İki Atom Bombası Saldırısından Kurtulan Dünyadaki Tek İnsan: Son Sözleri Bıçak Gibi Saplanıyor...

11
2
1
1
0
Tsutomu Yamaguchi, ABD'nin Japonya'ya attığı iki atom bombasından da sağ kurtulan tek insan olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Yüz binlerce kişi, II. Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarında ciddi yaralar aldı ve en az iki yüz bin kişi hayatını kaybetti. Ancak yalnızca bir kişi, iki atom bombasından da sağ kurtulabildi.

Bu kişi, Tsutomi Yamaguchi’ydi ve Guinness Dünya Rekorları’na “İki Atom Bombasında da Hayatta Kalan İlk İnsan” olarak geçmişti. Gelin bu adamın etkileyici hikâyesini daha yakından inceleyelim.

Tsutomu Yamaguchi, Hiroşima’ya atılan atom bombası sırasında iş seyahati nedeniyle oradaydı.

japon

Yamaguchi, ülkesinin II. Dünya Savaşı’ndaki rolüne karşı derin bir üzüntü besliyordu. Hatta Japonya kaybederse eşini ve küçük oğlunu uyku haplarıyla öldürmeyi bile düşünmüştü. 6 Ağustos 1945’te Hiroşima bombalandığında iş gezisinin son günüydü ve aniden gökyüzünün bir alevla aydınlandığını görmüştü.

Yamaguchi, en yakın sulama kanalına kendini attı ve yerin kükrediğini duydu. Kendini suya atması, hayatını kurtarmıştı. Söylediğine göre bir süreliğine bayılmıştı ve kendine gelip etrafına baktığında her şeyin karanlık olduğunu görmüştü. Yani kör olmuştu.

Ertesi gün Yamaguchi, eve döndü.

nükleer bomba

Atılan atom bombasıyla geçici körlük yaşamıştı ve patlama kulak zarlarını patlatmıştı. Ayrıca cildinde ciddi radyasyon yanıkları vardı. Eve dönüş yolunda şehrin korkunç manzaralarıyla yüzleşmek zorunda kalmıştı.

9 Ağustos tarihinde işe gittiğinde, camdan yine kör edici bir ışığın ortaya çıktığını gördü. Şok dalgaları pencereleri yok etmişti ve adam yere düşmüştü. O esnada, merdiven boşluğunun altındaki konferans salonunda bulunan Yamaguchi, patlamadan sağ kurtulmuştu.

hiroşima atom bombası

Koşa koşa eve gidip ailesini kontrol ettiğinde sadece yüzeysel yaralar aldıklarını görmüştü. Yamaguchi ise yüksek ateş, şiddetli saç dökülmesi, sürekli kusma ve radyasyon zehirlenmesinden kaynaklanan diğer semptomları göstermişti.

Bunca olanlara rağmen uzun bir hayat yaşadı.

atom bombası

Savaştan sonra müteffik işgal kuvvetlerinde tercüman olarak çalıştı ve nükleer silahsızlanmanın savunucularından biri oldu. Yaşadıkları deneyimler hakkında bir şiir kitabı yazdı. Nispeten sağlıklı ve uzun bir hayatı oldu ve 2010 senesinde, 93 yaşındayken mide kanserinden öldü. 

Hayata gözlerini yummadan birkaç ay önce şu sözleri söylemişti:

"Atom bombasından nefret etmemin nedeni insan onuruna olan etkisinden kaynaklanıyor. Dünya, nükleer bombaların acısını ısrarla neden anlayamıyor? Bu silahları geliştirmeye nasıl devam edebiliyorlar? Yalvarırım yapmayın!"

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

11
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
11
2
1
1
0