Japonya'nın Büyük Depremlere Karşı Geliştirdiği Mühendislik Harikası Deprem Simülatörü (Keşke Bizde de Olsa!)

8
1
1
0
0
Japonya, tıpkı Türkiye gibi deprem ülkesi olarak biliniyor. Neredeyse her sene bir büyük depremi zararsız atlatan ülke, bunu aldığı önlemlere borçlu. İşte biz de bu önlemlerden biri olan E-Defense'i inceleyeceğiz.

E-Defense, dünyanın en devasa deprem simülatörlerinden biri. Bu savunma sistemi, 10 katlı binaları bile kaldırıp sanki dünyanın en korkutucu depremleriyle sallanıyormuş gibi test edebiliyor.

Devasa platform, şimdiye dek yüzlerce yapıyı sallayarak depreme dayanıklı yapılar inşa etmek için kritik bilgiler sağladı.

İlk önce bu simülasyonu izlemenizde fayda var. (0:27'de başlıyor.)

Japonya, 1955 Büyük Hanşin Depremi'nden sonra bu tür felaketlere karşı koymak için büyük bir adım attı.

Japonya Kobe Depremi 1955

Kobe'deki deprem, Japonya için gerçekten dönüm noktasıydı. 6.8 büyüklüğündeki sarsıntı, şehirde büyük yıkımlara yol açtı.

Mimar Alastair Townsend’in anlattığına göre bu deprem sonucunda 150.000 mülk, kullanılamaz hâle geldi, 300.000 kişi evsiz kaldı ve 6.300 insan hayatını kaybetti. Deprem sonrası yangınlar da cabasıydı.

Japon hükûmeti, felaketin tekrarlanmasını önlemek adına deprem simülasyonu inşa etmeye başladı.

E-Defense Japonya Deprem Simülatorü

Kobe'deki felaketin ardından Japonya Ulusal Yer Bilimi ve Afet Önleme Enstitüsü (NIED), 7 büyüklüğündeki depremleri simüle edebilen devasa sarsıntı masası geliştirmeye başladı.

2005 yılında tamamlanan bu proje, E-Defense olarak biliniyor ve gerçek bir mühendislik harikası.

E-Defense, çok katlı binaları üç boyutta sarsarak deprem etkilerini simüle ediyor. Deneyler, yapıların dışına ve içine yerleştirilen kameralar ve sensörler aracılığıyla izleniyor.

Sarsıntı masası, hidrolik sistemler kullanılarak çalışıyor.

Binada yer alan dört devasa gaz motoru, hidrolik pompalara enerji sağlıyor. Böylece özel mafsallar ve pistonlar sayesinde platform, üç boyutlu olarak hareket edebiliyor.

Sistem, bazı yapıları yıkım noktalarına kadar zorlarken diğerlerinde yapısal güçlendirmelerin etkinliğini gösteriyor.

Japonya E-Defense Deprem Simülatörü

Ayrıca test edilen odalar; gerçek mobilyalar ve hatta insan figürleri ile donatılarak daha gerçekçi bir simülasyon sağlıyor. Elde edilen bilgiler, gelecekteki yapıların felaketlere daha dayanıklı olmalarını sağlamak için kullanılıyor.

E-Defense, deprem biliminde dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Dünyanın dört bir yanından mühendisler, yapılarını bu eşsiz tesisde test etmek için getiriyor.

Sizce de örnek alınması gereken mühendislik harikası değil mi? İnsan içinden "Keşke bizde de olsaydı." diye düşünmeden geçemiyor...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

8
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
1
0
0
Yorumlar(4)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
9 ay önce
ozaman akp nasıl depremlerden para toplayı yiyebilecek
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
9 ay önce
Bizde de aynısından var ama biz direkt olarak simülasyonda yaşıyoruz misal aynı japonlşar gibi yıkılacak evler yapıyoruz sonra deprem oluyor biz de hasar tespitine bakıyoruz hatta yerli ve milli gurula söyleyebilirim ki çok daha büyük çok daha profesyonel yaklaşıyoruz öyle bir ev falan değil şehir bazlı yapıyoruz.
Yanıtla
-1
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
bizde heykel yapalım
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
9 ay önce
dedi canlı bomba olmaya meraklı
1 yıl önce
2005 yılından bahsediyoruz. Yani ulaşmamıza 300 yıl var.
Yanıtla
-3
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
diğer yanıtları göster
1 yıl önce
var ama böyle bina veri test etmek için kullanılmıyor daha çok insanlara yönelik depremde ne yapılması gerektiğini anlatıyorlar.
1 yıl önce
o simülatörlerden zaten var...
-1