Çiftçilerin, İneklere Mıknatıs Yutturmasının Tuhaf ve Bir O Kadar Mantıklı Sebebi

1
0
0
0
0
İneklere mıknatıs yutturulduğunu hiç duymuş muydunuz? İlk etapta bu davranışın, ineklerin sağlığını olumsuz etkileyeceğini düşünürüz öyle değil mi?

Ancak durumun tam tersi olduğunu söylesek. Yani ineklere mıknatıs yutturulması, aslında onlar için iyi bir şeydir.

Gelin, açıklayalım.

İnekler, yiyecekleri büyük lokmalar hâlinde yutmaya meyilli hayvanlardır.

mıknatıs

Bu durum, ilk etapta verimli bir beslenme yöntemi gibi görünse de aslında onları tehlikeye açık hâle getirir. Ayrıca inekler, iştahlı canlılar oldukları için bazı zamanlar çit tellerinden kopan parçaları veya kırılmış çiftlik ekipmanlarını bile fark etmeden yiyebilirler.

Bu yabancı metaller, ineğin sindirim sistemine girdikten sonra retikulum ismi verilen mide bölümüne yerleşebilir ve burayı delip; ateş, enfeksiyon ve sindirim gibi problemlere sebep olabilir. 

Bu problemli durum, bilimsel ismiyle “Retikuloperitonitis Travmatika” olarak bilinir ve ne yazık ki oldukça acı vericidir.

mıknatıs

Hastalığın en etkili çözümü ise elbette bu hayvanların yiyeceklerine, metal parçaların karışmasını engellemek olur. Fakat çiftçiler, riski en aza indirmek için başka bir yöntem daha geliştirmişlerdir.

O da ineklere mıknatıs yutturmaktır. Çiftçilerin kullandığı özel mıknatıslar, ineklerin retikulum bölgesine yerleştirilir. Mıknatıs, yabancı metal cisimleri bir arada tutarak bir top hâline getirir ve bu metallerin retikulumu delmesini önler.

Mıknatıs, ineğin hayatı boyunca midesinde kalır ve bu sayede, metal parçalarının sebep olabileceği sağlık problemlerinin önlenmesi sağlanır. İnekler öldükten sonra ise bu mıknatıslar çıkarılır. 

Aslında ilk etapta kulağa oldukça tuhaf gelen bu durum, inekleri hayata bağlar ve onların ömrünü uzatır. Sizce de mantıklı değil mi?

İlginizi çekebilecek benzer içeriklerimiz:

1
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
0
0
0
0