iPhone'unuzdaki Arka Plan Uygulamalarını Sürekli Kapatıyorsanız Bu İçeriği Okuduktan Sonra Bir Daha Yapmayacaksınız!

19
9
4
1
1
Arka planda açık olan uygulamaları temizlemek birçoğumuz için bir alışkanlık. Özellikle, ebeveynlerimizin telefonlarına bakıp arkada açık kalmış onlarca uygulamayı görünce bile rahatsız olup hemen onları temizliyoruz. Ancak iPhone kullanıcısıysanız, bunun yarardan çok zararı var.

Pek çoğumuz, arkada açık kalan uygulamaların şarjı çabuk bitireceği veya telefonun işlevini azaltacağı kanısına varıyoruz. Eğer Android kullanıcısıysanız haklı olabilirsiniz fakat iPhone’da bu durum tam tersi şekilde işliyor.

Kısacası; telefonunuzu düşünerek yaptığınız bu işlem, ona daha çok zarar veriyor olabilir. Üstelik birden fazla sebebi bulunuyor. Hep birlikte bu nedenlere bakalım.

Şirketin amaçladığı işlevin tam tersini yapmış oluyorsunuz.

iPhone’lardaki “uygulama değiştirici”, kullanıcı için kolaylık yaratmak amacıyla tasarlandı. Nihai amacı, daha önce açtığınız uygulamalara erişmeyi daha pratik hâle getirmek. 

Uygulamalarınızı, uygulama değiştiriciden sürekli olarak kapattığınızda, her seferinde baştan açılırlar. Bu da uygulama değiştiricinin, amacına ulaşmasını engeller.

Uygulama değiştiricideki her uygulamanın arka planda çalışmaya devam ettiğini düşünürüz ancak bu doğru değil, sadece yaygın bir inanış. 

iphone neden

iPhone’larda farklı bir uygulamaya geçildikten sonra bazı uygulamalar askıda durumuna gelmeden önce çok kısa bir süre daha çalışmaya devam eder.

Daha sonra askıya alınır ve sistem kaynaklarını kullanmaz. Kısacası, pasif hâle gelir. Her seferinde bu uygulamaları kapatıp açarsanız telefonunuzu daha çok çalışmaya zorlamış olursunuz. 

Kullandığınız uygulamaları daha az kullanışlı hale getiriyorsunuz.

Arkadaşınıza WhatsApp’tan mesaj attığınızı ve mesajı gönderdikten sonra her defasında uygulamayı kapattığınızı düşünün. WhatsApp’ı tekrar tekrar açmanız için harcanan süre, küçük gibi görünse de bir gün içindeki mesajlaşma sayınızı düşününce epey vakit alır.

Bu, pil ömrünü de olumsuz etkiler. Yani WhatsApp’ı her seferinde kapatmadan kullanmak, hem zamandan hem de pil ömründen tasarruf sağlar.

iOS'un, süreçleri sizin yerinize yönetmesinin önüne geçiyorsunuz.

iphone uygulamalar

Herhangi bir bilgisayarda olduğu gibi, iPhone'un da çalışan işlemleri depolamak için kullandığı sınırlı miktarda RAM bulunur. iOS, uygulamaları gerekmediğinde düzenli olarak RAM'den kaldırır, böylece başlattığınız yeni uygulamalar için her zaman kullanılabilir alan kalır. 

Apple bunu isteseydi, daha kolay bir seçenek sunardı.

iphone

Apple dışındaki telefonlarda böyle bir seçenek varken Apple'ın uygulama değiştiricisinde “tümünü kapat” gibi bir seçeneğin bulunmaması şirketin dolaylı olarak bu özelliği nasıl çalıştırmak istediğini anlatır.

Şirket, uygulamalarınızı düzenli olarak kapatmanızı isteseydi, muhtemelen böyle bir seçenek sunardı. Ayrıca, Apple’ın destek sayfasında, bir uygulamayı yalnızca yanıt vermiyorsa kapatmanız gerektiği belirtiliyor. 

Kısacası, iPhone'unuzdaki uygulamaları sürekli kapatmayı durdurmalısınız.

