Çoğu Kişinin Yemeyip Burun Kıvırdığı Karnabaharın Aslında Saymakla Bitmeyecek Faydaları: Hem Zihnimiz Hem Vücudumuz İçin Yararlı!

3
1
1
0
0
Pek çok kişi sevmediği için Türk mutfağının ‘vazgeçilir’ bir sebzesi olan ve bazılarının kokusunu bile duymak istemediği karnabahar aslında mucize bir bitki. Sayısız şekilde yapılıp leziz bir yemeğe dönüştükten sonra yediğiniz zaman vücudunuza katacağı faydaları görünce şoke olacağınız karnabaharı gelin yakından tanıyalım ve iyi geldiği hastalıklardan bazılarını görelim.

Öncelikle şunu belirterek başlayalım; karnıbahar değil, karnabahar. Farsça karamb-i bahār, ilkbahar lahanası kelime öbeğinden türeyerek dilimize karnabahar olarak geçen bu sebze turpgiller familyasının bir üyesidir ve brokolinin de akrabasıdır. Yeşil yaprakların arasında göz alıcı bir beyazlıkta yetişen karnabahar, maalesef pek çok kişi tarafından pek sevilmez ve hatta bazıları kokusunu bile duymaya dayanamaz.

Iyy karnabahar yemem diyorsanız neler kaçırdığınızın farkında bile değilsiniz. Çünkü bereketli topraklarımızda yetişen tüm sebze ve meyveler gibi karnabaharın da sayısız faydası var. Üstelik bu fayda öyle basit birkaç vitaminden ibaret değil, vücudumuza olan olumlu etkisi sayesinde hastalıklardan bile koruyor. Gelin karnabaharın vücudumuza olan faydalarına yakından bakalım ve bizi koruduğu hastalıklardan bazılarını görelim. 

karnabahar

Öncelikle, karnabaharın sahip olduğu besin değerine bakalım:

100 gram karnabahar yaklaşık 25 kaloridir. İçinde 0 gram yağ, 5 gram karbonhidrat, 2 gram lif, 2 gram şeker, 2 gram protein ve 30 miligram sodyum vardır. 100 gramlık bir karnabaharın tam 92 gramı sudan oluşur. Pişmiş karnabaharda bu oran elbette azalmaktadır çünkü pişerken su kaybeder. 

100 gram yani bir porsiyon karnabahar yediğiniz zaman günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını, günlük K vitamini ihtiyacınızın dörtte birini, günlük kalsiyum ve demir ihtiyacınızın yüzde ikisini, günlük potasyum ihtiyacınızın yüzde altısını, günlük magnezyum ihtiyacınızın ise yüzde üçten fazlasını karşılaşmış olursunuz. 

Gelelim karnabaharın faydalarına:

  • Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Kan şekerini dengeleme konusunda gerçek bir uzmandır.
  • Zihni dinlendirici etkiye sahiptir.
  • Kansere karşı direncinizi arttırır.
  • Kabızlığa karşı etkilidir.
  • Her yaştan kişinin kemiklerini güçlendirir.
  • Enfeksiyonlara karşı güçlü bir kalkan vazifesi görür.
  • Gebelik sırasında vitamin ihtiyacını karşılar. 
  • Toksinlerinizi atma sürecini hızlandırır.
  • Kilo vermenize yardımcı olur. 

karnabahar

Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır:

Kalp ve damar hastalıklarının en büyük nedeni kan basıncında yaşanan dengesiz durumlardır. Karnabahar, içinde bulunan potasyum sayesinde kan basıncınızı dengelemenize yardımcı olur. Üstelik diğer antioksidan ve anti-inflamatuar etken maddeleri sayesinde bu dengeyi korumanızı da sağlar.

Kan şekerini dengeleme konusunda gerçek bir uzmandır:

Tip 1 ve Tip 2 diyabet son yıllarda hiç olmadığı kadar artmış durumda. Bunun nedenleri ayrı bir yazının konusu ancak karnabahar, diyabet hastalarının diyetlerinde sıkça önerilen besinlerden bir tanesi. Zengin lif içeriği sayesinde kan şekerini dengeliyor ve olası düşmeler ile yükselmeleri engelliyor. 

