İnternet dünyası, ‘çerezler’ olarak adlandırdığımız, sürekli internette takip edilmemizi sağlayan dosyalardan halen nasibini almaya devam ederken bugün çok daha ciddi bir tehdit ortaya atıldı. Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Ben-Gurion Üniversitesi ve Lille Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, internette yalnızca ekran kartınızla bile takip edilebileceğinizi ortaya koydu.
Hiçbir şeyin farkında olmadan takip edilebiliyorsunuz:
Söz konusu teknik, yalnızca PC tarafından kullanılan ekran kartını ve diğer donanımları takip ederek değil, aynı zamanda belirli bir ekran kartının belirli özelliklerine odaklanarak çalışıyor. Araştırmacılar, bütün sistemi benzersiz bir şekilde tanımlamak için ekran kartındaki bireysel yürütme birimlerinin istatistiksel hız değişimlerinden yararlanarak bu işlemi gerçekleştirebiliyorlar.
Bunu yapmak içinse temelde bir şey gerekiyor: Ekran kartının gölgelendiricilerini hedeflemek için WebGL’i kullanmak. ‘İz’ adı verilen sonuç vektörü, ekibin oluşturduğu bir dizi zamanlama ölçümünü ortaya koyuyor. Bu ölçümde yer alan farklılıklar, aynı marka ve model olsalar bile farklı sistemlerdeki ekran kartlarının tanımlanmasını, bir nevi parmak izlerinin alınmasını sağlıyor. Öyle ki araştırmacılar, bu yöntemle ekran kartlarını bireysel olarak %67 oranında doğrulukla takip etmeyi başardı.Peki bu ne demek?
“Peki bu yöntemin keşfedilmesi ve şu anki haliyle bile %67 doğruluk payıyla çalışması ne anlama geliyor?” derseniz, basitçe açıklamakta fayda var: Bir kullanıcı, kendisinden istenen izinlerde hiçbir oynama yapılmaksızın, tarayıcısının çalışma zamanı varsayımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan her zaman internet üzerinde takip edilebilir olacak. Araştırmacılar da yeni yöntemin mahremiyet hakkında yeni endişeler doğurduğunu belirtti.
Öte yandan bu potansiyel tehlikenin atlatılması için de alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladılar:
- Yöntem, WebGL’e bağlı olduğundan WebGL’in devre dışı bırakılmasıyla yöntem de devre dışı kalıyor. Fakat bu çözüm, kullanıcının birçok internet sitesindeki deneyimini bozuyor.
- Gizliliğiyle meşhur Tor tarayıcısı, WebGL’in ‘minimum uyumluluk modunda’ çalışmasına izin veriyor. Bu mod, DrawnApart yönteminin faydalandığı ANGLE_instanced_arrays API’ının kullanılamamsını sağlıyor.
- En temel çözümse tarayıcıların geliştiricilerine kalıyor: Paralel yürütmeyi, belirleyici göndermeyi ve zaman ölçümlerini engellemek.