Kripto para birimlerinin popülerleşmesiyle birlikte yatırımcılar, bu kripto para birimlerini üretebilmek için "Madencilik" olarak isimlendirilen bir yöntem kullanıyorlar. Ülkemizde de kullanılan bu yöntem en geniş tanımıyla, sürekli olarak çalışan bilgisayar bileşenlerinden oluşuyor ve zaman geçtikçe Bitcoin elde ediliyor. Elbette bu işlemi yapabilmek için kullanılan ekipmanlar, sürekli olarak çalıştığı için ciddi bir elektrik tüketimine neden oluyor.
Elektrik tüketim masraflarının düşük olduğu İran gibi ülkelerde, Bitcoin Madenciliği ciddi anlamda kullanıyor. Hatta yapılan açıklamalara göre İran'da böyle bir madencilik sistemi kurmak ortalama 3.217 dolara (yaklaşık 18.500 TL) mal oluyor. Ülkede Bitcoin Madenciliği'nin yaygınlaştığını fark eden İran yönetimi şimdi, çok kritik bir karar almanın eşiğinde.
İran Enerji Bakanlığı sözcüsü Mostafa Rajabi yaptığı açıklamalarda Bitcoin Madenciliği nedeniyle İran'ın toplam elektrik tüketiminin yüzde 7 oranında arttığını ve bu artışın ülkenin şebekesini etkilediğini, diğer müşterilerin bu bağlamda olumsuz etkilendiklerini açıkladı. Bu açıklamanın hemen ardındansa İran Parlamentosu, konuyla ilgili olarak harekete geçti.
İran Merkez Bankası Başkanı Abdolnased Hemmati, konuyla ilgili bir açıklama yaparak İran Parlamentosu'nun kripto para madenciliğiyle ilgili yasal düzenlemelerini tamamladığını ve bu konunun kanunlaştığını duyurdu. İran Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre kripto para madenciliği yapan kişiler için elektrik tüketim oranları oluşturulacak ve ücretlendirmeler bu kapsamda yapılacak.