Zihni dinlendirici etkiye sahiptir:

Evet, ilginç ama gerçek; karnabahar tüketmek gerçekten zihni dinlendiriyor. Çünkü A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir açısından da son derece zengin. Tüm bu mineral ve vitaminlerin vücudumuza sunduğu en olumlu etkilerden bir tanesi sinir sistemini güçlendirerek zihni dinlendirici etki sunmasıdır.

karnabahar

Kansere karşı direncinizi arttırır:

Tüm uzmanlar kanserle mücadele için güçlü bir metabolizmanın ne kadar önemli olduğu konusunda hemfikirler. Karnabahar, indol-3 karbonal ve sulfaran içeriyor. Zengin antioksidan içeren bu maddeler vücuttaki oksidatif stresi azaltıyor ve böylece kansere karşı olan direncinizi arttırıyor. 

Kabızlığa karşı etkilidir:

Bağırsaklar için ikinci beynimizdir derler, doğru çünkü iyi çalışmayan bağırsak sistemi tüm sağlık sorunlarının yanı sıra kişiyi mutsuz eder. Karnabahar ise zengin lif içeriği sayesinde bağırsaklarımızın düzenli çalışmasını sağlar. Kronik kabızlık sorunu yaşayan kişilerin haftada üç kez karnabahar yemeleri tavsiye ediliyor. 

Her yaştan kişinin kemiklerini güçlendirir:

Kalsiyumun kemikleri güçlendirdiği artık bilinen bir gerçek. Ancak diğer bir gerçek de süt ve süt ürünlerini herkesin sindiremiyor olduğu. Kendinizi süt içmek için zorlamayın ve karnabahar yiyin. Çünkü karnabahar hem kalsiyum hem de K vitamini yönünden zengin olduğu için yaşınız kaç olursa olsun kemiklerinizi güçlendirecektir.

karnabahar

Enfeksiyonlara karşı güçlü bir kalkan vazifesi görür:

Yılın her döneminde pek çok farklı nedene bağlı olarak vücudumuzda enfeksiyonlar oluşabilir ve bunlar bazen son derece rahatsız edici olabilir. Karnabahar, içinde bulunan zengin E vitamini sayesinde enfeksiyonlara karşı koyma gücünüzü arttıracaktır. Ancak buradaki yazımızda detaylarından bahsettiğimiz gut hastalığından muzdaripseniz karnabahar tüketiminizi sınırlandırmalısınız.

Gebelik sırasında vitamin ihtiyacını karşılar:

Gebelik denilince elbette son yıllarda herkesin aklına gelen ilk vitamin folik asit oluyor. B grubu vitaminlerden olan folik asit gebelik sırasında bebeğin gelişimi için hayati öneme sahip. Nereden bulunur bu folik asit diyorsanız elbette cevap karnabahar. Karnabahar, folik asit açısından en zengin sebzelerden bir tanesidir.

Toksinlerinizi atma sürecini hızlandırır:

Şiştim, her yerim toksin doldu gibi şikayetler giderek artıyor. Bunun için sayısız formülden bahsediliyor ama en doğal formül karnabahar. Çünkü karnabahar, içerdiği maddeler sayesinde hem böbreklerin, hem karaciğerin hem de bağırsakların aynı anda toksin atmasını sağlıyor. Karnabaharı yerken üzerine biraz kimyon eklerseniz gaz sorununa iyi gelecektir. 

karnabahar

Kilo vermenize yardımcı olur:

Ahir zaman laneti gibi artık hepimiz devamlı kilo vermeye çalışıyoruz, Elbette fazla kilonuz varsa sağlıklı bir yaşam için o kilolardan mutlaka kurtulmalısınız. Peki nasıl? Evet, cevap yine karnabahar çünkü bu sebze inanılmaz düşük kalorili ve zengin içeriği sayesinde uzun süre tok tutuyor. Elbette pişirirken içine bol bol yağ dökerseniz o da kilo yapar ama illa diyet besini olacak diye de lezzet eklemekten kendinizi alıkoymayın.

Durun, karnabahar faydalı ama her zaman değil:

Su bile bazen zararlı bir besine dönüşebilir çünkü bir şeyin faydalı ya da zararlı olmasını sağlayan farklı durumlar vardır. Örneğin tiroid hastalarının karnabahar tüketimini mutlaka sınırlandırmaları öneriliyor. Aynı şekilde kalp hastasıysanız ve bunun için bir ilaç kullanıyorsanız da dikkat etmenizde yarar var. Bazı kişiler karnabahar sindirirken sorun yaşayabildikleri için onların da bu sebzeyi bol bol tüketmeleri önerilmiyor. 

Burun kıvıranlara inat vücudumuza sayısız yararı olan karnabaharın faydalarından bahsederek hangi hastalıklara karşı iyi geleceğini anlattık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi en doğru ve size özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın. Eğer leziz bir karnabahar tarifi biliyorsanız yorumlarda paylaşmaktan çekinmeyin. 

3
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
1
1
0
0