Kadın genital organı vajina, aynı zamanda insan biyolojisindeki en mucizevi ve hassas yapılardan birisi. İşte bu sebeple mikroplara karşı ciddi şekilde duyarlı. Vajinada gerçekleşmesi muhtemel bakteriyel enfeksiyonlar kadınların sadece cinsel değil, genel sağlığını da çok ciddi riske atıyor.
Kendisinin geliştirdiği son yapay-organ ise bir insan vajinası oldu. Üstelik bu vajina bir çip kadar küçük:
Her şey iyi tamam da ne yarıyor bu çip-vajina?
Her yıl kadınların tahmini olarak %30'u kadarı vajinalarındaki zararlı mikroplardan kaynaklanan “bakteriyel vajinoz” adında bir enfeksiyon yaşıyorlar. Bu enfeksiyonu tedavi etmek için de ilaç üretimi yapılıyor, ancak ilaçların test edilmesi için uygun bir model bulmak çok zor. Ayrıca gerçek hastalar üzerinde ilaçları test etmek de yüksek risk içeriyor.
Bakteriyel vajinoz, yaygın olarak antibiyotiklerle tedavi ediliyor, ancak çok sık tekrar edebiliyor. Tedavi edilmediğinde cinsel yolla bulaşan hastalıkların yanı sıra rahim ağzı kanseri riskini artırıyor, erken doğum ve düşüklere sebep olabiliyor.
İşte Dr. Ingber’in geliştirdiği çip-vajina tam olarak burada devreye giriyor ve Dr. Ingber, geliştirdiği model için “tıpkı insan vajinası gibi davranıyor” diyor. Test edilmek istenen ilaçlar önce bu çip-vajina üzerinde test ediliyor ki ileride gerçekten bir hastada kullanılırsa sonuçlar ne olacak, önceden anlaşılabiliyor.
Çip-vajinanın geliştirilmesi için yapılan çalışmaları Bill Gates’in vakfı finanse etti:
Bill Gates ve eski eşi Melinda Gates tarafından kurulan ve ikilinin yüksek miktardaki bağışları ile yürütülen Gates Vakfı; Afrika’daki tuvalet erişim sorunlarından tutun yeni nesil pandemilere karşı aşı çalışmalarına kadar, dünyanın pek çok noktasındaki yaygın ve kritik sağlık sorununa karşı çalışmayı finanse ediyor. Yapılan bu son çalışma ise vakfın başarıya ulaşan finansmanlarından birisi oldu.