1 Doların 140 Yen Olduğu Japonya, Kur Farkından Neden Bizim Kadar Etkilenmiyor?

29
9
5
1
1
Japonya'da 1 doların 140 yen olduğunu biliyor musunuz? Buna rağmen Japonya'da bir ekonomik kriz yokken 1 doların 23,5 TL olduğu Türkiye'de bir krizin içerisindeyiz. Bunun sebeplerine bakalım.

Ülkemizde özellikle son 5 yılda belki de en çok duyduğumuz kelime enflasyon oldu. Parayla hiç işi olmaması gereken 5 yaşındaki çocuklar bile ekonomi dünyasındaki terimlere hakim duruma geldi. Ülkemizin son yıllarında direttiği politika nedeniyle dolar kuru önü alınamaz bir şekilde arttı. Aslında dolarıın artmasından ziyade Türk lirasının değer kaybettiğini gördük. 

Şöyle bir kafamızı çevirip etrafa baktığımızda 1 doların 140 Japon yenine denk geldiğini görüyoruz. Biz enflasyon, kur artışı desek dahi bizdeki 1 doların karşılığı 23,5 TL civarında. Peki böyle bir durumda Japonlar bizden çok daha mı kötü? Neden Japonya'da ekonomik kriz yaşanmıyorken ülkemizde bir kriz yaşıyoruz? Burada asıl nokta, kurun kendisinden değil alım gücüyle alakalı. 

Japonya'da kur yüksek olsa da yenin alım gücü TL'ye göre çok daha yüksek.

Japonya, 80'li yıllardan itibaren Yen'in uluslararası para birimi olması için büyük bir çaba sarf etti. Bu çabanın sonucunda ise yen; dolar ve euro gibi global para birimlerinin ardından en çok ticareti yapılan para birimi arasına girdi. Paranın gücü ve istikrarını önemseyen Japonya, rakamsal değerin çok da önemli olmadığını tüm dünyaya gösteren ülkelerden biri.

Hassas Görüntü

TL'nin yaşadığı sıkıntı, dolar kurundaki artıştan değil, para biriminin ani değer kaybı yaşamasından kaynaklanıyor.

Elinizde 100.000 yen olduğunu düşünelim. Bu paranın değeri ne olursa olsun yarın yüzde 10 değer kaybetmeyeceğini bilirsiniz. Bu da paraya olan güveni artırır. TL'de ise bu güven kaybedilmiş durumda.

Bugün 100.000 TL ile 4220 dolar alabiliyorken yarın aynı parayla 3900 doları bile zor alıyorsak paramızın değerini kaybettiğini görürüz. Yani burada önemli olan nokta, doların kurundan ziyade paranın güvenilirliğini kaybetmesi ve alım gücünün azalması.

Japon yeni, dolar kuru karşısında çok değersiz görünse de paranın değerinden ziyade parayı kullanan kişilerin alım gücüne bakmak gerekiyor.

Japon Yen

Japonya'nın 2021 verilerine göre kişi başına düşen milli geliri 40.540 dolar. Yani; yen ne kadar değersiz olursa olsun bu para birimine sahip kişilerin 1 yılda elde ettiği yenin dolar karşılığı 40.540 dolara denk geliyor.

Bu da halkın çok daha refah içerisinde yaşamasını sağlıyor. Aynı yıl içerisinde Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir ise 9.050 dolar civarında. 2022'de ise ülkemiz için bu gelir 10.618 dolar olarak belirlenmiş.

Japonya, güçlü bir sanayiye sahip.

"Benim babam Toyota gibi adam" reklamını hepiniz bilirsiniz. Japonya ekonomisi, II. Dünya Savaşı'ndan sonra önemli ölçüde arttı. Japonya'nın parası dolar karşısında çok fazla değer kaybetmiyor. Çok uzun süre boyunca yıllık enflasyon tek haneli rakamları geçmedi. 

Bu da bir Japon vatandaşın cebindeki Japon yeninin erimeden aynı alım gücünde kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Elbette bunun ardında önemli bir güç var. Japonya; Toyota, Nissan, Honda, Mazda, Suzuki, Canon, Sega, Nintendo, Sony, Panasonic, Nikon, Bridgestone gibi sayamayacağımız kadar çok dünyaca ünlü markaya sahip. Otomobil, oyun konsolu, kamera ve daha pek çok sektörde hizmet veren bu markalar, Japon ekonomisini adeta ayağa kaldırıyor.

Peki Türkiye neyi yanlış yapıyor dersiniz?

Tl

Ülkemiz aslında uzun bir süre çok istikrarlı bir büyüme yakalamıştı. Ancak son yıllarda gerek ABD yaptırımları gerek ekonomide yürütülen yanlış politikalar nedeniyle parasında değer kaybı yaşamaya başladı.

Dolar 23 değil 100 TL de olabilir. Buradaki kurun değerinden çok o ülkenin o dönemde parasının alım gücünün ne durumda olduğu önemlidir. Yani 1 dolar 100 TL olur ancak kişi başına düşen gelir 30.000 Dolar olursa kur yüksek olsa da refah içerisinde yaşayabiliriz.

