Geçtiğimiz aylarda en çok konuştuğumuz meselelerin başında Hollywood geliyordu. Zira Hollywood tarihinin en büyük grevlerinden biri başlamış, tarafların anlaşmaya varamamaları sonucunda aylar boyunca işler durmuştu. Bu süreçte en çok beklenen yapımlar da dahil olmak üzere onlarca proje, sekteye uğramıştı.
Eylül ayında ise film yapımcıları ile yazarlar arasında anlaşmaya varıldığından bahsetmiştik. Bu gelişme, Hollywood tarihinin en büyük grevlerinden birinin, büyük ölçüde sona erdiğini gözler önüne seriyordu. İşte şimdi, bununla ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Şimdi de oyuncular ile yapımcı firmalar arasındaki anlaşmazlıklar çözüldü. Grev, artık tamamıyla bitti.
Maaşlar artırılacak ve yapay zekânın risklerine karşı korunacaklar
Oyuncu sendikaları ile yapımcı firmalar arasındaki müzakereler sonucunda, oyuncuların maaşlarının artırılmasına karar verildi. Ayrıca oyuncuların, yapay zekânın olası risklerine karşı korunmaları konusunda da hemfikir olundu. Bu bağlamda; maaşlar en az yüzde 8 artacak. Bu oranın düşük olduğunu düşünmeyin çünkü koşullar, ABD ekonomisine göre belirlendi. Daha basit bir anlatımla, Hollywood oyuncularının maaşları, enflasyon seviyesinde artırıldı.
Bu arada, yapay zekânın risklerine karşı nasıl önlemler alındığına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Bununla ilgili bildiğimiz tek şey, yapımcı şirketlerin oyuncuları koruyacak kurallar uygulayacakları.
Peki yazarlar, hangi kazanımları elde etmişlerdi?
Yazarlar ile yapımcı firmalar, ilk aşamada 2026 yılına kadar anlaşmış durumdalar. Edinilen bilgilere göre anlaşma kapsamında yazarların da maaşları artırılacak. Ayrıca izleyici verileri daha şeffaf bir şekilde paylaşılacak ve yazarlar, popüler hâle gelen eserler için ikramiye ödemeleri alacaklar. Tüm bunlara ek olarak bir yapım için belirli sayıda personelin çalıştırılması zorunlu olacak. Taraflar, yapay zekâ kullanımı içinse belirli bir çerçeve içinde anlaştılar.
Yapılan anlaşmaya göre yapay zekâ, edebî metin yazamayacak. Bir kişi veya kurum, ChatGPT benzeri araçlarla edebî metin oluştursa bile bu metin bir kaynak olarak kabul edilemeyecek. Şirketler, yazarları yapay zekâ kullandırmak için zorlamayacak. Her şeye rağmen yine de yapay zekânın oluşturduğu bir metin olursa tüm taraflara bilgi verilecek. Böylelikle şeffaflık sağlanmış olacak.
Neler yaşandığını merak ediyorsanız: