Oyun Oynamasanız da Filmini İzleyeceksiniz: Hollywood'un Neden Sürekli Oyun Uyarlaması Çektiğini Gösteren Film Gelirleri Paylaşıldı

5
1
0
0
0
Hollywood'un süper kahraman filmlerini terk edip oyun uyarlaması film ve dizilere yöneldiğini gösteren gelir raporu paylaşıldı. Sadece bir yılda oyun uyarlamalarının geliri ikiye katlanırken süper kahraman yapımlarının neredeyse yarısı uçup gitmiş durumda.

Sinema sektöründe 2010'lu yılları süper kahraman filmleri ele geçirmişti. Özellikle Marvel Sinematik Evreni, vizyona giren onlarca yapımıyla gişe rekorları kırmış ve "DC mi Marvel mı?" tartışmasını kapatmıştı. Pandemi sonrasında ise süper kahraman filmleri bir anda popülaritesini kaybetti. Hollywood, özellikle son iki yılda gözünü oyun sektörüne çevirdi ve peşpeşe uyarlama filmler görmeye başladık.

Wall Street Journal tarafından paylaşılan verilere göre Hollywood, video oyun ve karakterlerini film ve dizilere uyarlamanın ekmeğini yemeye başlamış durumda. Süper kahraman filmlerinin zirve yaptığı, Avengers Infinity War'ın vizyona girdiği 2018 yılında süper kahraman filmlerinin toplam hasılatı, oyun uyarlamalarından 20 kat fazlaydı. 2023'te ise fark 1,4 kata kadar düşmüş durumda.

Süper kahraman filmleriyle oyun uyarlamaları arasındaki gelir farkı yıldan yıla şu şekilde değişti:

Yukarıdaki grafikte koyu renkli çubuklar süper kahraman filmlerinin yıllara gelir durumunu, açık renkli çubuklar ise oyun uyarlamalarının gelir durumunu gösteriyor. Grafiği rakamlara dökmek gerekirse durum şu şekilde:

  Süper Kahraman Filmleri Oyun Uyarlaması Filmler
2018 3,3 milyar dolar 160 milyon dolar
2019 2,35 milyar dolar 190 milyon dolar
2020 130 milyon dolar 150 milyon dolar
2021 1,66 milyar dolar 60 milyon dolar
2022 1,75 milyar dolar 340 milyon dolar
2023 1,02 milyar dolar 710 milyon dolar

Rakamlar, yapımların ABD'de el ettiği gelirleri göstermektedir.

Geçtiğimiz yıl vizyona giren The Super Mario Bros. Movie, dünya çapında 1,3 milyar doların üzerinde gelir elde etmişti. Film öylesine popüler oldu ki Marvel'ın geçtiğimiz yılki en sükseli yapımları Spider-Man: Across the Spider-Verse ve Guardians of the Galaxy Vol. 3'ü gişede geride bıraktı. Yalnızca bu örnek bile oyun yapımlarının süper kahraman filmlerine nasıl bir üstünlük kurduğunu ortaya koyuyor.

Oyun uyarlamaları neden başarılı oluyor?

Aslına bakacak olursak oyunları film ve dizilere uyarlamak da basit bir iş değil. Zira popüler oyunların milyonlarca hayranı bulunuyor ve toplulukları hayal kırıklığına uğratma riski hiç de küçük değil. Peki yapımcılar, kaliteli oyun uyarlamaları için neler yapıyor?

Oyunların Discord kanalları ve Reddit başlıkları daima takip altında. Ayrıca oyunlardan referans alan sahneler, tıpkı oyunlardaki gibi sürpriz yumurtalar, gerçek dünyaya atıfta bulunan göndermeler de oyun uyarlaması film ve dizileri en az oyunlar kadar takip etmeye ve keşfetmeye değer yapımlar haline getiriyor. Tabii bu demek değil ki tüm oyun uyarlamaları başarılı oluyor. Bazı uyarlamalar ilk sezonlarında iptal olabiliyor ya da vizyonda çakılabiliyor.

Kaynak : https://www.wsj.com/arts-culture/television/hollywood-finds-fresh-characters-and-new-worlds-in-videogames-7358864a
5
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
0
0
0
Yorumlar(2)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
12 ay önce
Kuruş kuruş vergide o fiyat üzerinden hesaplanınca, totalde büyük bir vergiden kaçınma da söz konusu.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
12 ay önce
Ben bu düzenbazlığin gayet farkındayım fakat şöyle bir durum var o 1.99 TL'yi nakit olarak verince 2.00 TL oluyor orda ki o 1 kuruş sadece benden değil herkesten alınıyor ve bunlar birikince de inanılmaz paralara dönüşüyor. Bu yüzden kart ile alışveriş yapıyorum.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
12 ay önce
Kesinlikle, bir kuruş bir kuruş gidiyor kartla geçmezsek eğer. Ayrıca insan alışınca bir noktadan sonra 299,99'u direkt 300 olarak görüyor mesela. Hatta satış personeline "şu 300 liralık ürünü alayım" diyorsunuz örneğin, "299,99 TL o efendim" diyor. Başka taktik denemelerinin zamanı geldi bence, bu sayı oyunu çok sıradanlaştı.