Olası Bir Araba Kazasında Hava Yastıkları Nasıl Bu Kadar Hızlı Devreye Girer? İşte Arkasındaki Dâhiyane Mekanizma

0
0
0
0
0
Hava yastıkları hepimizin bildiği gibi, otomobillerde beklenmedik bir kaza anında açılarak yolcuların savrulmasını ve yaralanmasını önler. Bu mekanizmalar aynı zamanda oldukça kısa sürede devreye girmeleriyle dikkati çekerler.

Hava yastıklarının neredeyse saniyeler içinde açılması, şüphesiz yolcuları hayata bağlar. 

Peki bu nasıl mümkün olur? Hava yastıkları nasıl bir çalışma mekanizmasına sahiptir?

Hava yastığı, şimdilerde hemen hemen her arabada bulunabilen bir tür güvenlik cihazıdır.

hava yastığı

Araç aniden durduğunda, saniyenin çok küçük bir kısmında şişecek şekilde tasarlanmış esnek bir kumaş çantadır. Hava yastığının temel amacı, aracın ani yavaşlaması durumunda yolcuların ileri doğru hızlı hareketini sınırlamak ve yolcuların maruz kalacağı darbenin kuvvetini bir miktar hafifletmektir.

Ayrıca kafa, insan vücudunun en savunmasız kısmıdır ve bu sebeple tüm modern araçların direksiyon simidine birincil bir hava yastığı yerleştirilir. Ancak hava yastıklarının tek çeşidi bu değildir.

Diz hava yastıkları, yan hava yastıkları ve arka perde hava yastıkları gibi farklı türleri de bulunur.

Hava yastıkları genellikle elektronik kontrol ünitesinin özel bir türü olan ACU (Hava Yastığı Kontrol Ünitesi) tarafından yönetilir. 

hava yastığı

Ayrıca ACU; darbe sensörleri, ivmeölçerler, jiroskoplar, koltuk doluluk sensörleri ve tekerlek hızı sensörleri dahil olmak üzere otomobilde bulunan diğer birçok sensörü de izler.

Bunların hepsi, hava yastığının bir şekilde açılmasına katkıda bulunur. Çarpışma esnasında ivmeölçer olarak bilinen elektronik bir çip, aracın hızındaki ani değişimi anında algılar.

Bu değişim eğer açılma eşiğinden büyükse, hava yastığı devresi tetiklenir. Devamında akım, bir ısıtma elemanından geçirilir ve bu da bir patlayıcıyı ateşler. Patlayıcı yanarken direksiyonun arkasına yerleştirilmiş naylon torba, büyük miktarda zararsız gaz ile anında dolar.

O anda direksiyonun plastik kapağı koparılır ve torba, tıpkı bir balon gibi şişer. İşte karşınızda koruyucu bir yastık!

Sonuç olarak hava yastıklarının mekanizması oldukça karmaşık ve açılma süresi oldukça uzun sürecekmiş gibi gözükse de aslında tüm bu süreçler son derece hızlı gerçekleşir ve olası bir kaza anında can güvenliği sağlanmış olur.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0