Kusursuz Geometrik Desenleriyle Adeta Baş Döndüren İslami Motiflerin Ardında Yatan Bilimsel Sırlar

29
2
1
0
0
İslam kültürüne ait çeşitli desenler, neredeyse kafamızı çevirdiğimiz her yerde karşımıza çıkar. Bu gelenek, MS 8. yüzyılda, İslamiyet’in ilk dönemlerinde başlar ve dönem içindeki sanatçılar Roma ve Pers kültüründen gördükleri motifleri alarak onlardan yeni görsel ifade biçimleri geliştirirler.

Daire, kare ve bunun yanında birçok şekilden oluşan veya bu şekillerden türetilen geometik desenler; bir araya getirilerek, içe içe geçirilerek ve çoğaltılarak çeşitli görünümler oluşturur ve ortaya çıkan bu motifler, İslam sanatının en dikkat çeken unsurlarından biri hale gelmiştir.

Sınırsız desenler oluşturabileceğimizi gösteren bu tasarımlar, bir nevi sanatçının özgürlüğünün dışa vurumudur ve bu motiflerin tekrarı sonsuz bir büyüme olasılığı ve çeşitlilik sunar. 

Kutsal mekanlarda insan tasvirleri yapması yasaklanan sanatçı ve zanaatkarlar, yaşadıkları dönemde anında fark edilebilen ve adeta bizleri büyüleyen bir estetik geliştirdiler. 

selimiye cami

Kusursuz geometrik desenler oluşturmayı nasıl başardıkları oldukça merak edilen sanatçılar, yaşadıkları dönem içinde kapsamlı bir geometri bilgisine sahipti. 

Bu sanatçıların becerileri, kuramsal bilgiye dayalı değildi fakat bir dairenin on iki eşit dilime nasıl bölünebileceğini, iletkiyle o motifin açılarını ölçmeden bilecek bilgi birikimine sahiplerdi. Aslında sanatçıların hayal ettikleri çizimlere ulaşabilmesi için bir cetvel ve pergel yeterliydi. 

İslam sanat ve mimarisinde desenler genellikle harikulade bir sıralama ve uyum içindedir. İlk bakıldığında göze her ne kadar karışık gelse de bu motifler çoğunlukla tek bir desenin tekrarlanmasından oluşur.

valide sultan cami

Dönemin sanatçıları, birbiriyle iç içe geçmiş bu süslü desenleri tasarlamak için “girih” adı verilen bir tarz kullanmışlardır. Farsça “düğüm” anlamına gelen bu kavram, en basit tanımıyla, düzenli ve dizili başlangıç noktalarından yayılan ve bu noktalarda kesişen çizgilerden oluşan geometrik tasarımlardır. 

Düzlemi düzgün bir şekilde kaplayan ve aynı zamanda farklı şekillerden oluşan girihler, ilk etapta pergel ve işaretsiz cetvel adı verilen “çizgilikler” ile oluşturuluyordu. 

girihler

Bu nedenle şekiller 2, 3, 4 veya 6 katlı dönel bir simetriyi bir araya getiriyordu. Zaman içinde 1200’lü yıllarda bu sanatın ilerlemesiyle girihler, yıldız ve çokgenler şeklinde 5 ve 10 katlı bir dönel simetriye dönüşmeye başladı. Yine bu şekilleri, pergel ve çizgilik ile oluşturmak mümkündü.

Peki hakkında çok az şey bildiğimiz bu geometrik desenler nasıl oluşturuluyordu? 

girih örneği

Tüm geometrik desenlerin başlama noktası tam bir dairedir. Sanatçı, devamında hayal gücüne bağlı olarak çeşitli büyüklüklerde ikincil daireler ekler. Bu daireler arasında bir ilişki kurar ve karmaşık desenler meydana getirebilmek için kesitleri düz çizgiyle birleştirir. 

Desenin esas şeklini, dairelerin ve çizgilerin birbiriyle kesişme şekli belirler. Tasarımı yapan, ilk olarak ana dairenin etrafına kaç ikincil daire çizeceğine karar vermelidir. Çünkü oluşturulan bu motif, modelin hangi gruba ait olacağını gösterecektir.

