Kablosuz şarj teknolojisi uzun bir süredir hayatlarımızda; ancak telefonlar için kullanılmaya başlaması nispeten daha yakın bir zamanda gerçekleşmişti. Samsung, Galaxy modelleri için kablosuz şarj imkanını diğer markalara göre hızlıca hayata geçirse de; bu teknolojinin popülerleşmesi Apple'ın hamlesiyle oldu.
Teknoloji popülerleştikçe de, hakkında bir takım soru işaretleri de oluşmaya başladı. Bunlardan biri telefonun bataryasını öldürüp öldürmediğiyle alakalı. Bu konuya detaylıca bakmadan önce bataryaların nasıl çalıştığına göz atmak gerekiyor.
Akıllı telefonlarımızda lityum-iyon bataryalar kullanılıyor. Katot ve anot olmak üzere iki tür elektrotun arasında bulunan bir elektrolit, lityum iyonların elektrotlar arasında dolaşımına imkan veriyor. Telefonu şarj ederken pozitif yüklüyken negatif yüklü hale geliyorlar, şarjdan çıkardığınız andaysa tam tersi bir harekete geçiyorlar.
Batarya üreticileri, bir bataryanın içerisinde ne kadar enerjinin depolanabileceğini önceden belirliyor. Voltajın alt ve üst limitleri belirleniyor ve bu iki voltaj arasındaki döngü ayarlanıyor. Voltaj aralıklarını doğru şekilde seçtikçe, bir bataryayı binlerce kez doldurup boşaltmanız mümkün oluyor.
Bu üst ve alt limitlerin dışına çıkmanızınsa bir imkanı yok. Yani telefonu kablosuz şarjda veya kablolu şarjda uzun süre bırakmanız, hiçbir negatif etki yaratmıyor. Ne yaparsanız yapın, bataryayı normalden fazla veya az şekilde şarj ya da deşarj edemiyorsunuz.
Peki döngü sayısı etkilenebilir mi? Farklı bataryaların farklı standartları var; ancak belli bir miktardaki döngüden sonra, her bataryanın bir miktar ölmesi kaçınılmaz. Örneğin iPhone'larda bataryalar, 500 tam döngünün ardından %20 miktarında kapasite kaybı yaşıyor.
Kablosuz şarjla ilgili en büyük eleştiri, kabloyla şarj ederken batarya dinlenirken, kablosuz şarj esnasında bataryanın kullanılmaya devam ediyor oluşu. Bu nedenle bataryanın döngüleri daha sık yaşadığı ve dolayısıyla daha hızlı öldüğü iddia ediliyor. Fakat uzmanlara göre bu çok da doğru değil, yaygın kanının aksine bataryanın kablosuz şarj esnasında kullanılmadığı söyleniyor.
Şarj döngülerini azaltmanın en iyi yolunun, kullandığınız güç miktarını düşürmek olduğu açık. Arka planda sürekli veri yollayan bir uygulamayı silmek veya durdurmak, sinyal gücünün düşük olması nedeniyle telefonunuzun sinyali daha iyi kullanmak için ekstra güç harcamasına neden olan alanlardan kaçınmak; pil ömrü üzerinde şarj alışkanlıklarınızdan daha büyük etkilere sahip.
Özetle kablosuz şarj tercih etmek, telefonunuzun pil ömrüne olumsuz bir etki yaratmıyor. Pil ömrü konusunda bir tavsiyeye ihtiyacınız varsa, şarjınızın 50'nin altına ve 80'in üstüne çıkmamasına özen gösterebilirsiniz. Telefonun şarjı bu seviyelerde tutulduğunda, pil ömrünün 4 kat uzadığı görülmüş. Karar sizlere ait...