Uygulama değiştiricideki tüm uygulamaları anında yukarı kaydırmamalısınız. Bunu yapmak, iOS’un amaçlandığı gibi çalışmasını engeller ve avantajdan çok dezavantaj getirir. Artık iPhone kullanıcısı ebeveynlerinizin telefonlarını rahat bırakabilirsiniz!

Apple ile ilgili diğer ilgi çekici içeriklerimize göz atmak isterseniz:

19
9
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
9
4
1
1
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Apple ne zamandan beri kullanıcılarının iyiliğini düşünüyor
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
peki madem uygulamaların kapatılmasını önlesin apple bilmişleri
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
okuduğunu anlamayan 1 kişi daha. Sonra neden pisa testinde Türkiye okuduğunu anlamada sonuncu diye geziyoruz. Aslında sonuç ortada da neyse...

Kimse uygulamaları asla kapatmayın, kapatırsanız böyle olur demiyor. Dönüp dönüp 5dk'da bir uygulamaları arka plandan silmek için uğraşmayın diyor. Arkaplanda olup olmamasının performansa etkisi yok diyor. Bu nedenle Androidlerdeki gibi "uygulamaların tamamını kapat" gibi bir butona ihtiyaç yok deniyor. Hayır daha ne kadar tane tane anlatmalıyız anlamanız için?
-2
1 yıl önce
Apple kalitesi ya Çöpdroidde arka planda uygulama bırakırsanız telefon iflasını verir işte aradaki önemli fark biri asla kasmaz biri ise ufacık şeye bile kasar baba Apple kalitesi diye bir şey var Çöpdroidciler bilmez
Yanıtla
-11
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Böyle düşünmenizi sağlayan şey nedir? 10 yıl önce için evet haklısınız ama neden 10 yıl önceki durumu 2023 yılında dile getirdiniz anlamadım. Ya Android hakkında en ufak fikriniz yok ya da 10 yıl önce öğrendiğinizi güncel bilgi sanıyorsunuz. Bence kasmayın siz boşverin kafanızı yormayın böyle şeylere.
-2
1 yıl önce
WhatsApp bb. sürekli calisiyor arka planda kapatmak da işe yaramıyor ben kapatıyorum ihtiyacım olduğunda tekrar acıyorum bana göre gereksiz zaten arka planda açık kalsa bile uygulama yeniden kendini başlatıyor.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Adam güzel açıklamış ama bizim gibi okumayan cahil kesim onu da okumaz. Yormayın kafayı :)
-1
1 yıl önce
of süper saçma bi yorum. hemen dahil olayım da başkaları da buna inanmasın.

- WhatsApp vb. sürekli calisiyor arka planda kapatmak da işe yaramıyor
Hayır. Eğer uygulamayı arka plandan kapatırsanız arka plandan kapanır. Bu kadar basit. Size bildirim geliyor olması uygulamanın arka planda açık olduğundan değil apple push notification (apn) hizmeti sayesindedir.

- ihtiyacım olduğunda tekrar acıyorum bana göre gereksiz
Haberin içeriğinde de yazmışlar ama okumadığınız çok belli, uygulamanın her seferinde tekrar açılması (load olması), arkaplanda askıda olan bir uygulamanın tekrar öne gelmesinden kat ve kat fazla süre ve enerji maliyeti olarak yansır.

- zaten arka planda açık kalsa bile uygulama yeniden kendini başlatıyor.
Cevap kısmi doğru kısmi yanlış. Arkaplanda uygulamayı askıda hazır bekletmek cihazın memory'si ile alakalıdır ve bu memory yönetimini cihaz tamamen kendisi yapar. mesela iphone 7 gibi bir cihaz kullanıyorsanız kabaca 5 uygulama açınca bu memory dolmaya başlar ve 6. açtığınız uygulama 1. açtığınız uygulamayı sonlandırır. Arkaplanda müzik çalan, indirme işlemi yapan vs gibi uygulamalar öncelik (priority) sahibi olduğu için bunlar sonlandırılmaz. Fakat iphone 14 pro cihazda ben 2 gün önce açtığım uygulamanın bile 0'dan başladığını görmedim. Kaldı ki bu memory yönetimi iphone X'ten beri çok ciddi bir şekilde iyileştirildi.

lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın. komik duruma düşüyorsunuz.
-3