Dünya'nın yaklaşık 600 kilometre uzağında yer alan gezegenlerin, yıldızların ve galaksilerin görüntülerini yakalayan Hubble Uzay Teleskobu, yaklaşık 1 aydır çalışamaz haldeydi. Teleskopta oluşan bir sorunu çözmek için uzun süredir uğraşan NASA'dan bilim insanları, bir ayın sonunda teleskobu eski haline getirmeyi başardı.
Bilgisayar arızasından kaynaklanan sorun nedeniyle uzun zamandır uzaya dair herhangi bir görüntü yakalayamayan Hubble Uzay Teleskobu, NASA'nın yapmış olduğu açıklamaya göre bu hafta sonu itibarıyla tekrar veri toplamaya başlayacak.
NASA'nın aynı zamanda bir uzay aracı olan teleskobu tamir etmesi uzun zaman aldı
Geçtiğimiz Haziran ayının 13'ünde Hubble Uzay Teleskobu'nun topladığı tüm verileri senkronize etmekle görevli payload bilgisayarı donarak teleskobu kullanılamaz hale getirmişti. NASA, o tarihte yaptığı açıklamada bilgisayarda oluşan sorun yüzünden teleskobun bileşenlerinde başka bir problemin yaşanma olasılığı olduğunu, bu yüzden de bir süreliğine Hubble Uzay Teleskobu'nu güvenli modda bekleteceklerini açıklamıştı.
Bildiğiniz üzere Hubble Uzay Teleskobu, aynı zamanda insansız bir uzay aracı. Bu yüzden de NASA'da görevli bilim insanlarının teleskobu fiziksel olarak tamir edebilmesi mümkün değildi ve bu süreç içerisinde teleskop, birkaç kez yanlış şekilde tamir edildi. 1 ay sonunda sorunun tamamen çözüldüğünü belirten bilim insanları, teleskobun bu hafta sonundan itibaren tekrar veri toplamaya başlayacağını duyurdu.