Yaşayan En Büyük Hayvan Olan Mavi Balinanın Kalp Atışları İlk Kez Kaydedildi

9
2
1
1
0
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları, bir dizi elektronik sensör yardımıyla ilk defa bir mavi balinanın kalp atışlarını kayda almayı başardı.

Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, yaşayan en büyük hayvan olduğuna inanılan mavi balinanın gün içindeki kalp atış hızlarını gözlemlemek için sol kanatçığına birden fazla sensörle dolu dört tarafı vakumlu bir cihaz yapıştırdı.

Stanford Üniversitesi’ndeki Beşeri Bilimler Fakültesi'nde Biyoloji Profesörü olan Jeremy Goldbogen, bunun işe yarayacağına dair hiçbir fikirlerinin olmadığını ve elde ettikleri ilk verilere dahi şüpheyle yaklaştıklarını söylüyor. Verilerin analizinin, mavi balinaların kalplerindeki sıradışı özellikleri anlamamıza yardımcı olacağını belirten Goldbogen, aynı zamanda bu gibi çalışmaların temel biyoloji bilgimize katkıda bulunduğuna dikkat çekiyor. 

mavi balina araştırma

Yaptıkları araştırmanın, mavi balina gibi nesli tükenmekte olan türlerin korunması için de çok önemli olduğunu ifade eden Goldbogen, “Fizyolojik anlamda devasa olan hayvanları boyutlandırmak için biyolojiden çok daha etkili bir şekilde yaralanabiliriz. Ayrıca mavi balinalar, çevrelerinde yemek bulmalarını daha da zorlaştıran etkenlere duyarlı olabilirler. Bu nedenle elde ettiğimiz veriler, balinaların çok daha iyi yöntemlerle korunmasını sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Mavi balinaya etiketi yapıştıran Goldbogen Laboratuarı'ndan David Cade, “Gerçekten bu etiketleri, işe yarayıp yaramadıklarını bilmeden balinaya yapıştırdık. Bunu bilmenin tek yolu denemekti. Bu yüzden elimizden gelenin en iyisini yaptık” dedi. Cade, ilk girişimi sırasında etiketi yapıştırdı ve zamanla, kanatçığın yakınında kalbin sinyallerini alabileceği bir konuma kaydırdı. Elde ettiği veriler ise bir mavi balinanın ilk kez kaydedilen kalp atış hızlarını gösteriyordu.

Mavi balinanın kalp atış hızının değişkenliğini gösteren grafik:

balina

Araştırmacıların, ilk etapta mavi balinanın kalbinin dakikada ortalama en az dört ila sekiz kez attığını gözlemledi. Balinanın derin nefes alıp, suya daldığı anlarda ise kalp atış hızı minimum 2,5 kat arttı; ancak sonra yavaş yavaş azaldı. Ölçtükleri en yüksek kalp atış hızının dakikada 25 ila 37 olduğunu ifade eden araştırmacılar, bu değere balinanın yüzeye çıkıp nefes aldığı anlarda ulaştıklarını aktardı.

Veriler bir hayli merak uyandırıcı ve şaşırtıcı. Zira araştırmacılar, ölçtükleri en düşük kalp atış hızının tahmin edilenden yaklaşık yüzde 30 ila 50 daha düşük olduğunu gördü. Yüzgeç balinaları, kambur balinalar ve vizon balinaları gibi diğer memelilere de aynı tekniği uygulamak isteyen araştırmacılar, etikete daha fazla özellik katarak, farklı aktivitelerin balinaların kalp atış hızını nasıl etkilediğini daha iyi anlamayı hedefliyor.

Yapılan araştırmaya dair paylaşılan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-blue-whale-heart.html
9
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
1
0
Yorumlar(8)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
3 yıl önce
şaka bir yana iyi bir anti virüs gerekli ama kendiniz yazın. kendi firewall programınızı yazın. kendi programlarınızı kendiniz yazın zaten bir çok açık kaynak var tabii internette ne yaptığınıza ve nasıl tutunduğunuza bağlı
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Antivirüs olmadan yıllardır devam ediyorum. Zaten virüs potansiyeli olan dosya indirince anlıyorum bağışıklık kazandım. Bilen adama virüs zor da bilmeyip her şeye tıklayıp malum exe leri indirenler g. O
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Antivirüs kullandığım dönem PC den daha çok virüs çıkıyordu bilginize. Bence adamlar oradan ekmek yediği için kendileri virüs üretip zaten programını çalıştırdığı bir PC'ye kolayca sokuyor. Bunları bilinçli kullanıcılara yapmıyor olabilirler farkedilmemek için. Önce hafif hafif saldırıp farkındalar mı diye bakıyor olabilirler. Bilmiyorum ben artık iyice paranoyaklaştım aga o kadar çok dolandırıcı var ki. Güvendiğiniz anda bitersiniz. Her zaman sorgulayın.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Para istemek için oyun üzerinden değilde daha çok mühendislik programlarının cracklerine koyuyorlar, geçen yeni bir virüs vardı kaspersky bile algılamıyor. Matlab vs gibi mühendislik programları kurarken dikkat edin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
O antivirusler İnternete bağlı olmadığı halde virüs bulabiliyor. O nedenle hepsi uyduruk para tuzağı uygulamalar. Kullanma daha iyi.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Verin 300 kaspersky'a korunun
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
vermeyin para tuzağı sadece
3 yıl önce
exe uzantılı dosyalar dışında hiç bir virüs olmaz...
Yanıtla
-8
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
Boş yapmayın. defender ile tarayın zaten o bulamazsa hiç.bir anti virüs bulamaz. en iyisi Windows defender.
-1
3 yıl önce
her site güvenlidir. sen tıklamadıkça hiç bir şey olmaz. virüs mü bulaştı bırak kalsın verilerin format at acilen yoksa o virüs sana da bulaşır..
3 yıl önce
kapak resmindeki sensin galiba :D
3 yıl önce
bazı web sitler gerçek çok tehlikeli exe olmasa bile.
3 yıl önce
tabii canım biz askerligi linux terminalinde yaptık. exe dışında virüs yok. akıllı olun.
-1
3 yıl önce
İşte aradığım, her noktasından bilgi fışkıran. Expert User, koçum benim.
3 yıl önce
dedi pc hakkında hiçbir bilgisi olmayan kullanıcı
3 yıl önce
delikanlı adam antivürüs kullanmaz
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
aynen defender en iyi. çöp Kaspersky ve çöp bitdefender kullanmayın hepsi para tuzağı.
-1
3 yıl önce
defender işimi görüyor saçma sapan pop up ları yok virüs koruması da iyi
3 yıl önce
iyi dedin