İlk Elektrikli Range Rover'ın Ne Zaman Çıkacağı Belli Oldu

3
2
1
0
0
Jaguar Land Rove,r (JLR), önümüzdeki beş yıl içinde elektrikli otomobillere 18 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, ilk elektrikli Range Rover'ın ne zaman geleceğini de paylaştı.

Lüks otomobilleriyle tanıdığımız Jaguar Land Rover (JLR), bugün yapılan bir açıklamada gelecek planlarıyla ilgili önemli detaylar paylaştı. Diğer üreticiler gibi elektrikli otomobillere yoğunlaşmak isteyen şirket, önümüzdeki beş yıl içinde elektrikli ve otonom araçlara 18,7 milyar dolarlık dev bir yatırım yapacağını duyurdu.

Jaguar Land Rover, bununla birlikte uzun süredir beklenen tam elektrikli Range Rover hakkında da bazı detayları paylaştı. Şirket ayrıca Birleşik Krallık’taki Halewood kentinde bulunan fabrikasının da tamamen elektrikli araçlar üreten bir tesise dönüşeceğini söylerken, yeni nesil elektrikli araçlarının ne zaman üretmeye başlayacağı gibi konulara da değindi.

İlk tam elektrikli Range Rover, 2025’te çıkış yapacak

Jaguar Land Rover’ın açıklamalarına göre ilk tam elektrikli Range Rover SUV model, 2025 yılında çıkış yapacak. Şirket ayrıca, bu araç için siparişleri bu yılın sonlarına doğru almaya başlayacağını da ifade etti. Araç, üreticinin diğer elektrikli modellerinde de göreceğimiz EMA isimli elektrikli otomobil platformunda üretilecek.

2024’ten itibaren elektrikli modeller gelmeye başlayacak

Tata Motors bünyesinde faaliyet gösteren JLR, ayrıca yeni elektrikli araçlarının 2024’ten itibaren gelmeye başlayacağını duyurdu. Bu otomobillerin ilki ise Birleşik Krallık’taki Solihull fabrikasında üretilecek dört kapılı grand tourer sınıfında bir Jaguar modeli olacak.

Henüz hakkında pek bir şey bilinmeyen araç için 700 kilometrelik bir menzil ve 100.0000 pound gibi bir fiyat hedefleniyor. Bu otomobil, önümüzdeki yıllarda çıkacak üç yeni elektrikli modelin ilki olacak. Şirket, daha önce 2025’e kadar tüm Jaguar markalı modellerini tamamen elektrikli yapma sözü vermişti.

Jaguar Land Rover, her ne kadar elektrifikasyon konusunda iddialı olsa da bu yarışta biraz geride kaldı. Mercedes-Benz, BMW, Audi ve diğer rakipleri bu tarz araçlara geçişlerini hızlandırmışken İngiliz şirket yalnızca Jaguar I-Pace isimli elektrikli SUV’uyla karşımıza çıkıyordu. Ancak JLR’nin kendisi tarafından bile üretilmeyen bu araç, pek de tutmamıştı. Şirketin yeni planlarıyla elektrikli otomobiller konusunda iddiasını artırıp artıramayacağını önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

Otonom sürüş yatırımı konusunda ise pek fazla detay yok

Bunlar dışında JLR otonom araçlar hakkındaki yatırımı konusunda herhangi bir detay paylaşılmadı. Ancak şirketin hâlihazırda Alphabet’e ait olan ve ABD’de otonom araçlarla hizmet veren Waymo ile bir anlaşmasının olduğunu biliyoruz. Waymo, Kaliforniya ve Arizona eyaletlerinde Jaguar I-Pace araçlarından oluşan bir filoyla otonom sürüş hizmeti veriyordu. JLR ayrıca daha önce NVIDIA’nın otonom araç geliştirme platformu DRIVE Hyperion’u araçlarına getirmek için de bir anlaşma yapmıştı.

Kaynak : https://www.theverge.com/2023/4/19/23689489/jaguar-land-rover-range-rover-ev-2025-investment
3
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
2
1
0
0