Kırılmış Kalplerin Bile Onarılıp Eskisinden Daha İyi Yapılabileceğini Söyleyen Japon Sanatı: Kintsugi

5
2
1
0
0
Kintsugi, kırılan herhangi bir eşyayı altın ya da gümüş kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Yani kırılarak zarar görmüş, kullanılmaz halde denilen eşyalar için umut olmayı ve onlara yeni bir hayat vermeyi amaçlar.

600 yıllık bir geleneğe sahip olan bu sanat, kırılmanın aslında bir kusur ya da yok oluştan çok yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eden, umut dolu bir bakış açısına sahip antik Japon felsefesine dayanır.

Bu yazımız sayesinde hem artık kullanamayacağınızı düşündüğünüz eşyalarınızı yenileyebilir hem de hayata olan bakış açınızı değiştirebilirsiniz.

Kintsugi sanatı 15. yüzyıla kadar uzanıyor.

Ashikoga Shogun Yoshimasa

Rivayete göre Japon şogunu(modern askeri sisteme göre harekat komutanı) Ashikoga Shogun Yoshimasa’nın çok sevdiği bir çay fincanı kırılır ve komutan bu fincanın tamir edilmesini emreder.

Dönemin koşullarına bağlı olarak metal zımba ile onarılan fincanı komutan beğenmez. Estetikten uzak ve sadece iş görecek şekilde tamir edilen bu fincan sonrasında Japonlar, farklı ve estetik bir seramik onarımı arayışına girer. 

Japon zanaatkârlar, komutanın seveceği bir çalışma ortaya koymak amacıyla estetik odaklı düşünmeye başlarlar. Bu çalışma, komutanın istediği gibi estetik açıdan zengin bir fincan üretmek ve komutanın eşyası ile bağlılığını göz önünde bulundurarak, bu bağı güçlendirmek amaçları üzerinde şekillenir ve çalışma bittiğinde fincan eskisinden daha da güzel olur.

Kintsugi kelimesi, altın anlamına gelen “kin” ve birleştirmek anlamına gelen “tsugi” kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir.

Kintsugi Sanatı

Bu sanat, kırılmış bir eşyayı değer vererek tamir etmenin tıpkı olumlu düşüncelerin bizi ya da sevdiklerimizi onardığı gibi iyileştirmeyi amaçlar.

Kintsugi Sanatı

Kintsugi felsefesine göre; kırılan, bozulan ya da eski formunu kaybeden hiçbir şey değer kaybetmez. Tersine, bir şeyi tamir etmek istiyorsanız onu eskisinden çok daha değerli ve özel hale getirmeniz mümkündür.

Kintsugi Sanatı

“Kırılan bir bardaktan tekrar su içebilir misin?” sözüne “Onu özen ile iyileştirirsen, evet.” olarak yanıt veren bu felsefe, insan ilişkilerinde de tıpkı bir seramik sanatı özeni verilirse sorunların ortadan kalkacağına inanıyor. 

Kaynaklar: The Conversation, BBC

5
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
0
0
Yorumlar(1)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Dizide Sultan Süleyman Hürrem için kendi kendine altın yontarken, adamın hobisine bak demiştim. Kaygı yok, malzeme sıkıntısı yok, tozu döküldü mü, parçası büyük mü, kaç gram, zayiat var mı falan hiç düşünmeden güzelce yontuyordu. Şimdi, bu Japondaki mantık aslında hoş. Kırdığın bir insanın gönlünü almanın imkanlarını, farkındalığını belirtiyor. Ancak, kırılan malzemede kullanılan altın gibi herkesin kolay kolay elde edemeyeceği değerli bir varlığı, sen birde tamirat tadilatta kullandığın zaman, mecazi anlamdan şu çıkarımıda yapabilirim. Kalbini kırdığın birini ancak ve ancak kimsenin kolayca elde edemeyeceği şeylere sahipsen ve bu araçlar vasıtasıyla onarabilirsin. Mesela tel zımba ile yapılan uğraş, imkanlar ve işçilik ile işin yaş. Karşındaki kişi, "adamlar uğraşmış" dememiş. Yani, manevi çaban anlamsız. Ancak, ekonomik değeri olup göz boyayabilen bir varlıkla baş döndürebilir, aklını çelebilir ve kendini affettirebilirsin.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
Arkadaş bence çok iyi bir noktadan bakmış. Görmek isteyen görür, en basiti birisine çok düşünerek anlamlı bir hediye verdikten sonraki tepkisine bakın, birde değerinin aşırı yüksek olduğu hediyenin tepkisine bakın.
1 yıl önce
Tamamen boş yapmışsın, paran yoksa git pirinç veya reçine ile onar. Altının avantajı daha uzun ömürlü oluşu, ama sırf maddi değerine bakan bunu göremez. General misin padişah mısın, kimle aşık atıyorsun...