İncil'in 1750 Yıl Önce Yazılan Yeni Bir Bölümü Keşfedildi

12
7
4
1
0
Vatikan Kütüphanesi'ndeki el yazmaları üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, bugüne kadar gizli kalmayı başaran yeni bir İncil bölümünü gün yüzüne çıkardı.

Hz. İsa’nın yaşamını, ölümünü ve öğretilerini konu alan, Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil hakkında tarihi bir keşfe imza atıldı. Vatikan Kütüphanesi'ndeki el yazmaları arasında İncil’e ait 1750 yıl önce yazılan yeni bir bölüm keşfedildi.

Bugüne kadar saklı kalan bölüm, Matta İncili’nin çevirisi arasında yer alıyordu. Ortaçağ ilimleri uzmanı Grigory Kessel’in bulduğu bölüm, bir yönüyle bugüne kadar yapılan İncil yazmaları keşiflerine göre de büyük bir öneme sahip.

Yeni keşfedilen bölüm, bilinmeyen detayları da açığa çıkardı:

incil

Paylaşılan detaylara göre yeni keşfedilen bölüm, Sina Yazması da dahil olmak üzere en eski Yunanca çevirilerden bile bir asır daha eski bir çeviri içeriyor. Yakın zamana kadar İncilleri Eski Süryanice çevirisini içeren yalnızca iki el yazması biliniyordu.

Çevirinin üçüncü yüzyılda yazıldığı ve altıncı yüzyılda kopyalandığı tespit edildi. Keşfedilen bölümün tamamı yayınlanmasa da bölüm hakkında bazı detaylar da paylaşıldı. bölümün, Matta 12. bölümün Yunanca çevirisinden daha fazla ayrıntı sunduğu paylaşıldı.

Süryanice çeviride “Tahıl başlarını koparmaya, ellerini sürmeye ve yemeye başladı.” cümlesi bulunurken, yeni keşfedilen bölümde “O sırada İsa Şabat günü tahıl tarlalarından geçiyordu; öğrencileri acıktı ve başakları koparıp yemeye başladılar.” ifadesi yer alıyordu.

Peki bu keşif nasıl mümkün oldu?

Keşif, “Sinai Palimpsets Project” adlı proje kapsamında yapıldı. Projede bilim insanları, 4 ila 12. yüzyıllar arasında silinen ve yazılan metinleri geri döndürmeyi amaçlıyor. Yeni yapılan keşif de Vatikan Kütüphanesi’ndeki el yazmaları üzerine uygulanan ultraviyole fotoğrafçılığı yöntemi ile mümkün oldu. Metin, ultraviyole ışık sayesinde açığa çıktı.

Kaynak : https://www.iflscience.com/new-chapter-of-the-bible-found-hidden-inside-1750-year-old-text-68417
12
7
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
7
4
1
0