Uluslararası Para Fonu (IMF), son yıllarda ülkelerin yoğunlaşmaya başladığı, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) hakkında planlarının olduğunu duyurdu. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, bu para birimleri için küresel bir platform üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Platform, ülkelerin birbirleri arasında işlemler gerçekleştirmesini sağlayacak
IMF, üzerinde çalıştığı platform sayesinde dijital para birimleriyle ülkeler arasında işlem yapılabileceğini ifade ediyor. Ayrıca, merkez bankalarının CBDC için ortak bir paydada buluşmasınının önemine de vurgu yapıyor. Georgieva, bir platform üzerinde anlaşamamanın muhtemelen kripto paralar ile doldurulacak bir boşluk yaratacağını düşündüklerini de ekliyor.
Merkez bankası dijital para birimleri, ya da kısaca CBDC’ler, merkeziyetsiz olan kripto paraların aksine merkez bankaları tarafından kontrol edilen dijital para birimlerine deniyor. Para birimlerinin dijital versiyonları olarak düşünebilirsiniz. Birçok ülke; maliyetleri düşürmesi, işlemleri hızlandırması, finansal katılımı artırması, havaleleri daha ucuz yapması gibi nedenlerden dolayı CBDC’lere sıcak bakıyor.
'Dijital Türk Lirası' İlk Kez Kullanıldı
IMF'e göre şu anda dünya çapında 114 merkez bankası CBDC’leri araştırıyor. Bunlardan 10 civarının ise çalışmalarını bitirdiği ifade ediliyor. Ülkemizde de dijital Türk lirası çalışmaları sürüyordu. Hatta 2022’nin sonunda dijital Türk lirasıyla ilk işlem gerçekleştirilmişti.