İnsan Doğaya Karşı Programında Bear Grylls’in Söylediği 10 Yalan

355
182
27
24
14
Ülkemizde İnsan Doğaya Karşı ismiyle yayınlanan ve sunucu Bear Grylls’in garip şeyler yemesiyle tanıdığımız hayatta kalma programı, aslında düşündüğünüz kadar masum değil. Peki nasıl? Gelin birlikte bakalım.

Man vs Wild ya da ülkemizde yayınlanan ismiyle İnsan Doğaya Karşı programını çoğumuz biliyoruz. Bu program doğada tek başına kalan bir adamın hayatta kalma stratejileri üzerine kurgulanıyor. Bir ormanda, ıssız bir adada, bataklık içinde ya da çölün ortasında tek başına kalmak gibi farklı hayatta kalma senaryoları kurgulanıyor. Programın sunucusu Bear Grylls de bu ortamlarda hayatta taktikleri veriyor ve bu taktikleri uyguluyor. Ya da uyguluyor mu?

Edward Micheal Grylls ya da bilinen adıyla Bear Gryls, küçüklüğünden beri bir izci. 2009 yılında, henüz 35 yaşındayken baş izci unvanı alıyor ve bu unvanı alan en genç insan olarak da tarihe geçiyor. Hayatının 3 yılında İngiliz Hava Kuvvetleri’nde hizmet veren Grylls, bir paraşüt kazasında tüm kemiklerini kırıyor. Fakat yılmıyor, 18 ay içinde hızlı bir şekilde iyileşiyor ve Everest’e tırmanıyor.

Bear Grylls

Bu güçlü özgeçmişe sahip olan Bear Grylls, hayatta kalma konusunda pek çok şey biliyor olabilir ama İnsan Doğaya Karşı programında yaptıkları hepimize biraz garip gelmiştir her zaman. Düz bir yoldan gitmez illa bir dağa tırmanır, durduk yere idrarını içmeye karar verir, ölü at yemeye çalışır, yolda gördüğü her böceği ısırır… Bunlar yalnızca bizim bildiğimiz gariplikler. Meğer daha ne oyunlar dönüyormuş İnsan Doğaya Karşı programında. Programın kamera arkası ekibinden öğrendiğimiz, program ve Bear Grylls hakkındaki 10 yalanı inceledik.

İnsan Doğaya Karşı programında söylenen yalanlar:

“İşte bu kadar basit!”

bear grylls, webtekno

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı programında devamlı bir şeyler inşa eder. Dalları toplayıp ocak yapar, karları kazıyıp ev yapar, boncuktan kuş yapar, iplerden sal yapar diye biliyoruz. Fakat bu büyük bir yalan. Kamera arkasında bu tip tasarımları yapan koca bir ekip var. Bear Grylls kamera karşısında bir iki ip bağladıktan sonra bu tasarım ekibi olaya müdahale ediyor ve kamera tekrar sunucuya döndüğünde “Bakın işte bu kadar basit!” diyen bir yüzle ve harika bir tasarımla karşılaşıyoruz.

Rahatına düşkün bir ayı

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

Bear Grylls yani Ayı Grylls, programda neredeyse her yerde, bir şekilde çok rahat olmayan ama son derece güvenli olan yataklar yapıyor. Bu yatakları bazen bir ağacın tepesine kuruyor, bazen metrelerce yükseklikteki karı kazarak yapıyor, bazen bataklıktan korunmak için iki ağaç arasında bir hamak kuruyor. Fakat bizim Ayı bir gece bile bu yataklarda yatmamış! Kameralar kapanıp, mesai bittiği anda uyumak için lüks otel odasına gidiyormuş Bear Grylls.

Özel ada yalanlarla dolu

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

İnsan Doğa Karşı programında dönen yalanların yanı sıra, özel hayatı hakkında da yalanlar söylüyor Bear Grylls. Grylls’in özel bir adası var. Olabilir. Fakat 2012 yılında verdiği bir röportajda, bu adanın medeniyetten tamamen uzak, su ve elektrik olmadan yaşanan bir yer olduğunu söylemişti. Gerçek şu ki burası teknolojik pek çok imkanla dolu hatta özel bir hız motoru bile bulunan bir ada. Hayatta kalmaktan ziyade hayatı yaşama adası gibi görünüyor.

Bu taktiklerle hayatta kalmak imkansız

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

Programın tüm bölümleri, ıssız bir yerde tek başına kalan bir insanın, yardım gelene kadar hayatta kalma mücadelesi üzerine kurgulanıyor. Fakat Bear Grylls’in verdiği taktikler sadece gösteri amaçlı. Bir topak fil dışkısını sıkarak su içtiği sahne hakkında yapımcılar itiraf ediyorlar ki, Grylls’in gübreyi sıkarak içtiği gösterilen su, aslında ekip tarafından bir şişeden üstüne dökülmüş. Şaşal suyunuz yoksa fil gübresinden su içmeye çalışmanın bir anlamı yok yani.

Gerçek gösteri programdan önce

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

İnsan Doğaya Karşı programının çekimleri genel olarak 8 - 10 gün arasında tamamlanıyor. Programda kendini bir anda bu ıssız ortamda bulduğunu gördüğümüz Bear Grylls, aslında her çekimden önce uzun eğitimlerden geçiyor. Gerçek uzmanlar tarafından çekim yapılacak bölge detaylı bir şekilde inceleniyor. Bölgenin iklimi, yer yapısı gibi unsurlar değerlendirildikten sonra bir kurgu oluşturuluyor ve Bear Grylls’e sadece bunları başarılı bir şekilde uygulamak kalıyor.

Grylls, aslında yüksekten korkuyor

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

Bear Grylls uçlarda yaşamayı seven biri olsa da yükseklik korkusu var. Bunu bazı programlarda kendi de itiraf etse de o kadar dağa tırmanan, daldan dala atlayan birinin gerçek hayatta yüksekten korkması son derece şaşırtıcı. Aynı zamanda programın kurmaca olduğunu gösteren kanıtlardan biri bu. Çünkü yükseklik korkusuna sahip biri asla bilmediği yerlerde bu şekilde cesur davranışlar sergileyemez.

Duman efektli yanardağ:

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

İnsan Doğa Karşı programının bir bölümünde Bear Grylls, niyeyse, bir yanardağda mahsur kalırsanız neler yapacağınızı anlatıyor. Elbette normal bir şekilde oturup yardım bekleyemezsiniz, mutlaka lavların arasından koşmalısınız. Bear Grylls de lavlar arasında koşarak hayatta kalma mücadelesi verirken, sanat yönetmeni bu sahnenin yeterince havalı olmadığını düşünmüş olacak ki, bir sis makinesiyle bu bölgeye duman efekti verilmiş. Böylece lavlar arasında koşarak hayatta kalmaya çalışan Grylls, aynı zamanda bir Rambo gibi de görünmüş.

Evcil ‘vahşi’ hayvanlar:

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

“Orada vahşi bir at var, ona binmeliyim!”. “Bu boğa hepimizi öldürmeden onu ısırmalıyım!” gibi repliklerle, vahşi doğada ne kadar korkusuz olduğunu izleyiciye gösteren Bear Grylls’in bir yalanı da burada ortaya çıkıyor. Bir bölümde kement atarak ehlileştirmeye çalıştığı at, bildiğimiz çiftlik atıymış. Yarış atı bile değil, uysal bir çiftlik atı. Muhtemelen bir parça havuç verse burnunu okşayacağı hayvan için saatlerce kement yaptı ve onu yakalamaya çalıştı.

İğrençlikler gösterinin bir parçası:

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

Bear Grylls’in herkes tarafından tanınıyor olmasının en büyük nedenlerinden biri de programda yediği birbirinden iğrenç şeyler. Bir ağacın içinde bulduğu böcekleri, bir hayvan cesedinin üstünde bulduğu kurtçukları ya da direkt çürümüş bir hayvanın etini yemeye çalışması sadece kameralara karşı oynanan bir oyun. Bunları gerçekten ısırıyor ama asla yutmuyor. Zaten bu tip şeyler yemek insan fizyolojisine aykırı olduğu için böyle şeyleri yiyerek bırakın hayatta kalmayı, var olan sağlığınızı bile bozabilirsiniz.

Ayı kostümü giymiş bir insan:

Bear Grylls, İnsan Doğaya Karşı, webtekno

Yok artık, diyenler olduğunu biliyoruz ama gerçekten var böyle bir şey. İnsan Doğaya Karşı programının bir bölümünde Bear Grylls, bir boz ayı tarafından kovalandığını iddia ediyordu. Ayı bir CIA ajanı gibi gizli gizli sunucuyu takip ediyordu, bunu kameralar da gösteriyordu. Fakat bu sadece ayı kostümü giymiş bir ekip üyesiydi. Doğal hayat içinde vahşi hayvanların avlarını takip etmeleri doğaldır fakat sinsi bir şekilde, ağaç aralarından izlemezler.

İnsan Doğaya Karşı bir şov programı, bunu zaten biliyoruz. Bear Grylls de doğada nasıl hareket edeceğini bilen ve geçmişinde buna benzer deneyimler yaşamış bir insan ama bir noktada duyduğumuz şeyler hepimizde soğuk duş etkisi yaratıyor. Ufak tefek yalanlar şov dünyasının bir parçası ama bir insana da ayı kostümü giydirilmez. Bu program ülkemizde farklı kanallarda, bazen farklı isimlerle yayınlanmaya devam ediyor. Bir daha karşınıza çıktığında kanalı değiştirip değiştirmeme kararını size bırakıyoruz.

355
182
27
24
14
Emoji İle Tepki Ver
355
182
27
24
14