Yapay zekâ teknolojileri dünya çapında büyük bir yol kat etmeye devam ederken ülkemizde de bu girişimlerin sayısı artıyor, özellikle öğrencilerimiz fikirleriyle adından bahsettiriyor. Ülkemizdeki üniversite öğrencilerinin bu alana ne denli odaklanmaya başladığı, büyük bir başarıyla da somut bir şekilde gösterildi.
Sabancı Üniversitesi Yapay Zekâ Kulübü “kAi Sabancı”, NVIDIA’nın Student Network programına kabul edildi. Kulüp, yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa genelinde de programa kabul edilen tek kulüp oldu. Sabancı Üniversitesi, bu kabul ile programa dahil edilen dünya çapındaki 4 pilot üniversiteden biri oldu.
Sabancı Üniversitesi Yapay Zekâ Kulübü’nün kabul edildiği NVIDIA Student Network nedir?
Yapay zekâ alanında en büyük isimlerden birisi olan NVIDIA’nın Student Network programı, dünya çapındaki öğrencilere yapay zekâ alanındaki kariyerlerinin temellerini atmalarını sağlamayı hedefliyor. Program kapsamında yapay zekâ eğitimleri ve proje fırsatları sunuluyor.
Program kapsamında öğrencilere sunulan projeler arasında veri bilimi, konuşma tanıma ve işleme, görüntü işleme ve daha pek çok alanda projeler yer alıyor. Dünya çapındaki öğrenciler, kurulan bir Discord sunucusunda bir araya geliyor, özel etkinliklere dahil oluyor, birbiriyle tanışıyor, şimdiden kendi networklerini oluşturuyor. Ayrıca NVIDIA’daki yapay zekâ mühendislerinden projeleri için birebir destek alabiliyor.
NVIDIA, programa dahil edilen Sabancı Üniversitesi’ne neler sağlayacak?
- Ekipman desteği
- Kulüp etkinliklerine destek
- Eğitim ve proje materyalleri
- NVIDIA Deep Learning’den kursların sunulması
- NVIDIA’daki mühendisler ve çalışan tüm ekip ile birebir konferanslar, soru-cevap etkinlikleri
Kulüp, NVIDIA desteğiyle hangi projelere imza atmayı planlıyor?
Kulübün kurucusu ve başkanı Serhan Yılmaz, dahil oldukları NVIDIA programı kapsamında yapay zekâ, yapay öğrenme, derin öğrenme ve bu gibi alanlarda ve bunların birer alt dalı olan görüntü işleme, konuşma tanıma, doğal dil işleme (NLP), yaratıcı yapay zekâ ve sohbet edebilen yapay zekâ oluşturma ve daha pek çok projeye imza atmayı planladıklarını söyledi.
Sabancı Üniversitesi bünyesinde ellerine geçen her veriyi içeren, her türlü makine öğrenmesi projesinin geliştirilmesine ve analizine katkı sağlayacak “kAi Open Data Portal” projesinin de yakın zamanda implementasyonu için çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti.
Kulüp başkanından gençlere tavsiyeler:
Kulüp başkanı Serhan Yılmaz’a, bu alanda faaliyet göstermek isteyen gençlere yönelik de bazı tavsiyeler vermesini istedik. Kendisi, genç arkadaşlarımıza şunları söylüyor:
“Bu alanda çalışmaya bir an önce başlamak gerekiyor. Dünya çok hızlı değişiyor artık. Lise çağındaki öğrencilere tavsiyem, boş zamanlarında güçlü bir matematik ve kodlama temeli inşa etmeleri. Üniversiteyi kesinlikle beklememelisiniz, lisede ne kadar çok şey öğrenirseniz o kadar önde olursunuz!
Hiçbir zaman yaratıcılığınızı kısıtlamayın. Boş zamanınızda projeler çıkarın, yarışmalara katılın ve sizin gibi düşünen insanlarla bir araya gelin. Yapay zekâ hayatın aklınıza gelebilecek her alanına giriyor artık.
Geleceği biz ve bizim gibi büyük düşünen insanlar yaratacak, her zaman büyük düşünmeye ve büyük hayaller kurmaya cesaret etmeli, bir iz bırakmaya çalışmalıyız.”
Ebeveynlere de tavsiye var:
“Çocukların merakının körüklenmesi, bu alana olan ilgilerinin onların da yaşlarına uygun materyal kullanılarak artırılması çok çok önemlidir. Bu konuda, erken yaşta mantık kitaplarının, zekâ sorularının faydalı olduğunu düşünüyorum.”