İtalya’da Güvercin Beslemenin Neden Yasak Olduğunu Öğrenince “E Çok Mantıklıymış!” Diyeceksiniz

4
3
0
0
0
İtalya’nın bazı şehirlerinde ve meydanlarında güvercin besleyenler para cezasına çarptırılıyor. Peki böyle bir yasak tam olarak neden var?

Ülkelerin, birbirinden ilginç yasakları var. Mesela Fransa’daki okullarda ketçap yasak, Almanya’nın otobanında benzininin bitmesi yasak, Kuzey Kore'de kot pantololon giymek yasak…

Bu yasaklardan işlediğimiz konuları içeriğimizin sonuna bıraktık. Gelelim asıl konumuza. İtalya’da güvercin beslemek neden yasak?

Özellikle turistik ve büyük şehirlerde yasak.

venedik

İtalya deyince gözümüzün önüne tarihî yapılar, eserler geliyor. Venedik, Roma, Floransa… Hepsinin birbirinden ihtişamlı kültürel mirası var. Bu yüzden hem yapıları hem de insan sağlığını korumak amacıyla güvercin beslemek yasak.

tarihi eser

Bu şehirler arasında güvercin yasağının en sıkı şekilde uygulandığı yer ise Venedik. 2008 senesinde yasak gelmeden önce, özellikle San Marco Meydanı’nda güvercinler besleniyordu ancak tarihî yapılar üzerindeki dışkıları hasara ve kirliliğe sebep oluyordu. Bu yüzden belediye tarafından yasaklandı ve yaklaşık 500 euro ceza getirildi.

Roma ve Floransa’da da benzer durumlar var.

italya

Roma’da; özellikle Kolezyum, Pantheon ve İspanyol Merdivenleri gibi turistlerin çok olduğu tarihî bölgelerde güvercin beslemek yasak ve Venedik’teki gibi para cezası uygulanıyor. Floransa’da da Piazza del Duomo, Piazza della Signoria gibi önemli meydanlarda aynısı geçerli.

Kısacası İtalya’da güvercin besleme yasağı; taş ve mermerden yapılan tarihî yapılara/eserlere zarar vermesinin ve turistlerin çok olduğu alanlarda hastalıkların yayılmasının önüne geçmek için uygulanıyor.

Kaynaklar: Express.co, Medium

Göz atabileceğiniz diğer içeriklerimiz:

4
3
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
3
0
0
0
Yorumlar(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
2 yıl önce
Işığın kırılması ile alakalı olan çok temel bir optik konusudur. Bir yüzeye gönderdiğiniz ışık yüzeyin normali ile arasındaki açıya bağlı olarak kırılır. Mesela 90° de dik bir şekilde gelen ışık ile 30° gelen ışık aynı şekilde kırılmaz. Ay ufukdayken ışınlar yüzey normaline daha düşük açıyla geldikleri için daha fazla kırılırlar. Bu kırınım yüzünden ay'ın ebatları büyür. Çünkü ışık daha yoğun ortama geçer ve yüzey normali ile arasındaki açı küçülür. Böylece ayın ebatlarını gösteren ışık daha geniş bir yüzeye yayılır. Dünyamız dönerken ışık farklı kırıldığı için mesela gün batımında ve doğumunda güneşi hem büyük hem de daha farklı bir tonda görürüz. Bu en temel optik konusudur.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
2 yıl önce
Admin alti üstü sebebini yazacaktin ama sen sanki oxforda makale hazirlamissin...
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
3 yıl önce
Ufukta güneş doğarken nasıl büyük gözüküyor sa ay da öyle büyük gözüküyor sebebi yatay baktığınız zaman dikey baktığınız dan daha uzun ve yoğun bir atmosfer oluşuyor ve su buharı büyüteç etkisi oluşturuyor dikey baktığınız da daha net görüntü elde ederiz tabiki hava açık olduğu zaman yıldızlar daha net gözüküyor yüksek bir dağın üzerinde ki yıldızlar büyük gözüküyor çünkü su buharı yoğun olduğu için nasıl cam kalın olursa optik olarak büyük gösterir kesinlikle yanılsama değil optik bir olay diyebiliriz
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
3 yıl önce
yukardakiden az daha mantıklı ama yine de mantıksız su buharının ince kenarlı mercek etkisi oluşturması gerek dediine göre..öyle bişey mümkün değil iyi sallamışsın..ama optik orası doğru
3 yıl önce
Yukardakilerden daha mantıklı bir izah olmuş. Ufuktaki büyük görüntü göz yanılgısı falan değil. Aslında görüntü büyük değil de biz öyle zannediyor değiliz. Çok bariz bir büyüklük farkı var. Optik olarak büyük görünüyor olması çok daha mantıklı bir izah.
3 yıl önce
He knk aynen. Uzmanlar hala bulamamış sen buldun. Nobel ödülü de ister misin?
-2