Herkes Bir Kripto Para Yaratabiliyorsa Bitcoin’i Bu Kadar Değerli Yapan Ne? En Basit Hâliyle Açıklıyoruz!

1
1
0
0
0
Kripto paraların yarattığı devrim her alanda kendini gösterirken, ilk ve finansal anlamda en değerli para olan Bitcoin hâlâ daha tahtını korumaya devam ediyor. Peki herkes bir kripto para üretebiliyorsa, Bitcoin nasıl hâlâ en değerli kripto para olma özelliğini koruyabiliyor? Onu diğerlerinden ayıran tam olarak ne?

Blok zinciri teknolojisinin hayatımıza girişiyle, açık kaynaklı ve merkeziyetsiz yapısı hemen hemen her sektörü ve herkesi etkisi altına almayı başardı.

O hâlde soruyoruz. Herkesin kendi kripto parasını yaratmasının mümkün olduğu bu dönemde, Bitcoin nasıl hem finansal hem de niteliksel açıdan en çok değer gören kripto para olma unvanını kimseye kaptırmadı?

Öncelikle Bitcoin’i özel yapan en temel faktör ilk ve en güvenilir kripto para olması.

Bitcoin

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından tanıtılmasının ardından zaman içinde gördüğü ilgi katlanmış bu da finansal değerine yansımıştı.

Her alanda ilk olmanın sağladığı öncelikten Bitcoin’de yararlanarak, bunun üstüne başlattığı finansal devrimi de katınca büyük bir güven yaratması da kaçınılmaz oldu.

Bu özellikleri ona bir tür orijinallik ve prestij kazandırarak onun güvenilir bir yatırım aracı olarak benimsenmesini sağladı.

Ek olarak bazı kripto varlıklardan farklı olarak arzının sınırlı olması da finansal değerine katkı sağladı.

Bitcoin’in arzının 21 milyon adetle sınırlı olması, Bitcoin’in âdeta dijital altın olarak görünmesini sağlayan en önemli özelliklerden biri.

Ekonominin temel ilkelerinden birine dayanan bu durum, bir kaynağın arzının sınırlı oldukça değerinin artacağı prensibini yansıtır.

Bu sebeple arzının sınırlı, yani kıt olması Bitcoin’i olası fiyat değişimlerine karşı daha güvenli hâle getirerek onu güvenilir bir yatırım aracı hâline getirir.

Ayrıca, Bitcoin’in arkasındaki teknoloji olan blok zinciri, onun merkezi bir otoriteye bağlı olmayan tam anlamıyla bağımsız bir sistem olmasını sağladığından bu da yatırımcıların bu kripto varlığa duyduğu güveni ve ilgiyi pekiştiriyor.

Son olarak, Bitcoin’in yıllar içinde hem bireysel kullanıcılar hem de büyük kurumlar tarafından benimsenmesi de onu diğer kripto paralara karşı üstün hâle getiriyor.

Bitcoin

Küçük yatırımcıların Bitcoin’e yönelmesine ek olarak, büyük şirketlerin de Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak portföylerine eklemeye başlaması onu daha da güvenilir ve çekici bir kripto varlık yapıyor.

Ayrıca, birçok ülkenin Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı olarak kabul etmeye yönelmesi ya da El Salvador gibi ülkelerin resmî para birimi olarak benimsemesi de Bitcoin’in diğer varlıklara karşı avantaj elde etmesinin sebeplerinden.

Özetle, geniş çapta kabul görmüş ve görmeye devam ediyor olması Bitcoin’i hem finansal hem de niteliksel olarak en değerli kripto para birimi olma tahtında tutmaya devam ediyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0