular büyük ilgi çekiyor. Yalova Çobankale’de yapılan çalışmalarda ortaya çıkan Hashtag sembolü için de durum aynı oldu.
Bugün sosyal medyada çok sık karşımıza çıkan hashtag (octothrope ya da diyez de deniyor) sembolü, 3 yıldır kazıların devam ettiği Çobankale’de karşımıza çıktı. Seramik parçasının dönem olarak 12. yüzyıl geç Bizans eseri olduğu düşünülüyor.
Hashtag işareti yüz yıllar önce kullanılmış
Kazıyı, Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Seçkin ve 20 kişilik bir ekip yürütüyor. Kazıdan ilk bulgulara da ulaşıldı.Çobankale’deki kazıların Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemine ışık tutması bekleniyor.
Kazıyla ilgili bilgiler veren Seçkin, "Bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı Çobankale Kurtarma Kazısı Evi oluşturuldu. Çobankale kazısında ilk bulgularımızı buraya getiriyoruz ve burada tasnifliyoruz. Bu eseri de Çobankale'de bulduk. 12 ile 15. Yüzyılda kullanılmış geç dönem Bizans seramiği. Birçok Bizans seramiğinde de süslemeler var ancak bulduğumuz bu seramikte günümüz sanal dünyasında kullandığımız 'hashtag' işareti var. O açıdan son derece önemli. Popüler kültürün kullandığı önemli simgelerden birisi aslında Bizanslılar tarafından bundan yıllar önce kullanılmış" ifadelerini kullandı.
Osmanlı Devleti’nin 'devlet' statüsünü kazandığı yer
Kazıların yapıldığı bölge, Befus Savaşı olarak bilinen ve duayen tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Osmanlı Beyliği’nin devlet statüsü kazandığı savaş olduğunu söylediği Befus Savaşı bu bölgede gerçekleştirilmişti.
Bölge Bizans, Selçuklu ve Osmanlı toprağı olarak kullanıldığı için her üç devletten de izlere rastlanması olası olarak gözüküyor.