Özgün modeller oluşturabilmek için dairenin yanı sıra farklı şekiller de kullanılabilir.

girih örneği

Kareler veya dört kenarlı çokgenler, bir daire içine alınmış kareler ve üçgenlerden oluşan yıldız deseni, çok daha fazla kenara sahip olan çokgenler, daireyle birlikte bu motif tasarımlarının temelini oluşturur.  

İslam geometrisinin başyapıtlarını oluşturan bu şekillerin tasarımında uyum ve denge oldukça önemlidir.

cami tavanı ve mimber kapı

Tamamıyla düz çizgilerden oluşmuş bir desen eksik sayılır ve bu sebeple motifi oluşturan sanatçı, farklı şekiller oluşturabilmek ve bunları belirginleştirebilmek adına ilave şeylere ihtiyaç duyar.

Geleneksel geometrik düzenlemelerin süslenmesine oldukça önem gösteren sanatçılar, çizgisel desenlerdeki zenginliği, çeşitli motifler veya renk uygulamalarıyla ortaya çıkarır. Çiçekler ve yapraklar, bu bitkisel motiflerin oluşturulmasında ağırlıklı olarak kullanılır.

Bu tasarımlar yalnızca camileri, medreseleri ve sarayları süslemekle kalmayıp, aynı zamanda her türden çok sayıda eşyanın üzerindeki ana dekoratif unsur olarak işlenir.

çini ve tekstil parçası

Süs amaçlı kullanılan kaseler, lavabolar, minber kapılar, plakalar, çeşitli tekstil ürünleri ve halılar bu geometri sanatının oldukça başarılı ve kusursuz bir şekilde yansıtıldığını gösteren eşyalardan birkaçı.

lavobo ve kase

Oluşturulan desenlerin nasıl yapıldığını anlatan kaynaklar yok denecek kadar az ve bu anlamda yazılı olarak elimize ulaşmış yalnızca 5 kaynak bulunmakta.

mirza akbar parşömeni

Öklid düzlem geometrisine ait pervel ve cetvel kullanımının anlatıldığı Vefa el-Buzcani tarafından kaleme alınan eserin yanı sıra Topkapı Parşömeni adıyla bilinen ve 110 farklı deseni içeren bu eser, günümüze ulaşan parşömenler arasında en başarılısı.

En eskisi 16. yüzyıla ait olmakla birlikte çeşitli dönemlere ait geometrik çizimleri içinde barındıran Taşkent Parşömenleri, günümüzde Victoria-Albert müzesinde muhafaza edilip Mirza Akbar tarafından oluşturulan geometrik çizimler ve Paris bibliotheque Nationale kütüphanesine kayıtlı iç içe geçen benzer veya karşılıklı şekilleri içiren bir başka kitap ise bu sanatın temelini oluşturan eserlerden.

