Günümüzde bilgisayar konusunda 2 büyük işletim sistemi birbirine rakip. Microsoft, her ne kadar son kullanıcıda Windows ile hâlâ pazarı elinde bulundursa da Apple, kendi bilgisayarlarına özel MacOS ile fazlasıyla tercih ediliyor.
Elbette MacOS, Windows gibi oyun ve eğlence özelinde çok fazla imkana sahip değil, ancak Apple bilgisayarlarının üretkenlik konusundaki başarısı su götürmez bir gerçek. Örneğin profesyonel düzeydeki tasarımcılar, kurgu uzmanları, yani işi grafik ve görüntü ile olanlar, Mac’leri daha çok tercih ediyor. Fiyatlar elbette cep yakıyor.
Yıllardan beri farklı bir kulvarda ilerleyen IBM, tüketiciye yönelik ürün ve hizmetlerini biraz geride bıraktı. Firmanın amacı büyük sunucu hizmetleri, güçlü bilgisayarlar üzerine geleceği belirlemek. Firma içinde ise çalışanların kişisel iş tercihlerine karşı anlayış hakim oluyor.
2015 yılında IBM, yaklaşık 500.000 kişilik çalışan ordusuyla Windows’u terk edip MacOS kullanmaya başlamıştı. Bu dönüşümün ne kadar verimli olacağı ise merak konusuydu. Elbette sonuçları görmek için vakit geçmesi gerekiyordu. Dört yılın ardından IBM tarafından yapılan ilk net açıklamaya göre Mac, Windows’a karşı verimlilik konusunda kazanan taraf oldu.
IBM: Bir IT çalışanımız Mac kullanan 5400 IBM çalışanına destek verirken aynı çalışan, Windows kullanmamız durumunda sadece 242 çalışana destek verebiliyor
Cümle biraz karmaşık gelebilir, açıklayalım. IBM gibi büyük organizasyonlarda bulunan yüz binlerce bilgisayarın her gün, her dakika bakıma ihtiyacı var. Bu bilgisayarlardaki CRM yazılımları, iş uygulamaları intranet kurulumları derken, şirket içinde görevli teknik elemanlar gerekiyor.
Teknik personeller ise bilgisayarlar ve sistemlerdeki sorunlarla sürekli ilgilenmek zorunda. Elbette bu sırada elinizdeki bilgisayarın ne kadar sorun çıkardığı da çok önemli. Zira IBM için daha sorunlu bilgisayarlar daha çok iş yükü, daha çok IT çalışanı, daha çok harcama demek. Dört yıl önce yapılan Mac@IBM değişiminden sonra da firma ciddi bir tasarrufa ulaşmış.
IBM Bilişim Kurulu Başkanı Fletcher Previn, sadece 78 kişilik IT ekibinin 277.000 adet Apple bilgisayarı için yeterli olduğunu söyledi. Hatta detay vermekten kaçınmayan Previn, 2016 ve 2018 yıllar arasında Mac sayesinde Windows’a kıyasla kişi başına 273 ila 543 dolar kâr elde ettiklerini açıkladı.
Mac bilgisayarlar görünürde pahalı olsalar da IBM için bu maliyet, yıllar sonra tasarrufa dönüşmüş durumda. Geçen 4 yıl içinde toplanan verimlilik verilerine göre durum Microsoft’un tepesini fazlasıyla attırabilir.
IBM’in açıklamalarından diğer satır başları:
- Mac kullanan IBM çalışanlarının işi bırakma olasılığı Windows kullanan IBM çalışanlarına göre %17 daha düşük.
- 200 bin Mac bilgisayar için 7 mühendis yeterliyken, 200 bin Windows bilgisayar için 20 mühendis gerekiyor.
Microsoft, muhtemelen ana hedefi son kullanıcılar olduğu için kurumsal düzeydeki bu açıklamaları çok takmayacaktır. Ancak bu açıklamaları duyan son kullanıcılar, IBM’in söylemlerinden etkilenebilir ve Apple’a yakınlık hissetmeye başlayabilir.
Peki siz ne düşünüyorsunuz? Apple bilgisayarları hakkında IBM’in açıklamaları taraflı mı? Yoksa Windows’a karşı MacOS’un söz konusu başarılara ulaşması mümkün mü? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.