Fransa’daki doktorlar, büyük bir başarıya imza attılar. 34 yaşında kanserden kurtulan bir kadından 5 yıl önce alınarak dondurulan yumurtalar, laboratuvar ortamında olgunlaştırıldı ve kadın bu yumurtalarla çocuk sahibi olabildi. Fransız doktorların çalışmasının sonuçları, Annals of Oncology’de yayınlanan makale ile duyuruldu. Annals of Oncology’de yayınlanan makalede çocuk sahibi olan kadının ismi açıklanmadı.
Doktorlar, kadından aldıkları olgunlaşmamış yumurtaları vitrifikasyon adı verilen hızlı soğutma yöntemi ile laboratuvarda dondurarak sakladı. Kadın, yumurtaların alınmasının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra kanseri atlattığında yumurta olgunlaştırılarak döllendi. Döllenen yumurtalar, tek bir embriyo halinde kadının rahmine transfer edildi. İsmi verilmeyen kadının bu şekilde Jules ismini verdiği bir oğlu oldu.
Çalışmanın gerçekleştirildiği Antoine Béclère Üniversitesi Hastanesi’nden görevli Michaël Grynberg, “IVM, acil durumlarda veya hastanın yumurtalık stimülasyonuna girmesinin tehlikeli olacağı durumlarda yumurtaların veya embriyoların dondurulabilmesini sağlar” dedi. Grynberg, laboratuvar ortamında olgunlaştırılan yumurtaların verimli bir sonuç vermesine rağmen vücutta olgunlaşan yumurtalardan “daha düşük kalitede” olduğunu kabul etti.
Jules, IVM ve vitrifikasyon yöntemlerinin beraber kullanıldığı teknikle dünyaya gelen ilk çocuk oldu. Jules'ün dünyaya gelmesini sağlayan ekip, aynı yöntemle Clamart Üniversite Hastanesi'nde aynı yöntemle hamile kalan 2 kadın daha olduğunu açıkladı. 2 kadının hamilelik devam ediyor.