Yüklü parçacıklar, pulsarları çevreleyen uzayın kuantum vakumları vasıtasıyla ışıktan daha hızlı hareket edebiliyor. Yeni bir araştırmaya göre, pulsarlara yakın bulunan elektron ve protonlar, hızla dönen nötron yıldızları tarafından dışarı atılan çok parlak gama ışını patlamalarını oluşturuyor.
Cherenkov emisyonu adı verilen bu gama ışınları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gibi güçlü partikül hızlandırıcılarda da bulunmuştu. Bu ışınlar ayrıca nükleer reaktör sularındaki mavimsi beyaz parlamaların da kaynağı konumunda.
Șimdiye kadar hiç kimse, pulsar emisyonlarının Cherenkov radyasyonundan meydana geldiğini düşünmemişti.
Einstein’ın, hiçbir şey vakumun içindeki ışıktan daha hızlı hareket edemez önermesi bulunan ünlü görelilik teorisi sebebiyle bilim insanları; Cherenkov emisyonlarının, pulsarları çevreleyen uzayın kuantum vakumlarında meydana gelemeyeceğini düşünüyordu. Bu bölgeler çoğunlukla maddeden yoksun olsa da hayaletimsi kuantum parçacıklarına ev sahipliği yapıyor.
Peki, bu yeni araştırma, Einstein’ın imzası haline gelmiş olan teoriyi ihlal mi ediyor? İskoçya’daki Strathclyde Üniversitesi’nde fizik profesörü olan ve aynı zamanda araştırmanın ortak yazarlarından Dino Jaroszynski’ye göre hayır, bu araştırma Einstein’ın teorisini ihlal etmiyor.
Pulsarlar, yıldızları çevreleyen kuantum vakumu içerisinde oldukça güçlü elektromanyetik alanlar oluşturuyor. Jaroszynski’nin Live Science’a söylediğine göre bu alanlar, vakumları polarize ediyor ve ışık parçacıklarının yavaşlamasına sebep olan hız tümsekleri oluşturuyor. Bu sırada proton ve elektronlar gibi yüklü parçacıklar hızlanıyorlar ve geçmiş ışıklarla yarışıyor.
Yüklü parçacıklar bu alan boyunca uçuyor, yolları boyunca elektronları yerlerinden çıkarıyor ve radyasyon yayıyor. Bu sayede elektromanyetik dalgaların içine toplanıyorlar. Açıklamaya göre, sonik patlamaların optik versiyonu gibi olan bu dalga, bizim gördüğümüz gama ışını patlaması oluyor.
Jaroszynski, araştırma ekibinin hâlâ bu gama ışını patlamalarının nasıl bu kadar parlak olduğunu bilmediğini söylüyor. Ancak araştırmacıların söylediğine göre yeni bulguların etkileri pulsarların da ötesinde olabilir.