Normalde bir trenin veya otobüsün boş gitmesi, oldukça alışık olduğumuz bir durum. Çünkü yakıt ikmali, temizlik gibi sebepler nedeniyle boş gidebiliyorlar.
Peki ama uçaklar? Onların ne gibi bir sebebi olabilir ki?
En yaygın nedenlerinden biri, uçağı farklı bir konuma taşımaktır.
Belki bir jet, dış istasyonda arızalandı. Bu durumda yedek ekip, boş bir uçağı o havaalanına uçurarak arızalanan uçağın yolcularını ve belki de pilotlarını almak için gider. Yedek ekip, arızalanan uçağı tamir ettikten sonra hub'a geri uçurabilir.
Bir başka yaygın neden ise planlı bakımdır. Hava yollarının merkezlerinde geniş bakım tesisleri olmasına rağmen bazı bakım projeleri dışarıda yapılır.
Bazı hava yollarının iş modeli, özel sözleşme hizmetleri sunmaktır.
Türkiye’de genellikle voleybol, basketbol ve futbol takımları adına yapılır. Takımlar, sezon boyunca taşınmaları için hava yolları ile yıllık sözleşmeler yapar.
Takımları taşımak için uçakları konumlandırmak gerektiğinde, hava yolları genellikle boş bir uçuş gerçekleştirir. Bu özel uçuşlar halka pazarlanmaz ancak belirli hava yolu çalışanları, uçuşlara liste yapabilirler.
Boş uçmasının başka nedenleri de ispat ve bakım uçuşlarıdır.
Bakım test uçuşları, kritik bileşen üzerinde çalışıldıktan sonra uçağın uçabilirliğini kanıtlamak için düzenlenen uçuşlardır.
Örneğin, hava veri sistemi bileşeni değiştirildikten sonra sistemin işlevselliğini ve yedekliliğini kanıtlamak için bir test uçuşu yapılması gerekir.
İspat uçuşu ise hava yolu yeni bir uçak teslim aldığında, uçağı resmî olarak işletme sertifikasına eklemeden önce düzenli seferlerde uçabileceğini kanıtlama uçuşudur.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: