Boykota Giriş 101: İşe Yarar Bir Boykot İçin Neler Yapmalısınız, Neler Yapmamalısınız?

33
17
7
1
0
İsrail-Filistin olayları hakkında herkesin hemfikir olduğu tek gerçek: Ortada çok acı bir tablo olması. Bu acı tablonun sorumlularına karşı tepki vermek ise bir insanlık görevi. Peki bu tepkiyi doğru bir şekilde verdiğinize emin misiniz?

Coca-Cola dökenler mi ararsınız, Starbucks'taki insanları rahatsız edenler mi, Burger King'e Ratatuy salanlar mı... Gerçekten iyi niyetle bir şeyleri boykot etmek istiyorsanız aklınızdan şunu çıkarmamanız gerekir: Boykotun işe yaraması için milyonlarca insanın buna katılması gerekir, milyonlarca insanı ikna edebilmek içinse bu insanlara nefret diliyle yaklaşmamanız gerekir. Oysa ne yaklaşım biçimi doğru ne de hedefteki şirketler.

Aslında tepkinizi illa boykot ederek göstermek zorunda da değilsiniz. Ne yazık ki millet olarak aklımıza hemen boykotla tepki vermek geldiği için, bu etkisiz tepkiler devede kulak kalıyor. 

Sosyal medyada karşınıza bu gibi paint terk görseller çıktığında balıklama atlamamak gerekiyor.

İsrail markaları

Size X ülkesine ait olduğu söylenen şirketler aslında öyle olmayabilir. Kaldı ki X ülkeli olması, boykot edilmesi gerektiği anlamına da gelmiyor. Bariz bir şekilde X hükûmetini desteklediği ortaya çıkarsa tepki göstermek anlamlı bir hâl alacaktır.

Çünkü Netanyahu hükûmeti ile Hamas arasındaki çatışmanın yarattığı trajediye tanıklık ediyoruz. İkisi de İsrail ya da Filistin halkını temsil etmiyor. Bunların çatışması, "Her Yahudi, katildir; her Filistinli, teröristtir." genellemesine sebep vermemeli. Mesela İsrail halkının yarısı, Netanyahu'dan nefret ediyor.

Boykot edilen şirketler üzerinden bir örnek verelim: Aslında Coca-Cola, Starbucks ve Burger King'in İsrail'le bir alakası bile yok.

İsrail boykot

Yıl 1964: The Coca-Cola Company (TCCC) ürünlerinin şişeleme ve dağıtımını yapmak üzere ilk franchise, İstanbul’da İMSA'ya (Has Grubu) verildi. O zamandan beri bir Türk şirketi aslında.

Coca-Cola İçecek A.Ş.; Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Irak, Özbekistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Ürdün, Tacikistan, Türkmenistan ve Suriye’de 10.000’e yakın çalışanı ile faaliyet gösteren çok uluslu bir şirket.

Şimdi burada franchise, hisse payları, yönetim kurulu gibi detaylara girersek çıkamayız. Bu şirket, İstanbul Borsası'nda olan bir Türk şirketi özetle.

Coca-Cola'yı boykot etmeniz, Türk ekonomisine zarar vermekten başka bir şeye yaramayacaktır; yani dönüp dolaşıp kendinize zarar vermiş olursunuz.

Hatta bu şirketin hissedarları arasındaki bir holding, aynı zamanda Togg'un da hissedarı. Yani kolayı boykot etmekle Togg'u boykot etmeniz arasında hiçbir fark yok, ikisinde de aynı holding etkilenmiş olacak. Kaldı ki günümüzde boykotlar böyle dev şirketlere zarar veremez.

coca cola türkiye

Ayrıca hükûmet tarafından Coca-Cola'ya bu yıl verilen teşvikler şöyle:

  • Gümrük vergisi muafiyeti,
  • KDV istisnası,
  • 5 yıl sigorta primi işveren hissesi,
  • %60 vergi indirimi,
  • %25 yatırıma katkı oranı.

TBMM, İsrail'i boykot amacıyla Coca-Cola ürünlerini menülerinden kaldırmıştı bu arada; bu da ayrı bir çelişki.

"Ama Coca-Cola ABD'de kuruldu!" diyenler için: "O zaman ABD'deki kolaları dökün." demek isterdik ancak boykotların etki yaratmadığını belirttik.

Şirketi kuran adama bir öfkeniz var diyelim. 1800'lerde kendi hâlindeki bir eczacı kurdu Coca-Cola'yı. Nereli olduğu, neye inandığı bizi ilgilendirmez ama hadi diyelim ki Yahudi olsun. Eğer sırf bu yüzden öfke duyacaksanız, herhangi birinin siz sırf Türk'sünüz diye sizden nefret etmesinden bir farkı yok bunun.

İsrailliler de birbirlerinden çok farklı bireylerdir; kimisi dindardır kimisi ateist, kimisi mevcut hükûmeti destekler kimisi muhaliftir. Tıpkı bizdeki farklılıklar gibi. O zaman Hitler kurdu diye Volkswagen'e de binmeyelim.

Coca-Cola'da olduğu gibi Starbucks, Burger King gibi markalarda da durum benzer. 

Peki etkili olabilmek için ne yapmak gerekiyor? Londra'da yapılan protestolara bir bakın: 1 milyon kişi, "Filistinli çocuklar ölüyor!" diyerek kamuoyu oluşturuyor.

Türkiye'de ise "Kahrolsun Netanyahu hükûmeti!" demek yerine "Siyonist Yahudilere ölüm!" gibi pankartlar açılabiliyor. Netanyahu'yu desteklemeyen Yahudiler bunları gördüğünde ne düşünürler sizce?

Mesela 2 yıl önceki başka bir yürüyüşü gösteren aşağıdaki fotoğrafta Yahudileri görebilirsiniz. Filistin halkına karşı Netanyahu'nun yaptıklarını onlar da eleştiriyor.

İsrail filistin

Dönem dönem belli başlı markalar boykot edilir Türkiye'de. Ancak çok geçmeden unutulur hepsi.

Hangi markayı neden boykot ettiğini unutan insanlar, o markayı tekrar kullanmaya başlar. Starbucks'ı boykot edenler, bir süre sonra Starbucks bardaklı story atacaktır.

Bugün Coca-Cola'yı boykot eden çoğu kişinin, birkaç ay sonra ramazan sofrasında masaya Coca-Cola şişesi koyacağını biliyoruz.

Bu "boykot" kelimesi nereden geliyor, ona da değinelim:

Charles boycott

Aslında İngiliz bir yüzbaşı olan Charles Boycott'un soyadı. Toprak ağası gibi bir şey bu adam, topraklarını işçilere yüksek kiralara verince işçiler bir daha bu adamdan toprak kiralamama kararı alıyorlar; esnaf bile ona bir şey satmıyor.

Bu örgütlenme sonucunda dımdızlak ortada kalıyor İngiliz yüzbaşı. Sonra da The Times gazetesi bu kelimeyi kullanınca, zamanla pek çok dilde kendine yer buluyor "boycott".

O zamanlar küçük nüfusların bu şekilde boykot etmeleri çok normaldi, bir etki yaratmak mümkündü. Günümüz dünyasında ise nüfus çok fazla, büyük şirketler de fazla ve bunlar genellikle çok uluslu.

Boykotlar etkisiz kaldığı için, Londra'daki gibi büyük protestolar kamuoyu oluşturma konusunda çok daha etkili. Böylece Hristiyan'ı da Müslüman'ı da Yahudi'si de tek bir protestoda bir arada aynı amaç doğrultusunda buluşarak barış isteyebilirler.

Yani Burger King'e Stuart Little bırakmak yerine, Starbucks'takilere hakaret etmek yerine; medenice bir protesto organize edip, üzerinde "Her milletten ve dinden herkesin katılabileceği, barış çağrısının yapılacağı bir yürüyüş yapacağız." yazan broşürler dağıtabilirsiniz.

Credit: Pawel Kuczynski

Şimdi biriniz böyle bir yürüyüş organize etsin ve hep beraber katılalım.

33
17
7
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
17
7
1
0
Yorumlar(30)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Coca cola içmeye devam Starbucks ta cafe içmeye devam hama bir terör örgütü dür
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Nereli olduğu, neye inandığı bizi ilgilendirmez
Gibi cümleler kurmak webteknoya yakışmıyor insanların neyle ilgilendirdiği kimin dinine ırkına bakıp boykot ettiği sizi heleki hiç ilgilendirmez hükümeti eleştirip olumsuz olumsuz imalarda bulunarak insanların motivasyonunu düşürüyorsunuz
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Sorunu oluşturanı değil, sorunu işaret edeni suçluyorsunuz. Ortada bir sorun var, o sorunu yaratanlar belli ama bu sorundan bahseen Webtekno mu insanların motivasyonunu düşürüyor? Yani sorunun kendisi ve sorunu yaratanlar değil, sorundan bahsetmek kabahat ha. Sizi tebrik ederim. Gerçi sizin kapasiteniz bu. Google Play'de Speedtest uygulamasının altına "İnternet hızım düşük çıktı, şu kadar fatura ödüyorum ama aldığım hız bu mu?" diye yorumlar yapıp 1 yıldız verenlerle aynı kapasitedesiniz. Onlar da sorunun kaynağına kızmak yerine (internet servis sağlayıcıları), sorunu onlara söyleyenlere (speedtest) kızıyorlar. Aynısınız.
1 yıl önce
bu israil de ufak bir kara parçası (gazze) için , kendini bitirdi. bunlar bu kafayla nasıl zengin oldu.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Boykot nedir bilmeyen, milletin kahvesini kendi malıymış gibi önünden alıp döken, TÜRK insanının çalıştığı işyerine fare bırakıp giden dangozlara örnek olması temennimi sunuyorum. Belki 1-2 bişey öğrenirler şu yazıdan. Teşekkürler webtekno toplumumuz için "karmaşık" durumu bu kadar güzel anlattığın için.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Burda şöyle bir şey var bu şirketlerin israil hükümetine vergi veriyor. Vergi de malum ülkelrrin temel kazanç kaynağı
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
tsubasa
1 yıl önce
RTE Coca-Cola fabrikası açılışına gidiyor ve bizzat kendisi kurdeleyi keserek açıyor. Peşinden giden cahiller de Coca-Cola'yı protesto ediyor. Reisiniz istediği için satılıyor o ürünler. Meydanlarda eeey İsrail eeey Amerika dediğine bakmayın. Onlar şov.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Bu markalar eşittir amerika amerika eşittir israil,doğrudan olmasa da dolaylı olarak destek verilmiş olunuyor. Cola Turka yı unutmayalım tuttuğu için bazılarının hoşuna gitmedi ve ortadan kaldırıldı.. Yani bir marka bile bir ülkenin ekonomisi ve temsili ,haliyle o paraların gittiği savaş aletlerine kadar o ülkeyi kalkındırıyor. Bu sebeple bu markalardan almamak daha iyi.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Oohh salla salla ipe diz. Yazıyı okumamış bile. Yazıda bu markaların Amerikalı bile olmadığı yazıyor. Ayrıca Cola Turka ne demek bazılarının hoşuna gitmedi kaldırıldı? E hala satılıyor oğlum. Ayrıca sana bir şey diyim mi, bak çok hoşuna gidecek, sen zannediyorsun ya Cola Turka süper Türk kolasıydı da tüm dünya korktu yok ettiler falan, oğlum Cola Turka Japon kolası lan, valla bak, hem hâlâ satılıyor. Seni küçük yankı odandan çıkardığımız için kusurumuza bakma artık.
1 yıl önce
Kullandığımız telefonları, bilgisayarlarımızda yüklü olan işletim sistemleri, internette üye olduğumuz film siteleri bunlar da çözümümüz nedir. Malum asıl paralar buralardan da gidiyor ana destek veren ülkelere
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Malum şirketler "biz israil'e destek veriyoruz" diye açık açık izah ettiler. Bunun üzerine birileri hala daha boykot yapmaya karşıysa, bunların kalbi gavur'a yakındır, kalpleri İslam'a yakın değildir.
Yahudi'yi anlamadan dünyada olup biteni anlamak asla mümkün değildir. Zalim israil'e düşman olmayanlar, Müslüman değildirler.!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Hiç utanmıyorsunuz da yalan söylerken. Bu şirketler İsrail'e destek veriyoruz demedikleri gibi (üzgünüm canım WhatsApp hikâyelerinde gördüğün o siyah zemin üstüne bu şirket logosu konulup yanına yazılan beyaz comic sans yazılar, bu şirketlerin açıklaması değiller, onları sizin gibiler paintte hazırlıyor), aynı zamanda Filistin'e destek veren açıklamalarda bulunanları da oldu, Filistin'e maddi destekte bulunanları da oldu.
1 yıl önce
Ee tamam madem anlattınız her şeyi de boykot listesini DOĞRU bir şekil siz yazsaydınız o zaman madem öyle?
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Boykot ederek değil, herkesi kucaklayıcı yürüyüş ve protestolar yapalım yazan bir makaleyi okuyup da "Boykot listesini yazsaydınız" diye yorum yapmayı nasıl başardın?
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER