Çinli teknoloji devi Huawei, ABD yönetiminin geçtiğimiz aylarda uyguladığı ticaret yasağı kararından sonra kendi işletim sistemi olan "HarmonyOS"u piyasaya sürdü. Huawei'nin böyle bir strateji uygulamasının altında yatan esas neden, Android'in sahibi olan Google'ın da ABD merkezli ve ticaret yasağına tabi olmasıydı.
HarmonyOS; akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, giyilebilir teknolojik ürünler, akıllı televizyonlar ve hatta otomobiller gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. En azından Huawei'nin açıklamasına göre öyle. Ancak Huawei yetkilileri, yaptıkları her açıklamada bu işletim sisteminin özellikle akıllı telefonlarda doğrudan kullanılmayacağını söylediler. Yapılan son açıklamalar da önceki açıklamaları bir kez daha yeniliyor.
Huawei'nin Tüketici Yazılımları Birimi Başkanı Wang Chenglu, geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlediği basın toplantısında HarmonyOS'un geleceği ile ilgili de konuşan Chenglu, HarmonyOS'un akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç tüm teknolojik ürünlerde kullanılmaya başlayacağını ifade etti. Üstelik HarmonyOS'a sahip olan bu ürünler, dünya çapında pazarlanacak.
Huawei: Android tamamen erişilemez olana kadar HarmonyOS kullanmayacağız
Chenglu'nun ifadelerine göre Huawei, Google'ın işletim sistemini hala ruh eşi olarak görüyor ve şirket, özellikle de akıllı telefon ve tabletlerde HarmonyOS'u kullanmak istemiyor. Chenglu, HarmonyOS'un akıllı telefon ve tabletlerde kullanılması için önce Android'in tamamen erişilmez olması gerektiğini ifade etti. Yani Huawei, ancak Android'i tamamen kullanamazsa HarmonyOS'u akıllı telefon ve tabletlerine entegre edecek.
Aslına bakacak olursak HarmonyOS konusunda Huawei'nin de emin olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü HarmonyOS'un karşısında, dünyanın en büyük işletim sistemi ekosistemi olan Android var ve Android'in tahtını sallamak çok da kolay bir şey değil. Ancak ABD yönetiminin aldığı karar, Huawei'yi her an kendi işletim sistemi ile yola devam etmeye itebilir.
ABD yönetimi şu sıralar, Huawei ile ticaret yapmak isteyen şirketleri lisanslıyor. Bu lisanslama işlemlerine en son Microsoft da katıldı ancak Google'ın bu konuyla ilgili görüşü net değil. İlerleyen dönemlerde yaşanabilecek bir gelişme, Huawei'nin ve Android'in geleceğini derinden etkileyebilirmiş gibi görünüyor.