Türkiye'nin seçim sonrasında yeniden bir ekonomik yolculuğa çıkacağı görülüyor. Umarız yapılan hatalardan geri dönülür ve paramız çok daha değerli bir hale gelir. 

29
9
5
1
1
Emoji İle Tepki Ver
29
9
5
1
1
Yorumlar(30)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
Popüler Yorumlar
Tüm Yorumlar
1 yıl önce
Japonya nin dusmanlari var rusya, cin, guney ve kuzey kore. Japonya da yasamis biri olarak soyluyorum 2006 yilinda 1 dolar = 116 Yen etmekteydi aradan 17 yil gecmis ve 1 dolar = 140 yen enflasyon ne kadar az degilmi. Japon firmalar dan mitsubishi yi unut mussunuz. Bu firmalar o kadar buyukki kendi adlarina bankalari bile var. Sadece araba uretmiyorlar mesela toyata yatak da uretiyor. mitsubishi roket bile uretiyor.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
kayrabey
1 yıl önce
çünkü sahibi onları seviyor....
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Alakasız bir karşılaştırma.
1.si 1989-90 civarından beri ilk defa dolar yen karşısında bu kadar güçlendi.

İnternetten grafiklere bakabilirsiniz.

Grafik de iniş çıkıs olsa da sabit bir düzeyde gidiyor.

Halbuki TRY ayağına bakarsak.

6 adet sıfır atılmış bir para değeridir. Doların gerçek karşılığı 23.500.000 eski Türk lirası seviyesindedir.
Yani eski Türk parası ile yen parasını mukayese etmen gerekiyor. Habire 6 sıfır atıp öne geçtiğinizi zannediyorsanız daha çok okumanız lazım.

Türk lirası cumhuriyet tarihinin en alt seviyesindedir. Doların veya yabancı paraların değer kaybetseler bile Türk lirası karşısında daima değer kazanır. Yıllardır böyledir. Sebebini bana sormayın biraz hükumeti eleştirin.

Yazar kasa fırlatan bir dönem yaşadı bu ülke. Şuandaki hali o zamandan 1000 kat kötü. Şuanda yazar kasa az kalır, koskoca galaksi firlatmalari gerekiyor meclise!
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Yen dediğimiz şey bizde kuruş. Japonya'da diğer ülke para birimlerinden farklı olarak tek bir birim kullanılıyor. Yani bir çikolata aldınız 5 TL değil de 500 kuruş ödüyorsunuz. Telefona 10.000 TL değil de 1.000.000 kuruş ödüyorsunuz gibi düşünün. Yani 1 dolar = 140 yen = 1,4 Büyük Yen
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Biride çıkıp demiyor ki Japon yeninin en küçük birimi 100 diye
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
çok düşünmeye gerek yok asgari ücret 180bin yen. oda aylık 1500 dolara falan denk geliyor. nitekim halkın sadece %4 ü asgari ücretle çalışıyor. bizde ise %60 tan fazla(buna asgari ücretten fazla alıpta günlük 10 saat 12 saat çalışanlar da dahil bu kişilerin çoğu asgari ücretle çalıştığının farkında değil ve devlette bu kişileri asgari ücretle çalışan saymıyor.). son olarak 1 kahve japonyada 1800 la 2500 yen arası bizde 50 lira üstü. karşılaştırılamaz bile. ülkenin 2 sıkıntısı var.2. dünya savaşından sonra askeri gücüne sınır getirildi ve dış saldırılara karşı tek koruması ABD. 2. olarakta gıdası tamamen dışa bağlı çünkü ekim yapılabilir alanı çok az. çok şükür onlar da bizde var da yapamıyoruz neyazık ki.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Iq'su 2 elinin parmaklarını geçmeyen kardeşlerimize özel hap gibi anlatmışlar.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Bunun sebebi aslında çok basit. Bizde de 1 Dolar 23 TL değil aslında, 1 Dolar 23 Milyon (23,000,000) TL. Japonlar 0ları atmadığı için 1 Dolar 140Yen olarak geçiyor. Eğer onlarda bizim gibi atsaydı; 1 Dolar 1,4 Yen olurdu.
1 Dolar = 1,4 Yen aslında bize göre.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
Japonlar Amerikan Üstleri arasında yaşamaya çalışan zavallı insanlardır. Japonya'daki kadar Amerikan üssü başka hiçbir ülkede yoktur. ABD onları hem Çin'e karşı kullanmak için güçlü tutuyor hem de tabiri caizse attığı o iki atom bombasının diyetini ödüyor. Yok, aklakmış, yok çalışkanlıkmış, hepsi hikaye.
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
1 yıl önce
zihniyet değişmedikçe bişeylerin iyi yönde değişmesini beklemek polyanacılık olur sadece
Yanıtla
Yorumunuz minimum 10 karakter olmalıdır.(0)
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun, dilersen .
DAHA FAZLA YORUM GÖSTER