Hubble Uzay Teleskobu, 30 yılı aşan görev süresince elde ettiği muhteşem fotoğraflara bir yenisini daha ekledi. Yeryüründen 547 km uzaklıktaki yörüngesinde Güneş Sistemi’ni ve diğer galaksileri izlemeye devam eden Hubble, bu ayın başlarında Güneş Sistemi’nin en büyük ikinci gezegeni olan Satürn’ün oldukça net bir fotoğrafını çekmeyi başardı.
Dünya’dan 1,35 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Satürn, Güneş’e en yakın 6. gezegen konumunda. Fotoğrafta da görebileceğiniz gibi Satürn’ün kuzey yarım küresi şu anda Güneş’e dönük durumda ki bu da gezegenin kuzeyinde yaz mevsiminin yaşandığını gösteriyor. Elbetteki bu yaz mevsimi Dünya’dakinden biraz(!) daha farklı geçiyor.
Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen Satürn fotoğrafı
Satürn, Güneş’e Dünya’dan neredeyse 10 kat (Dünya-Güneş arasındaki mesafe 150 milyon kilometre) daha uzak bir konumda bulunuyor. Bu nedenle gaz devinde Güneş ışığı kaynaklı ısınma son derece minimal seviyelerde ve Satürn’ün ortalama sıcaklığı -178 derece santigrat seviyelerinde.
Hubble’ın elde ettiği fotoğrafa dikkatli bir şekilde bakarsanız gezegenin sağında ve altında küçük beyaz noktalar olduğunu görebilirsiniz. Sağ tarafta bulunan nokta, Satürn’ün 82 uydusundan biri olan Mimas, altta bulunan nokta ise Satürn’ün bir başka uydusu olan Enceladus. Ne yazık ki bu iki uydu fotoğrafta Satürn kadar net bir şekilde gözükmüyor.
Yıldızlar nerede?
Satürn gibi yüksek parlaklığa sahip nesnelerin fotoğrafları çekilirken, uzaktaki yıldızlar gibi nispeten düşük parlaklığa sahip nesneler fotoğrafta görünmezler. Bu olaya örnek olarak geceleri gökyüzüne çıplak gözle baktığınızda Ay'ı ve yıldızları rahat bir şekilde görebilirken telefonunuzla fotoğrafını çekmeye kalktığınızda sadece Ay'ı görüntüleyebilmenizi gösterebiliriz.