Yerli Jet Uçağı Hürjet, İlk Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi [Video]

33
8
5
0
0
Yerli Jet Uçağı Hürjet, İlk Uçuşunu Başarıyla Gerçekleştirdi [Video]
TUSAŞ tarafından geliştirilen yerli savaş uçağı Hürjet, ilk kez gökyüzüyle buluştu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve savunma sanayinde yeni bir çağ başlatması beklenen yerli jet motorlu uçak “Hürjet”, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. 

Eğitim amaçlı hafif taarruz uçağı Hürjet, gökyüzüyle ilk buluşmasının ardından başarıyla inişini de gerçekleştirdi. Hürjet’in uçuşuna da Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki en güçlü uçak olan F-16 eşlik etti.

Hürjet’in F-16 eşliğinde havalandığı anlar:

Yeryüzünde yaşanan sevinç:

Hürjet'in iniş takımları neden açık?

Paylaşılan görüntüler, test uçuşunda neden iniş takımlarının açık olduğu konusunda da bazı tartışmalara neden oldu. Fakat bu durum Hürjet'e özel bir durum değil. Kim tarafından üretildiği fark etmeksizin her uçağın ilk test uçuşu, iniş takımları açık halde gerçekleştiriliyor.

Bunun temel bir sebebi de bulunuyor. Uçakların test uçuşları, çok küçük adımlarla gerçekleştiriliyor. İlk test uçuşu, uçağın ilk yerden havalanması anlamına da geliyor. Dolayısıyla uçak, yerden havalanmaya ve havalandıktan sonraki ilk zamanlarındaki konfigürasyonunda test ediliyor.

İlerleyen testlerde hız artırılıyor, irtifa artırılıyor. İniş takımları, ancak gerekli şartlara yaklaşıldığında kapanmaya başlıyor. En nihayetinde iniş takımları kapalı haldeyken sahip olduğu kabiliyetler ölçülmeye başlıyor. Sonraki testlerde artık manevra kabiliyetlerine ve bilimum sistem testlerine devam ediliyor.

Hürjet’in Türkiye için rolü ne olacak?

Tek jet motorlu Hürjet, Jet Tekamül eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ve akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerini alması bekleniyor. Yeni nesil jet eğitim uçağının tasarım, üretim, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetleri henüz tamamlanmadı.

Hürjet’in proje sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanması ve jet eğitim uçağı varyantının kullanıma sunulması bekleniyor.

Hürjet, ABD merkezli General Electric F404 motorunu kullanıyor. Bu motor, bugüne kadar F-117 Nighthawk, F/A-18 Hornet, F-20 Tigershark ve T-50 Golden Eagle gibi savaş uçaklarında da kullanılmıştı.

33
8
5
0
0
Emoji İle Tepki Ver
33
8
5
0
0