29
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
29
2
1
0
0
Yorumlar(12)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
3 yıl önce
Rüyamda hiç evine gitmediğim bir arkadaşın evine gitmiştim ve anlattığımda çok şaşırmıştı. Evini aynen tarif etmiştim. Bunun sebebini hiç bir zaman bilemedim.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Rüyalar çok garip. Uyuyorsun ama uykudayken bambaşka bir hayat yaşıyorsun rüyada !
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Dinlenmek için gün içinde 1 2 saat uyuyayım diyorum. Öyle rüyalar görüyorum ki istesem böyle bir senaryo yazamam. Yorgun argın uyanıyorum bunun yüzünden.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Rem uykusunda dmt salgılanıyor ondan görüyoruz kanka sorsanız söylerdim
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Sadece remde rüya görülmez sadece o zamankiler daha rahat hatırlanır
3 yıl önce
her gördüğüm rüyayı inceledim, hatta rüyalarımı yazdığım defterim bile var ve şunu diyebilirim ki, rüyalarda boşa anlam aramayın, hepsi düşündüklerinizin ve bilinçaltınızın ürünü. gördüğünüzü bile unuttuğunuz, önemsiz şeyler bile bilinçaltınıza giriyor. Örneğin arabayla tren yolundan geçmiştik, çok sıradan ve önemsiz bir durum ancak 2 3 gün sonra rüyamda tren görmüştüm. Böyle olunca da insanlar bir mesaj gibi algılıyor rüyaları, halbuki kendilerinin unuttukları ama bilinçaltının unutmadığı olaylar. Karabasan dedikleri uyku felci de aynı şekilde tamamen rüya. Daha ayrıntılı yazardım ama uzun olur.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Bazı rüyalar öyle önemsiz denilebilir. Fakat bazıları var ki anlamları var.
6.his dedikleri gibi. Bazen rüyada görülebiliyor. Allahın biz verdiği bir lütuf uyku da rüya da. Sıkıntılı zamanlarda dinlenme vasıtası. Böyle bir sistemin insan olsun hayvan olsun uyku moduna geçip tekrar canlandırılması ise hakikaten harika.
3 yıl önce
Rüyalar konusunda gerek bilimsel gerekse de geleneksel tüm yaklaşımları bilmeme rağmen; hiç gitmediğim mekanlara rüyamda gidip o mekanlarda gerçekten yaşayan insanlardan onay almışlığım var. Her gece gördüğüm onlarca rüyayı saymıyorum bile…Gerçekten açıklaması tam olarak yok rüyaların.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Peki bazı rüyalar neden gerçekleşiyor
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Dejavu deniliyordu herhalde ona.
3 yıl önce
Vay be 3 aydır rüyam CoD oyunuydu
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
bi de bunları binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızlarlarla bağdaştırıyorlar
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Dalmaçyalım bile rüya görür. Peki neden rüya görüyoruz? Rüyalar aslında uyanıkken aktif halde olan bazı zihinsel fonksiyonlarınızın uyurken de aktif olmasından ibarettir. Yalnız uyurken o fonksiyonlar yalındır, tek başınadır. Oturduğu yerde zaman zaman herkesin aklına bilinçdışı bir takım düşünceler, görüntüler, konuşmalar, anılar, senaryolar gelir. İşte bahsettiğim fonksiyonlar bunlardır. Zihnin neden o fonksiyonlara sahip olduğu ise gereksiz bir sorudur. Çünkü var olmak için hayvan zihni böyle çalışır. Kısaca aslında gözleriniz açıkken de rüya görürüsünüz. Rüyaları yalnızca uyurken gerçekleşen zihinsel faaliyetler olarak kategorize etmek yanlıştır. Bir de şöyle bir durum vardır: Bir şekilde size rüya gördürme gücüne sahip varlıklar vardır. Bunu nasıl yaptıklarını ben de bilmiyorum ama size istedikleri şekilde bir rüya yaşatabilirler. Rüyalarımda benim çok tepkilerimi ölçmüşler ve uyurken benimle konuşmuşlardır. Hepsine de cevaplarını bir güzel verdim. Kendimi çok beğendim doğrusu! Yaman çocukmuşum be, bravo sana, dedim! Bunları metafizik varlıklar ile de yapıyor olabilirler. Nasıl bir metod kullandıklarını ben de bilemiyorum. Yanlız o varlıklar beynimi izlerken ne konuştuklarını duyuyordum. Rüyamda herkesin sırayla çiğnediği bir kuralı benim de çiğnememi bekliyorlardı, ben de çiğnemiyordum. Yapmadı, değil mi, diyordu biri. Diğeri de hayır, yapmadı, diyordu mesela. Onlar beni izliyordu, ben de onları dinliyordum. Garip bir dünyada yaşıyoruz, Teknom! Bana şakalar yapan sevimli bir cinim bile vardı. Çocuk gibi birşeydi. Çok ilginç şeyler yaşadım, Teknom! Buunlara kafayı fazla takmayın, yaşayın gidin işte be, kardeşim!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER