Dünyanın Uzaydaki Gözü Kulağı Hubble Uzay Teleskobu, 9 Gündür Çalışmıyor

56
6
2
1
1
NASA'ya bağlı bir uzay aracı olsa da elde ettiği veriler hemen hemen tüm bilim insanlarınca kullanılan Hubble Uzay Teleskobu, 13 Haziran'dan bu yana çevrimdışı durumda ve 3 yeniden çalıştırma denemesine de yanıt vermedi.

NASA'nın ve dünya üzerindeki hemen hemen tüm astronomların uzaydaki gözü kulağı olan Hubble Uzay Teleskobu, bir haftadan uzun bir süredir çevrimdışı durumda. 30 yıllık uzun bir geçmişe sahip olan Hubble'ı arızanın gerçekleştiği 13 Haziran tarihinden bu yana 3 kez yeniden çalıştırmayı denese de henüz başarı sağlayamadı.

Hubble Uzay Teleskobu'nun 'beyni' diyebileceğimiz yük bilgisayarı, 13 Haziran tarihinde aniden, sebebi hala belirlenemeyen şekilde çalışmayı durdurdu. 1980'lerde inşa edilen bu bilgisayar, uzay teleskobunun üzerinde bulunan bilimsel araçların kontrol edilebilmesini sağlıyor. Bilim insanları, o tarihten bu yana Hubble'dan gelen verileri inceleyerek sorunu tespit etmeye çalışıyorlar ancak henüz sorunu kesin bir şekilde çözebilmiş değiller.

Hubble uzay teleskobu

NASA, Hubble'ın beyni için ilk yeniden başlatma girişimini 14 Haziran'da gerçekleştirdi ve başarısız oldu. İlk veriler, sorunun bir bilgisayarın bellek modülünde olduğuna işaret ediyordu. Bu nedenle NASA mühendisleri, uzay teleskobunda bulunan üç yedek bellek modülünden birine geçiş yapmayı denedi ancak bu deneme de başarısızlıkla sonuçlandı.

Geçtiğimiz perşembe günü gerçekleştirilen son denemede mühendisler, hem mevcut hem de yedek modülleri çalıştırmayı denediler ancak her iki deneme de başarısızlıkla sonuçlandı. NASA, konuyla ilgili olarak cuma günü yaptığı açıklamada yeniden başlatma denemeleri yerine bazı testler yapacaklarını ve daha fazla bilgi toplayacaklarını belirtti.

Hubble Uzay Teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu'nun üzerinde bulunan bilimsel araçlar, 'güvenli moda' geçiş yapmış ve adeta kış uykusuna yatmış durumdalar. Yine NASA'nın açıklamasına göre tüm bilimsel araçlar, güvenli şekilde çalışır duruma gelmeyi bekliyorlar. Bu arada NASA, Hubble'da ana yük bilgisayarının yeniden çalışmaması durumunda geçiş yapabileceği ikinci bir yük bilgisayarı olduğunun da altını çiziyor. 

Hubble Uzay Teleskobu, NASA için ne kadar önemli?

Hubble Uzay Teleskobu, Dünya'dan uzaya fırlatıldığı 1990 yılından bu yana yıldızların doğumlarını, ölümlerini, Plüton'un ötesindeki cüce gezegenleri, Güneş sistemindeki yıldızlararası nesneleri yakalayıp görüntülerini Dünya'ya iletirken; evrenin yaşının ve genişleme hızının hesaplanabilmesini mümkün kıldı. Hatta Hubble, evrenin ilk yıllarından kalma, 13,4 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksileri dahi tespit etti. Dolayısı ile Hubble'ın yerini James Webb Uzay Teleskobu'na bırakmaya hazırlanırken dahi son derece önemli bir bilim aracı olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/nasa-trying-to-fix-hubble-space-telescope-computer-issue-2021-6
56
6
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
56
6
2
1
1