25 Aralık 2021’de uzun yıllar süren bekleyişin ardından uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu, uzayda bugüne kadar keşfedilemeyenleri bize sunmak için görevine başladı. Teleskop, ilk gözlemlerini yapmaya başlamışken o gözlemlerde edinilen görüntüler de merakla bekleniyordu. İşte bugün, beklenen gün geldi çattı ve James Webb Uzay Teleskobu, çektiği ilk renkli fotoğrafı insanlıkla paylaştı.
ABD Başkanı Joe Biden’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte NASA, büyük bir merak uyandıran o fotoğrafı tüm insanlığa servis etti.
James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk renkli fotoğraf:
Fotoğrafın tam haline buradan ulaşabilirsiniz.
James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen yukarıda görmüş olduğunuz ilk görüntü SMACS 0723 olarak bilinen galaksi kümesine ait. Bu galaksi kümesinin yaklaşık 4,6 milyar yıl önce ortaya çıktığı düşünülüyor.
Teleskobun Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam) sayesinde elde edilen görüntünün son halini alması farklı dalga boylarından gelen görüntülerle birlikte yapıldı. Üstelik bu görüntünün elde edilmesi için kızılötesi dalga boylarında derinliklere ulaşıldı ve kompozitin yapımı haftalar sürdü. Elde edilen görüntü şimdiye kadarki en derin kızılötesi görüntü oldu.
Teleskoptan gelen bu görüntüde şimdiye kadar gözlemlenen en sönük nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi ilk kez görüntülenmiş oldu. Webb, uzaydaki en eski galaksileri aramaya devam ediyor.
James Webb'in çektiği diğer renkli fotoğraflar da paylaşıldı:
James Webb Uzay Teleskobu tarafından ilk gözlemler sırasında çekilen diğer fotoğraflar bugün TSİ 17.30’da gerçekleşen canlı yayında paylaşıldı. O görüntüler şu şekildeydi:
NGC 3132 gezegenimsi bulutsu:
Güney Halkası veya “Sekiz Patlamalı” bulutsu olarak da anılan NGC 3132, ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu olan gezegenimsi bir bulutsudur. Dünya'dan yaklaşık 2.000 ışık yılı uzaklıkta bulunur ve yaklaşık yarım ışık yılı çapındadır.
Detaylar geliyor.. Fotoğrafı paylaşılması beklenen diğer gök cisimleri şu şekilde:
- Karina Bulutsusu
- Stephan Beşlisi
Stephan Beşlisi:
Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.
Yaklaşık 290 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunun Stephan Beşlisi, James Webb Uzay Teleskobu ile bugüne kadar çekilen en büyük görüntülerden birisi ve Ay'ın çapının yaklaşık beşte birini kaplıyor.
Karina Bulutsusu
Tam boyutta görmek için buraya tıklayın.
Güney takımyıldızı Karina'da yaklaşık 7.600 ışık yılı uzaklıkta bulunan Karina Bulutsusu gökyüzündeki en büyük ve parlak bulutsulardan biridir.
James Webb Uzay Teleskobu’nun görevi ne?
James Webb Uzay Teleskobu, evrenin bilinmeyenlerini keşfetmek üzere Hubble Uzay Teleskobu’ndan daha gelişmiş donanımlarla hizmet veriyor olacak. Teleskobun ana amacı, evrendeki ilk ışığın izini sürmek olacak. Bununla birlikte teleskop, galaksilerin milyarlarca yıllık evrimi, yıldızların doğuşlarını ve yaşamlarını, gezegen sistemlerini, öte gezegenleri ve yaşamın köklerini keşfetmekle yükümlü olacak.