Kar Yağınca Yapıp Eğlendiğimiz Kardan Adamların Arkasında Meğerse Bambaşka Bir Hikâye Varmış: 700 Yıl Önceki Siyasete Bile Dayanan Tarihini Anlattık

2
0
0
0
0
Kışın gelmesiyle birlikte soğuk havanın etkisini göstermesi ve ilk kar tanelerinin yere düşmesi, hepimize çocukluğumuzdan bir anı hatırlatır: Kardan adam yapmak. Peki, kardan adamın da bir tarihi olduğunu biliyor muydunuz?

Bu soğuk ama bir o kadar da sıcak hikâyenin tarihi yüzyıllar öncesinin izlerini taşıyor.

Hazır olun, çünkü sizi kardan adamın büyüleyici dünyasında bir yolculuğa çıkarıyoruz!

Kardan adamın ilk izleri

kardan adamın tarihi

Kardan adamın tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi yok ancak bu eğlenceli geleneğin kökleri Orta Çağ’a kadar uzanıyor. İlk belgelenmiş kardan adam tasvirleri, 1308 tarihli Hollanda'da tezhipli bir el yazmasında bulunmuş.

Bu eski çizimlerde, kardan adamların bazen oldukça detaylı ve sanatsal olduğu görülüyor. O dönemde insanlar kardan adamları bir tür geçici sanat eseri olarak görmüşler ve genellikle dinî ya da toplumsal olayları temsil etmek için yapmışlar.

Rönesans döneminde kardan adam

kardan adam

Rönesans dönemi, sanat ve kültürün altın çağı olarak biliniyor ve kardan adamlar da bu dönemde önemli bir yer tutuyor. Michelangelo’nun 1494 yılında Floransa’da, Medici ailesinin saray bahçesinde bir kardan adam yaptığı bile söyleniyor.

Rönesans sanatçıları, kardan adamları sadece eğlence için değil aynı zamanda sanatsal ifadelerini yansıtmak için de kullanmışlar. Özellikle politikacıların ve diğer tanınmış kişilerin uzlaşmacı pozisyonda yer aldığı 200’den fazla karlı sahneler de görülüyor.

Modern kardan adamın doğuşu

ilk kardan adam ne zaman yapıldı

19. yüzyıla gelindiğinde, kardan adamlar artık Avrupa'nın dört bir yanında yaygınlaşmıştı. Özellikle çocuklar için kardan adam yapmak, kış aylarının vazgeçilmez bir eğlencesi hâline gelmişti. 1857’de Amerikalı yazar Nathaniel Hawthorne, “The Snow-Image: A Childish Miracle” adlı hikâyesinde kardan adamlardan bahsederek bu geleneği edebiyata da taşımış.

Bu dönemde dergilerde, reklamlarda, tebrik kartlarında da kardan adam görülmeye başlanmıştı. Artık kardan adam, kamu malı olmuştu ve insanlar kardan adam yapmayı severek bunu da her yerde kullanıyordu.

Kültürel bir sembol: kardan adam

kardan adam yapımı

Kardan adam, zamanla farklı kültürlerde de farklı anlamlar kazandı. Bazı toplumlar için kardan adam yapmak, kışın gelişini kutlamak için yapılan bir ritüel. Noel kutlamalarının bir parçası olurken bazı ülkelerde kış tatilinin ve aile ile geçirilen zamanın sembolü hâline geldi.

Kardan adam ve popüler kültür

kardan adam çizgi film

20. yüzyılda kardan adamlar, popüler kültürde de önemli bir yer edindi. “Frosty the Snowman” gibi şarkılar, kardan adamı sevimli bir karakter olarak çocukların dünyasına sokmuştu.

Animasyon filmler, çizgi filmler ve hatta reklamlar kardan adamları kış mevsiminin neşeli bir simgesi olarak kullanıldı.

en büyük kardan adam

Günümüzde de kardan adam yapmak hepimizin kış aylarında sevdiği bir etkinlik. Hele ki kışın sosyal medyada girdiğimizde her yerde kardan adam etkinliklerini görmek mümkün. Yaratıcı tasarımlarla ile artık kardan adamlar sadece beyaz kar kütleleri değil âdeta birer sanat eseri gibi görünüyor.

Hele ki bu sıcak günlerde kardan adamı da özledik değil mi?

İncelemek isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz:

2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0