Eğer daha önce Japonya’ya gittiyseniz veya sosyal medyada gördüyseniz tuvaletlerinin uzay gemisi gibi olduğunu fark etmişsinizdir.
Japonya'daki yüksek teknoloji tuvaletleri, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekerken aynı zamanda bazılarını da şaşkına çevirebilir.
Bu yüksek teknoloji tuvaletler nasıl ortaya çıktı?
Her şey 1980 yılında, Japonya'nın önde gelen sıhhi tesisat üreticisi Toto’nun ilk kullanılabilir Washlet'i geliştirmesi ve markalaştırmasıyla başladı.
Başlangıçta arka bölgeyi yıkama, kurutma ve koltuk ısıtma işlevlerine sahip olan bu mütevazı cihaz, iki yıl sonra Japon televizyonlarında reklamı yapıldığında izleyicileri şok etti.
Ancak Japonya, yeni teknolojik gelişmelere hızla uyum sağladı ve bu yenilikçi tuvaletler kısa sürede vazgeçilmez hâle geldi.
Bugün eğer Japonya’ya giderseniz muhtemelen aşağıdaki özelliklere sahip bir tuvalet göreceksiniz:
- Ön ve arka için taharet musluğu
- Dahili hava kurutucu
- Isıtmalı koltuk
- Otohime (Ses Prensesi)
- Deodorant ve koku püskürtme
- Ayarlanabilir su jeti sıcaklığı ve gücü
- Masaj fonksiyonu
- Banyoya girildiğinde otomatik açılan klozet kapağı
- Daha az kimyasal kullanmak için elektrolize su ile özel kendi kendini temizleme teknolojisi
- Su ve alan tasarruflu, kısmen otomatik sifon
- Şık ve estetik tasarım
Yani bunca özelliğin ardından kendileri nasıl dünyaya nam salmasın ki? İnsanın çıkası gelmez!
Japon tuvaletlerinde ses fonksiyonu neden var?
Tuvalet ses fonksiyonu, utanmış kullanıcıların tuvalet seslerini örtbas etmek için sifonu sürekli çalıştırmalarını engellemek amacıyla geliştirildi. Japonca'da "Otohime" olarak adlandırılan bu akustik parça, Japon mitolojisinde deniz dibinde bir sarayda yaşayan bir tanrıça ve ejderha prensesine atıfta bulunur.
Tuvaletle mitolojiyi bir türlü bağdaştıramadınız değil mi? Biz de öyle ancak yine de ince düşünülmüş bir detay olması gönülleri fethetmedi değil…
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: