Yaklaşık 2 haftadır Huawei, Amerika'nın yaptırımlarıyla boğuşuyor. Aslında Amerika ve Çin arasında yaşanan ticaret savaşlarında kurbanın Huawei olduğu biliniyor ancak ne Huawei ne de Çin, bu durumun önüne geçemiyor. Huawei CEO'su tarafından yapılan açıklamalarda da zaten Huawei'nin nasıl politik bir konunun merkezine oturtulduğunu anlamadıklarını belirtmişti.
Olaya Huawei cephesinden bakacak olursak, işin kritik noktası aslında Amerika ya da Avrupa pazarının dışına atılmaya çalışılmaktan ziyade büyük şirketlerin Huawei'ye sırt dönmesi. Öyle ki Trump'ın açıklamalarının ardından Google, doğrudan Huawei'nin lisansını iptal etti. Hemen ardından Intel, Qualcomm ve ARM gibi Huawei'nin hayatta kalması için şart olan çipleri üreten firmaların da Huawei'ye sırtını dönmesi, şirket için tehlike çanlarını daha kuvvetli çalmaya başladı.
Ancak şu ana kadar Microsoft hiçbir açıklama yapmadı. Sadece internet sitelerinde bulunan Huawei cihazları kaldırdılar. Bunun haricinde de hiçbir şey yapmadılar. Mesela Huawei'nin Windows lisansını iptal etmediler ya da Huawei ile ilgili olan ortaklıklarının gelecekte nasıl olacağına dair de bir açıklama yapamadılar. Hal böyle olunca, insanların akıllarında bir soru işareti oluştu.
"Herhangi bir şirket Trump yönetiminin almış olduğu yaptırım kararlarına uymazsa ne olur?"
Öncelikle bu soruya Microsoft açısından bakalım. Microsoft'un bu noktada ne yapacağını düşündüğümüz zaman ortaya diğer şirketler için de benzer bir sonuç çıkıyor: Huawei ile olan ilişkileri askıya almak. Bunun nedenine gelecek olursak, Microsoft gibi dev bir şirketin, bağlı oldukları devletin kurallarına karşı gelerek kendi sonunu hazırlamak istemeyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü yasalara göre, Microsoft bu kararı ciddiye almayarak Huawei ile olan iş birliğine devam ederse, işin sonunda çok büyük bir zararla karşı karşıya kalacak. Buna ek olarak şirketin üst düzey isimleri de hapis cezası alırlar. Buna göre Microsoft'un da diğer şirkekler gibi davranacağını net olarak söyleyebiliriz. Bununla birlikte şirketin neden açıklama yapmadığı konusuna gelecek olursak da, bunun sebebi Microsoft'un zaman kazanmak istemesi. Karşılıklı suçlamalar yapılan açıklamalar, Çin hükümetinin de olaya doğrudan dahil olmasıyla birlikte konu yeterince karışmış durumda. Microsoft da bu karışıklıktan yararlanarak şimdilik olayların uzağında kalıyor ve bu sayede hem Amerika Birleşik Devletleri'ni karşısına almıyor hem de Huawei gibi bir ortağından olmuyor.
Konuyu biraz daha genelleştirirsek herhangi bir şirketin Amerika Birleşik Devletleri'nin almış olduğu bu kararı delmesinin sonuçları şirketler için ciddi anlamda ağır oluyor. Bunun sebebi Microsoft örneğinde olduğu gibi yasaların gerektirdiği çok ağır cezalar. Bu cezaların maddi değerleri değişse bile, en azından milyonlarla dolar olacağını söylemek mümkün. Bununla birlikte şirket yetkililerine verilecek olan hapis cezası da cabası. Bu yüzden hiçbir şirket, Amerika Birleşik Devletleri'nn aldığı yaptırım kararını kolay kolay deleceğe benzemiyor.