30 yıla yakın bir süredir yegane yuvamız Dünya’nın yörüngesinde ilerleyerek derin uzayı gözlemlemeye devam eden Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’ya 158 bin ışık yılı uzaklıktaki Büyük Macellan Bulutu yakınındaki NGC 1805 adlı yıldız kümesinin muhteşem bir fotoğrafını yakaladı.
Aşağıdaki fotoğrafta görmüş olduğunuz yıldızlar, birbirlerine herhangi bir yıldızdan çok daha yakın bir yörüngede bulunuyorlar ve fotoğrafın yayınlandığı Hubble Uzay Teleskobu resmi web sitesine göre yıldızların bu denli birbirine yakın olması, yörüngelerinde gezegen oluşmasını olanaksız kılıyor.
Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan NGC 1805 yıldız kümesi
Fotoğrafın tam boyutlu haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Söz konusu fotoğraftaki renk farklılıklarının nedeni ise fotoğrafın iki ayrı spektrumda çekilmiş olması. Fotoğrafta mavi renkte görünen yıldızlar ultraviyole olarak kaydedilirken, kırmızı renkte görünen yıldızlar kızılötesi olarak kayda alındı. Dünya atmosferi, ultraviyole ışığın büyük bir kısmını emdiğinden yeryüzündeki teleskoplar özellikle ultraviyole ışık saçan yıldızları Hubble kadar iyi görüntüleyemiyorlar.
Yıldızların birbirlerine aşırı yakın konumda olduğu yıldız kümeleri, genellikle yeni ‘doğmuş’ genç yıldızlardan oluşur. Ancak ilginç bir şekilde NGC 1805, farklı zamanlarda oluşmuş iki yıldız kümesinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Bilim insanları, Güney Yarımküre’den gözlemlenebilen söz konusu yıldız grubunu inceleyerek yıldızların oluşumuna dair yeni bilgiler elde edebilmeyi hedefliyor.