1990 yılında alçak Dünya yörüngesine fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, günümüze kadar insanlık için değeri büyük olan binlerce keşfin gerçekleşmesinde büyük rol oynadı. İlk uzay teleskobu olmamakla beraber uzaya fırlatılan en büyük ve becerikli uzay robotlarından birisi olarak tanınıyor.
Davetsiz olarak kara deliğini içerisine giren bu diskin ışık hızının %10'undan daha hızlı bir şekilde (3.000.000 m/s) kara delikte döndüğü, Hubble Uzay Teleskobu sayesinde ölçüldü. Gezegenimizden 130 ışık yılı uzakta gerçekleşen bu olay, bilim dünyasının gündemine oturdu.
NGC 3147 isimli galaksideki kara delik gibi kütle çekimi ile içlerine yeteri kadar materyal alamayan kara delikler, açlık çeken kara delikler olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırma doğrultusunda bahsi geçen kara delikteki diskin aktif galaksilerde bulunan büyük diskleri küçük bir boyutta taklit ettiği düşünülüyor.
Çalışmanın ilk yazarı olan İtalya'daki Roma Tre Üniversitesi'nden Stefano Bianchi: "Yaşananlar fazlasıyla merak uyandırıcı. Disk, kara deliğe çok yakın. O kadar çok yakın ki sürat ve yer çekiminin yoğunluğu, fotonları nasıl gördüğümüzü dâhi etkiliyor" dedi.