Dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan MIT’nin Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (CSAIL) gerçekleştirilen bir çalışma, robot-insan etkileşiminde yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyor. Şu ana kadar pek çok farklı projede beyin dalgaları ile robotları kontrol etmek mümkün olmuştu. Yeni proje ise robotları hem beyin dalgaları hem de kaslar ile kontrol etmeyi mümkün kılıyor.
Aşağıdaki videodan da izleyebileceğiniz düzenekte beyin ve kas ile kontrol edilebilen robotun karşısında üç farklı nokta bulunuyor. Robotun amacı, bu noktalardan doğru olanını matkap ile delmek. Robot, deleceği noktayı yanlış seçtiğinde kontrol eden kişi beyin dalgaları ile hatalı nokta seçtiğini robota bildiriyor. Yanlış noktayı seçtiğini öğrenen robot işlemi durduruyor. Kontrol eden kişi, kas geribildirimleri ile robota doğru noktayı gösteriyor ve böylece işlem doğru bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Şu ana kadar gördüğümüz beyin dalgaları ile kontrol teknolojisinde kontrolcü kişilerin cihazları nasıl hareket ettirebileceklerine yoğun bir şekilde odaklanmaları gerekiyordu. Yüksek sesli ve stresli bir şantiye ortamında robotu kontrol etmekle görevli olan kişinin robotun hareketlerine odaklanması çok da kolay olmayacaktır. Bu nedenle yeni geliştirilen sistemde robot herhangi bir hata yaptığında sensörler kontrolcünün beyin dalgalarını algılayarak robotun faaliyetini durduruyor. Daha sonra kontrolcü, robotun hareketlerini düşünmek yerine kas geribildirimleri ile doğru hedefe yönlendirebiliyor.
Söz konusu araştırmanın baş yazarı olan Joseph DelPreto’ya göre bu çalışmanın en önemli faydası, beyin dalgaları ile kontrol için insanların sensörleri aktif etmeye ihtiyaç duymamaları. Çalışma sırasında robot, delinecek doğru noktayı %70 isabetli olarak tahmin etti. Beyin dalgaları ve kas kontrolü ile bu doğruluk %97’ye kadar çıkarılmış durumda.