Dünyanın İlk Otonom Kamyonunu Tesla’dan Önce Çıkaran Startup Şirketi: Einride

27
6
3
0
0
İsveçli startup şirketi Einride, henüz geniş kitleler tarafından tanınan bir isim olmasa bir ilki başarıp bir yığın ödüle layık görülmüş bir şirket. Elektrikli otonom kamyonunu kısıtlı bölgelerde de olsa Tesla’dan önce yollara süren Einride, Pod isimli aracıyla taşımacılığın çevreye verdiği zararı en aza indirmeyi hedefliyor. Gelin, şanı küçük başarısı büyük Einride’ı kısaca tanıyalım.

Tesla gibi şirketler sayesinde çokça duyduğumuz otonom araçlar ulaşım, taşımacılık ve daha birçok alanın geleceği olacak gibi görünüyor. Sürücüsüz araç teknolojileri gün geçtikçe daha güvenli, daha kolay kullanımlı ve daha yaygın hale geliyor. Elektrikli araç üretmeye soyunan şirketlerin bir kısmı, çıkaracağı arabalarda bu teknolojiye yer verecek. 

Tesla’nın Semi isimli kamyonu da otopilot özelliğiyle tanıtılmıştı. Ancak birçoğumuzun sandığının aksine Semi, dünyanın kamu yollarında sürüş izni olan ilk otonom kamyonu değil. Hayır, Lyft ya da Waymo da değil. Bu konudaki ilk girişim, İsveçli bir startup projesinden gelmiş.

“Elon yokken biz vardık”

einride otonom kamyon

2016 yılında bir startup projesi olarak çıkış yapan Einride, bugün 100 kişilik bir kadroya ve 41 milyon dolarlık bir bütçeye sahip. Bu rakam, Einride’ın rakibi olan dünya çapındaki şirketlere göre neredeyse hiçbir şey. Ancak yine de şirket, dünyanın yola çıkabilen ilk otonom kamyonunu herkesten önce çıkarmış ve bu bir startup projesi için oldukça büyük bir başarı. Einride’ın ortak kurucularından olan Linnéa Kornehed, milyarlarca dolar bütçeye sahip otonom araç üreticilerine karşı kazanılan bu zaferi şu sözlerle belirtiyor: “Elon’un Tesla Semi’yi tanıttığı gün bizim ‘Pod’umuz çoktan çıkış yapmıştı.” 

Einride bir kamyon üreticisi değil

einride pod kamyon

İsveç merkezli proje Einride’ın geliştirilmesindeki en büyük motivasyonlardan biri iklim değişikliği. Elektrikli otonom podları tasarlayan şirket, birçok ödülün yanında böylesine çevre dostu bir araç ürettikleri için de ödüllere layık görüldü. Ancak Pod kamyonlar, Einride tarafından üretilmiyor, hatta henüz satışta bile değil. Otomobil sektörüne yeni yeni giriş yapan Apple gibi Einride da sadece araçları proje olarak yaratıyor. Şirket yarattığı aracın tasarımı, teknolojik donanımı, yazılımı ve markalaştırılması üzerine çalışmalar yapıyor. Linnéa Kornehed, şirketin bu yapısını “Einride her şeyden önce bir yazılım şirketi. Farkımızı yaratan kısım temelimizdir.” ifadeleriyle açıklıyor.

Einride’ın kamyonu şimdilik oldukça sınırlı bir yola çıkış iznine sahip. Ancak şirket, sürdürülebilir taşımacılık ve ulaşımı geliştirme yolundaki yasal engellerin bir bir aşılabileceğine inanıyor. Amacı taşımacılık ve ulaşımı sınırlandırmadan daha sorumlu teknolojilerle karbon salınımını azaltmak olan şirket, kamyonunun dünyaya açılacağı günleri hedefleyerek çalışmalarına devam ediyor. 

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/jeroenkraaijenbrink/2021/04/21/how-this-company-has-beaten-tesla-with-the-worlds-first-autonomous-electric-truck/?sh=7e55ac8e39ff
27
6
3
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
6
3
0
0
Yorumlar(6)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Şimdi şöyle düşünün ortada tuval, fırça ve boyalar var. Sen olmasan o aletler tek başına resim çıkaramaz ve yapamaz. Yapay zeka da öyle ortada yazılım var altyapısı var ama sen prompt görmediğin sürece bir eser ortaya çıkmaz ki çıkan eseride fırça veya boya yapmıyor insan yapıyor. Her sebebin bir müsebbibi var. O yüzden bence yapay zeka ile oluşturulan her türlü eser onu yapan kişinin telifinde olmalı.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Olur yargıçın keyfi öyle istedi diye almayız. Benim canım da almak istiyor yargıca vermeyiz, ben alırım. İsteyen istediği gibi at koştursun toplum diye yarattığımız tuhaf sistemde. Ressamlara da vermeyin, promt yazmıyorlar ama fırça, boya kullanıyorlar. Telif hakkını ressam değil palet alsın.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Tasarımda önemli olan "fikir"dir! fakat böyle bir karar vermesi doğal, bu teknoloji daha yeni ve herkes kendi kafasına göre kararlar alıyor, zamanla "ameleliğin" değil "fikirlerin" önemli olduğunu anlayacaklardır.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Yargıç haklı eseri ortaya çıkartan oluşturan kimse hak sahibi odur, çizen oluşturan kendisi değil yapay zekaya sipariş veriyorsun o senin için yapıyor birisi ünlü bir ressama bir eser oluşturmasını istese bu eserin yaratıcısı sipariş veren mi olur ressam mı veya bir başkasımı.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Şaka mısın sen? Başka birine sipariş vermek ile, yapay zekaya komutlar vererek sadece "amelelik" tarafını yaptırmak ile aynı şey mi?

ama tabiki tasarımcı sadece sipariş veren kişinin dediklerini yaparak ortaya bir iş çıkartıyorsa, o zaten tasarımcı değildir.
1 yıl önce
Yapay zeka noktalama işaretlerine fayda sağlar mı?
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Bence haklı evet yapay zeka diğer resimlerden öğrenerek yapıyor ama ona öğretmiş olmak onun yaptığı resimin aynısını yaptığı anlamına gelmiyor tıpkı insan gibi öğreniyor ve ona şu resmi yap dediği için yapıyor gelecekte sanatçılar yaptıkları sanat eserlerinin yapay zekanın öğrenmesinde kullanılamaz gibi bir ibare yazmadığı sürece yaptıkları eserler yapay zeka öğreniminde kullanılmaya devam edecek.
Yanıtla
-2
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
yada daha kolayını yapabilirler. yapay zekanın giremeyeceği alanları belirlemek yerine girebileceği alanları belirlerler.

hem yapay zeka kullanımı devam etmiş olur hem de insanların emeklerine haksızlık edilmemiş olur.

bu zıkkım meret sınırlandırılmazsa içimize giydiğimiz şeyin rengine kadar söyleyecek.

teknolojik gelişme toplumların hayatına fayda kaygı getiriyorsa gelişmesin daha iyi. teknoloji insanlar için var, insanlar teknoloji için değil.
-1