Hükûmet ile Google, TBMM'de Toplantı Yaptı: Dijital Telif Yasası Nihayet Geliyor mu?

4
0
0
0
0
Dijital Mecralar Komisyonu, TBMM'de ABD merkezli teknoloji devi Google'ı ağırladı. Görüşmenin amacı, bir süredir gündemde olan dijital telif yasasıydı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bugün önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında, ABD merkezli teknoloji devi Google'ın Türkiye temsilcilerini ağırladı. Bu toplantının gündemi ise dijital telif yasasıydı.

Hüseyin Yayman, bundan uzun bir süre önce dijital telif hakları için bir yasa tasarısı üzerinde çalışıldığını açıklamıştı. İşte bugün gerçekleştirilen toplantıda da dünyanın en popüler arama motoru Google'ın görüşleri alındı

Hükûmet, hakkıyla üretilen içeriklerin telif haklarının korunmasını istiyor

TBMM Google görüşmesi

Türkiye'de dijital yayımcılık sektörü için telif hakkı uygulaması bulunmuyor. Hâl böyle olunca Webtekno'da yayımlanan bir içerik, birebir kopya edilerek çeşitli sitelerde paylaşılabiliyor. O konuyla ilgili bir Google araması yapan kullanıcı da tamamen reklam geliri elde etmek amacıyla kurulmuş o sitelere kolayca ulaşabiliyor. Hâl böyle olunca Webtekno'nun hakkı olan gelir, diğer sitelere kaymış oluyor. İşte hükûmet, bunun önüne geçmek istiyor. Üzerinde çalışılan dijital telif yasasının amacı da tam olarak bu.

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün Türkiye’de tarihî günlerden biri. Google temsilcilerini komisyonumuzda misafir ediyoruz. Medya sektörünün ısrarla üzerinde durdukları dijital telif meselesini ele alacağız. Daha önce uzmanları ve tarafları dinleyerek çerçeveyi çizmeye çalıştık. Bugün de Google’ı bu düzeyde ilk kez dinlemiş olacağız.

Emek hırsızlığı ve istismarının önüne geçilmesi için atılması noktasında beklenen adımlardan bir tanesi. Emek vererek üretilen içerik, bu bir haber olabilir, değer olabilir, eser olabilir, içeriğin izinsiz bir şekilde kullanılması kurumsal olarak yapıların reklam gelirlerinin azalması problem oluşturmaktadır. Haberin Avrupa normlarında olduğu gibi telif içermesi gerekiyor. Google ve diğer arama motorları ile anlaşmaya, görüş birliğine varılmasını önemsiyoruz.

Google, Türkiye'deki düzenlemeye uyacağını açıkladı

TBMM Google'ı ağırladı

Google, gerçekleştirilen toplantıda bir sunum yaptı. Ayrıca hükûmet yetkililerinin açıklamalarına cevap verdi. Bu bağlamda; söz alan isimlerden biri Google Hükûmetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy'du. Yücesoy, "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız. Beklentileri anlayıp istişare yapmak için Türkiye’deki tüm paydaşlarla da oturup konuşmaya hazır olduğumuzu duyurmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Google üst yöneticilerinden Tolga Subaşı da bir açıklama yaptı. Subaşı, "TBMM’nin yasalaştıracağı düzenlemelere saygı duyacağımızı ve uyacağımızı belirtmek isteriz, yayıncılarla bir araya gelerek kapsamlı çalışmalar yapmak isteriz." dedi. Yapılan bu açıklamalar, Google'ın dijital telif yasasına uyacağının açık bir göstergesi olarak kayıtlara geçti.

Kaynak : https://www.cnnturk.com/ekonomi/mecliste-tarihi-gun-google-telif-icin-masada-2125966
4
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
0
0
0
0