Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, geçtiğimiz temmuz ayının, şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak temmuz olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar tarafından yayınlanan yeni bir rapor ise Dünya'nın hiç olmadığı kadar ısındığını gösteriyor. 2015-2019 yılları arasında yapılan ölçümler, bu dönemin kaydedilen en sıcak 5 yıl olduğunu gözler önüne seriyor.
Grubun yayınladığı rapor aynı zamanda deniz seviyesindeki yükselmenin, asiditenin ve fosil yakıtlı karbondioksit emisyonunun da bir resmini ortaya çıkarıyor. Raporda, iklim değişimi ile ilgili diğer veriler ortaya koyulduktan sonra yürütülen mevcut politikaların Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde belirtilen hedeflere ulaşmak için yeterli olmadığı da belirtildi.
2016 yılında yılında iklim değişikliğini engellemek için 195 ülke Paris Anlaşması’nı imzaladı. Paris Anlaşması’nın ana amacı, 2100 yılına kadar küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altına indirmekti.Küresel sıcaklık artışının 2100 yılında 2 derecenin altında olmasını sağlamak için, sera gazı seviyesinin 2020 yılından itibaren düşmeye başlaması gerekiyor. Ancak yayınlanan rapor, devam eden uygulamalarla 2030 yılından itibaren bile sera gazında düşüş olmayacağını gösteriyor. Eğer sera gazı var olan miktarda kalmaya devam ederse 2100 yılında kürenin sıcaklık artışı 3 dereceden fazla olacak.
2019 BM İklim Zirvesi Neden Bu Kadar Önemli?
Birleşmiş Milletler (BM), bir önceki raporunda iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek, Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflere ulaşmak için “daha önce görülmemiş bir eylem” yapılması için bir çağrı yapmıştı. Şu ana kadar olan 1.5 derecelik yükselme, 2100 yılındaki hedefin gerçekleşmemesine neden olmuyor. Ancak çok hızlı bir değişime ihtiyaç var.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’de dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde milyonlarca insan, Küresel İklim Grevi eylemlerine katıldılar.